O Kolačićima na ovom sajtu

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaše onlajn iskustvo. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, a niste promenili podešavanja u vezi sa kolačićima, pretpostavljamo da se slažete sa našom upotrebom kolačića. Za više informacija o tome kako da promenite podešavanja u vezi sa kolačićima, posetite našu stranicu politika upotrebe kolačića.

Izaberite svoju platformu i kupite
Isprobajte na mesec dana besplatno uz 10 licenci...
Čemu služi nalog?
Dobro došli u CogniFit! Dobro došli u CogniFit Istraživanje! CogniFit Healthcare Unapredite svoju kompaniju uz CogniFit! CogniFit Employee Wellbeing

Napravićete lični nalog. Ova vrsta naloga je stvorena kako bi vam pomogla da ispitate i trenirate svoje kognitivne veštine.

Napravićete nalog za upravljanje pacijentima. Ovaj nalog je dizajniran da pomogne zdravstvenim radnicima (lekari, psiholozi...) u dijagnostici i kognitivnoj stimulaciji.

Napravićete porodični nalog. Ovaj nalog je dizajniran da omogući članovima vaše porodice pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

Napravićete nalog za istraživanje. Ovaj nalog je posebno stvoren kako bi pomogao istraživačima u studijama koje žele da obave u oblasti kognicije.

Napravićete nalog za upravljanje učenicima. Ovaj nalog je dizajniran kako bi omogućio vašim učenicima pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

Napravićete nalog za upravljanje preduzećem. Ovaj nalog je dizajniran da omogući vašim zaposlenima pristup CogniFit evaluacijama i obuci.

Napravićete nalog programera. Ovaj nalog je dizajniran da integriše CogniFit proizvode u vašu kompaniju.

loading

Za korisnike od 16 godina i starije. Deca mlađa od 16 godina mogu da koriste CogniFit zajedno sa roditeljem, ako i roditelj ima nalog na platformi za porodice.

Klikom na Prijavi Se ili korišćenjem CogniFit-a, potvrđujete da ste pročitali, razumeli i složili se sa CogniFit korišćenja i sa Privatnosti.

Skenirajte donji KR sa svojim telefonom da biste se registrovali preko naše mobilne aplikacije za vrhunsku pogodnost i pristup u pokretu!

Poboljšajte svoje iskustvo!

Ako nemate svoj mobilni pri ruci, registrujte se ovde

Preuzmite našu aplikaciju kako biste je koristili na ovom uređaju i uživajte

Huawei App Gallery

Ako nemate svoj mobilni pri ruci, registrujte se ovde

corporativelanding_STUDY-CCT-ELDERLY-CONFERENCE_social_picture

Poboljšanje Kognitivne Funkcije kod Starijih Osoba uz pomoć Kompjuterizovanog Kognitivnog Treninga

Istraživanje predstavljeno na konferenciji međunarodne Asocijacije za izučavanje Alchajmernove bolesti u Čikagu

Ova stranica služi za informisanje. Ne prodajemo proizvode koji leče bolesti. CogniFit-ovi prozvodi, koji su namenjeni lečenju određenih bolesti, su u fazi provere. Ako ste zainteresovani, molimo Vas posetite našu CogniFit Platformu za Istraživače
  • Putem platforme za istraživače na lagodan način se mogu kontrolisati rezultati i učesnici istraživanja

  • Testira i trenira više od 23 kognitivne veštine učesnika istraživanja

  • Pogledajte i uporedite kognitivni napredak učesnika istraživanja

Započni Sada
loading

Odricanje od odgovornosti: Sav materijal predstavljen u ovom kratkom izveštaju o analizi podataka, ukoliko nije drugačije naznačeno, trenutno je u fazi izrade od strane nezavisnih istraživača. Analiza predstavljena u ovom izveštaju data je samo u informativne svrhe i ne sme se koristiti niti posmatrati kao naučna publikacija podvrgnuta stručnoj recenziji.

Originalan Naziv: Improving Cognitive Performance in Elderly Subjects Using Computerized Cognitive Training.

Autori: Evelyn Shatil 1, Amos D. Korczyn 2, 3, 4, Chava Peretz 2,3 , Shlomo Breznitz 1, Vered Aharonson 4, 5, Nir Giladi 2,3 .

  • 1. CogniFit Ltd., Yoqneam Ilit, Israel.
  • 2. Odeljenje za Neurologiju, Tel-Aviv Sourasky Medicinski Centar, Tel-Aviv, Izrael.
  • 3. Sackler Medicinski Fakultet, Univerzitet u Tel-Avivu, Tel-Aviv, Izrael.
  • 4. NextSig, Izrael.
  • 5. Tehnički Fakultet, Univerzitet u Tel-Avivu, Tel-Aviv, Izrael.

Međunarodna Konferencija: Asocijacije za izučavanje Alchajmernove bolesti -ICAD - Konferencija Međunarodne Asocijacije za izučavanje Alchajmernove bolesti. July 26-31, 2008; McCormick Place, Čikago.

Reference (APA stil):

  • Shatil, E., Korczyn, A. D., Peretz, C., Breznitz, S., Aharonson, V., & Giladi, N. (2008, July 26 - 31). Improving Cognitive Performance in Elderly Subjects Using Computerized Cognitive Training. Alzheimer’s Association -ICAD - International Conference on Alzheimer’s Disease. McCormick Place, Chicago, 1-3.

