O Kolačićima na ovom sajtu

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaše onlajn iskustvo. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, a niste promenili podešavanja u vezi sa kolačićima, pretpostavljamo da se slažete sa našom upotrebom kolačića. Za više informacija o tome kako da promenite podešavanja u vezi sa kolačićima, posetite našu stranicu politika upotrebe kolačića.

PrihvatiSamo neophodni kolačići
Izaberite svoju platformu i kupite
Isprobajte na mesec dana besplatno uz 10 licenci...
Čemu služi nalog?
Dobro došli u CogniFit! Dobro došli u CogniFit Istraživanje! CogniFit Healthcare

Napravićete lični nalog. Ova vrsta naloga je stvorena kako bi vam pomogla da ispitate i trenirate svoje kognitivne veštine.

Napravićete nalog za upravljanje pacijentima. Ovaj nalog je stvoren kako bi omogućio vašim pacijentima pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

Napravićete porodični nalog. Ovaj nalog je dizajniran da omogući članovima vaše porodice pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

Napravićete nalog za istraživanje. Ovaj nalog je posebno stvoren kako bi pomogao istraživačima u studijama koje žele da obave u oblasti kognicije.

Napravićete nalog za upravljanje učenicima. Ovaj nalog je dizajniran kako bi omogućio vašim učenicima pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

loading

Za korisnike od 16 godina i starije. Deca mlađa od 16 godina mogu da koriste CogniFit zajedno sa roditeljem, ako i roditelj ima nalog na platformi za porodice.

Klikom na Prijavi Se ili korišćenjem CogniFit-a, potvrđujete da ste pročitali, razumeli i složili se sa CogniFit korišćenja i sa Privatnosti.

corporativelanding_Memoria-contextual_social_picture
  • Dobijte pristup kompletnom setu procena kako biste testirali pamćenje konteksta i druge kognitivne veštine

  • Identifikujte i procenite prisustvo promena i oštećenja

  • Stimulišite i poboljšajte pamćenje konteksta i drugih funkcija uz kliničke vežbe

Započni Sada
loading

Šta je pamćenje konteksta?

Pamćenje Konteksta može biti definisano kao sposobnost pamćenja i razlikovanja izvora određenog pamćenja. Ova memorija uključuje vreme, emocije, ili bilo koji drugi tip informacija i sadržaja. Do delimično ili pogrešno zapamćenih informacija i sadržaja u vezi određenog događaja, može doći zbog nedovoljnog vremena, stresa, smetnji, ili slabih veština obrade podataka.

Pamćenje konteksta je osnovni proces dugoročne memorije, koji se odnosi na sposobnost pamćenja emocionalnih, društvenih, prostornih, ili vremenskih okolnosti vezano za događaj. Drugim rečima, to je sposobnost koja nam omogućava da se prisetimo različitih aspekata kada učimo nešto novo.

Na primer, kada čujete pesmu koja Vas podseti na dan Vašeg venčanja, pomislite na to koliko ste bili nervozni, ili da ne volite zelenu boju jer je to bila omiljena boja Vaše bivše ljubavi.

Pamćenje konteksta je ključni element u kognitivnom procesu, koji je bitan za razvijanje efikasne memorije. Pamćenje konteksta pruža mogućnost da se oživi prošlost. Na primer, kada nas neka soba podseća na neki užasan događaj (jer se u njoj odigrao taj događaj), ili kada nas pesma podseti na nekog nama posebnog.

Pamćenje konteksta se definiše kao privremena organizacija redosleda događaja, identifikacija mesta gde smo naučili nove informacije i izvora novih informacija. Pamćenje Konteksta je svesno prisećanje izvora ili okolnosti u vezi sa jednim događajem.

Pamćenje konteksta je bitno jer doprinosi učenju i lakšem prisećanju informacija. Kada razmišljamo o uslovima ili sredini u kojoj smo naučili nešto, naš um stvara kompletnu sliku o situaciji, zbog čega je kasnije lakše prisetiti se informacija koje tražimo.

Na primer, ukoliko želimo da se prisetimo sadržaja koji smo naučili na času, bilo bi nam lakše da se setimo ako pomislimo na trenutak kada smo taj sadržaj učili, šta je profesor rekao, da li je to bilo dobro ili dosadno predavanje, da li je neko pričao, da li ste bili zadovoljni ili frustrirani... Na primer, ukoliko želite da se prisetite nečeg što ste naučili na času, bilo bi od pomoći i ako se prisetite ostalih stvari koje su se istovremeno odvijale. Pokušajte da se setite kako ste se osećali tog dana, da li je to bio zabavan čas, da li je neko pored Vas pričao na času...

Primeri pamćenja konteksta

  • Čujete neku pesmu i iako je ona nova, zvuči Vam poznato. Pokušavate da se prisetite kada ste je čuli i gde ste bili u tom trenutku. Pretražujete svoju memoriju i setite se da ste je čuli pre tri dana na radiju, kada ste se vozili do supermarketa sa svojom ćerkom. Takođe ste se setili da, iako Vam se svidela pesma, Vaša ćerka je isključila radio.
  • Slušate priču i shvatate da ste je čuli ranije. Razmišljate o tome i setite se da ste je čuli od svoje bake pre nekoliko godina.
  • Znate da se ćerka Vaše prijateljice preselila u Francusku. Želite da se setite gde tačno živi u Francuskoj. Pretražujete svoju memoriju i setite se da je u pitanju Tuluz, jer ste se setili email-a koji je poslala pre godinu dana, pre odlaska, svim svojim poznanicima.

Poremećaji ili patologije povezane sa oštećenim pamćenjem konteksta

Pamćenje konteksta može biti pod uticajem bolesti koje utiču na čeoni režanj, kao što je demencija ili moždani udar uz povredu mozga i čeonog režnja, i ostale bolesti koje utiču na ovaj režanj.

Drugi delovi mozga, kao što su hipokampus i retrosplenični korteks, koji su vezani za pamćenje konteksta, su od suštinskog značaja za stvaranje memorijskih sadržaja.

Slabo pamćenje konteksta se vezuje za to da je osoba više okrenuta sadašnjosti i "trenutku". Naučnici trenutno razmatraju moguću vezu između pamćenja konteksta i sklonosti psihozi.

Kako možete da testirate pamćenje konteksta?

Uz kompletnu neuropsihološku procenu CogniFit-a, možete efikasno i precizno da izmerite pamćenje konteksta korisnika.

Set Kognitivnih Procena nam omogućava da precizno izmerimo opšti kognitivni nivo korisnika i sadrži mnoštvo kognitivnih zadataka koji posebno mere pamćenje konteksta.

Da bismo testirali pamćenje konteksta, koristimo posebne zadatke koji se baziraju na klasičnom Testu Pamćenja Konteksta, Toglia (1993). Dokazano je da su oštećenja pamćenja konteksta povezana sa čeonim režnjem i ne moraju da budu povezana sa starenjem.

Uz testove Ispitivanje - Test REST-COM i Identifikovanje - Test COM-NAM, možete videti različite nivoe stimulusa korisnikove memorije. Možemo da izvršimo njihovu podelu po grupama prema sličnostima koje određuju svaku grupu. To će pomoći u izučavanju korisnikove sposobnosti da izvršava zadatak što je brže moguće.

Zadatak ima za cilj da pruži pomoć korisniku da se priseti različitih aspekata istog sadržaja. Drugim rečima, pomaže korisniku da razmišlja o različitim, odvojenim aspektima događaja kako bi se kasnije prisetio događaja kao celine.

Ova procena ne procenjuje samo pamćenje konteksta, već i dopunjavanje, imenovanje, brzinu reakcije, itd.

Da li je moguće stimulisati i poboljšati pamćenje konteksta?

Apsolutno. Kao i bilo koja druga kognitivna veština, pamćenje konteksta se može trenirati. CogniFit Vam može pomoći u tome.

Kognitivni trening, kao palijativan metod za lečenje problema sa memorijom.

Zahvaljujući plastičnosti mozga, odnosno neuroplastičnosti, možemo da ojačamo slabije neuronske veze koje su odgovorne za slabo pamćenje konteksta, što će povećati efikasnost neuronske mreže.

Uz neurokognitivnu procenu CogniFit-a testiramo pamćenje konteksta i na osnovu prikupljenih rezultata, automatski Vam nudimo kompletni režim treninga uz personalizovane kognitivne vežbe koje mogu da poboljšaju Vaše pamćenje konteksta.

Neuropsihološku procenu i program kognitivne stimulacije CogniFit-a je dizajnirao tim neurologa i kognitivnih psihologa koji su izučavali sinaptičku plastičnost i neurogenezu. Potrebno Vam je samo 15 minuta, 2-3 puta nedeljno da biste stimulisali neurone i kognitivne procese.

Ovaj program je dostupan onlajn. Različite interaktivne vežbe su napravljene kao zabavne igrice za mozak. Nakon svake sesije, CogniFit Vam pruža grafikon na kom je predstavljen nepredak korisnika.

Onlajn set vežbi CogniFit-a može da pomogne u kreiranju novih sinapsi i neuronskih veza, koje pomažu u oporavku funkcija oštećenih kognitivnih oblasti, među kojima je i pamćenje konteksta.

Molimo Vas da ukucate svoju email adresu