Zaključak Istraživanja

CogniFit-ova procena se pokazala kao dobar alat za merenje kognitivnih poboljšanja kod starijih, pružajući više informacija od ostalih procena. Pored toga, CogniFit-ov trening pokazao se efikasnijim od video igrica u jačanju kognitivnog stanja starijih. Auditivno kratkotrajno pamćenje (P=0.0026), vizuelno motorna koordinacija (P<0.0001), opšte pamćenje (P=0.0312), imenovanje (P<0.0001), kognitivna fleksibilnost (P<0.0001), percepcija okoline (P<0.0001), procena vremena (P=0.0016) i vizuelna percepcija (P=0.0003).

Sadržaj

Starijie osobe su podložne opadanju kognitivnih sposobnosti, što može voditi pogoršanju kvaliteta života. Da bismo sprečili i smanjili, ove kognitivne probleme koji se javljaju sa starenjem, možemo da koristimo određene programe za kognitivno poboljšanje. Jedan od programa koji se pokazao kao uspešan u poboljšanju kognitivnog stanja kod starijih osoba je kompjuterizovani kognitivni trening.

U ranijim studijama, ustanovljeno je da je personalizovani kognitivni trening CogniFit-a uspešan u poboljšanju kognitivnih sposobnosti kao što su fokusiranje pažnje, vizuelno prostorno učenje, kratkoročno pamćenje i kognitivna fleksibilnost. Ova studija je sprovedena uz kognitivnu procenu koja nije pokrivala sva kognitivna područja stimulisana CogniFit-om.

Iz tog razloga, odlučeno je da se sprovede proširenje ove studije uz primenu i kognitivne procene CogniFit-a kako bi bilo moguće otkriti da li postoje i druge kognitivne sposobnosti koje su se poboljšale nakon kompjuterizovanog i personalizovanog kognitivnog treninga CogniFit-a.

Metodologija

Ukupno 155 dobrovoljaca iz prethodne studije, je odlučilo da i dalje učestvuje u ovoj fazi istraživanja. 155 učesnika bilo je nasumično podeljeno u dve grupe: jedna grupa je trenirala uz kompjuterizovani kognitivni trening CogniFit-a, a druga grupa je igrala video igre. Trening se obavljao tokom 3 meseca, 3 dana u nedelji, po 20 minuta svakog dana.

CogniFit-ov trening, kako je prilagođen potrebama korisnika, se razlikuje od korisnika do korisnika. Takođe se razlikuje i težina aktivnosti ili učestalost prikazivanja svake aktivnosti. S druge strane, video igrice koje su igrali učesnici u kontrolnoj grupi su Matematički trougao, Lavirint, iks-oks, Tangram, Tenis, Igre Pamćenja, Memorija - Parovi, Brojevi, Tetris, Slagalice, Pucanje na Metu, Zmija.

Kognitivne sposobnosti su merene na početku treninga i tri meseca kasnije, nakon završetka treninga. U tu svrhu korišćena je Opšta kognitivna procena CogniFit-a, koja se tada zvala "Neuropsihološka procena - CogniFit-a (NEM)" i sastojala se od 17 zadataka , sličnih standardnim neurokognitivnim testovima. Ova procena meri sve kognitivne sposobnosti na kojima se radilo u personalizovanom CogniFit-ovom treningu.

Rezultati i zaključci

42% od ukupnog broja učesnika (66 od 155) učestvovalo je i obavljalo razne treninge, ali ih nije završilo i zato nije izvršena konačna procena. Od 89 učesnika koji su završili trening i dve procene, 48 je pripadalo eksperimentalnoj grupi koja je obavljala personalizovani CogniFit trening , a 41 kontrolnoj grupi koja je igrala video igrice.

Primećeno je da se grupa koja je izvodila Cognifit trening značajno poboljšala u 8 kognitivnih sposobnosti: auditivno kratkotrajno pamćenje [P=0.0026], koordinacija ruka-oko [P<0.0001], opšte paménje [P=0.0312], imenovanje [P<0.0001], kognitivna fleksibilnost [P<0.0001], percepcija okoline [P<0.0001], procena vremena [P=0.0016] i vizuelna percepcija [P=0.0003]. S druge strane, grupa koja je igrala video igrice poboljšala je samo dve kognitivne sposobnosti: koordinaciju oko-ruka [P=0.0115] i vizuelnu percepciju [P=0.0015]. Paradoksalno, obe grupe su značajno smanjile rezultat vizuelnog skeniranja [P=0.0811; i P=0.0172].

S druge strane, poboljšanja kod onih koji su koristili CogniFit tokom treninga bila je znatno veća od onih u kontrolnoj grupi u sledećim kognitivnim sposobnostima: auditivno pamćenje [P(delta)=0.0007], kognitivna fleksibilnost [P(delta)=0.0179] i procena vremena [P(delta)=0.0249].

Rezultati izmereni CogniFit-ovom procenom su ponavljanje rezultata iz prethodne studije , uz dodavanje informacija o drugim bitnim kognitivnim sposobnostima koje u to vreme nisu izučavane. Personalizovani trening CogniFit-a poboljšava kognitivnu fleksibilnost, procenu vremena i imenovanje.

Molimo Vas da ukucate svoju email adresu