O Kolačićima na ovom sajtu

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaše onlajn iskustvo. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, a niste promenili podešavanja u vezi sa kolačićima, pretpostavljamo da se slažete sa našom upotrebom kolačića. Za više informacija o tome kako da promenite podešavanja u vezi sa kolačićima, posetite našu stranicu politika upotrebe kolačića.

Izaberite svoju platformu i kupite
Isprobajte na mesec dana besplatno uz 10 licenci...
Čemu služi nalog?
Dobro došli u CogniFit! Dobro došli u CogniFit Istraživanje! CogniFit Healthcare CogniFit Employee Wellbeing

Napravićete lični nalog. Ova vrsta naloga je stvorena kako bi vam pomogla da ispitate i trenirate svoje kognitivne veštine.

Napravićete nalog za upravljanje pacijentima. Ovaj nalog je dizajniran da pomogne zdravstvenim radnicima (lekari, psiholozi...) u dijagnostici i kognitivnoj stimulaciji.

Napravićete porodični nalog. Ovaj nalog je dizajniran da omogući članovima vaše porodice pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

Napravićete nalog za istraživanje. Ovaj nalog je posebno stvoren kako bi pomogao istraživačima u studijama koje žele da obave u oblasti kognicije.

Napravićete nalog za upravljanje učenicima. Ovaj nalog je dizajniran kako bi omogućio vašim učenicima pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

Napravićete nalog za upravljanje preduzećem. Ovaj nalog je dizajniran da omogući vašim zaposlenima pristup CogniFit evaluacijama i obuci.

Napravićete nalog programera. Ovaj nalog je dizajniran da integriše CogniFit proizvode u vašu kompaniju.

loading

Za korisnike od 16 godina i starije. Deca mlađa od 16 godina mogu da koriste CogniFit zajedno sa roditeljem, ako i roditelj ima nalog na platformi za porodice.

Klikom na Prijavi Se ili korišćenjem CogniFit-a, potvrđujete da ste pročitali, razumeli i složili se sa CogniFit korišćenja i sa Privatnosti.

 • Dobijte pristup programima treninga mozga CogniFit -a

 • Pružite izazov svom mozgu. Stimulišite, aktivirajte i jačajte osnovne kognitivne veštine.

 • Detaljan izveštaj sa rezultatima, koji prikazuje napredak i trud korisnika.

Započni Sada
loading

CogniFit: Lider u treningu mozga za bezbednu i uspešnu vožnju

Postoje različiti faktori koji povećavaju rizik od nezgoda za volanom. Starenje ili neka bolest mogu uzrokovati kognitivne promene koje smanjuju sposobnost osobe da brzo reaguje na situaciju na bezbedan način.

Kogntivno i mentalno zdravlje su vrlo važni za bezbednu vožnju. Set treninga mozga CogniFit-a je instrument koji pomaže u održavanju kognitivnih veština zdravim.

CogniFit-ov program treninga mozga može da poboljša širinu vidnog polja, koncentraciju, brzinu reakcije i reflekse tokom vožnje i na taj način omogućuje bezbedniju vožnju. CogniFit radi na sledećim kognitivnim oblastima:

 • Pažnja i koncentracija: Omogućava nam da usmerimo pažnju na promene na putu tokom vožnje.
 • Percepcija: Omogućava nam da tumačimo informacije koje dobijamo putem naših čula tokom vožnje. To nam omogućava da primetimo saobraćajne znakove i da održavamo bezbedno rastojanje između vozila.
 • Pamćenje: Omogućava nam da se setimo informacija dok vozimo, kao na primer da upamtimo kako da stignemo do određenog mesta.
 • Rasuđivanje i rešavanje problema (izvršne funkcije): Omogućava nam da reagujemo na pravi način, kao na primer kada promašimo skretanje ili moramo da zaobiđemo rupu na putu.
 • Koordinacija i brzina reakcije: Omogućava nam da reagujemo brzo i na precizan način. Koristimo ove veštine kada se na primer približavamo semaforu i svetlo se promeni.

Ukoliko trenirate svoj mozak to vam može pomoći da budete koncentrisani na vožnju, da odreagujete na najbolji način kada se nađete u rizičnoj situaciji, kao i da donosite odluku kako biste izbegli sudar. Naučna literatura pokazuje da vozači koji imaju bolje pamćenje, rasuđivanje ili brzinu obrade podataka, imaju manji broj nesreća na putu u odnosu na kontrolnu grupu.

Nisu svi programi za bezbednu i uspešnu vožnju isti. CogniFit je vodeći instrument, koji se koristi u različitim auto-školama i centrima, bolnicama, univerzitetima i naučnim centrima širom sveta.

 • Potvrđeni kvantitativni rezultati: CogniFit-ova tehnologija ispituje i precizno meri kognitivne veštine korisnika (u skladu sa njegovim uzrastom i ostalim karakteristikama).
 • Personalizovana kognitivna intervencija: Onda kada se utvrde korsinikove prednosti i slabosti, CogniFit koristi patentirane algoritme i veštačku inteligenciju (AI) i na taj način prilagođava vežbe kognitivnog treninga potrebama svakog korisnika.
 • Raznovrsnost: CogniFit nudi raznovrsne vežbe u svakom programu treninga mozga, a mozak mora naporno da radi da bi savladao novu kognitivnu veštinu.
 • Izazov: CogniFit testira osnovne kognitivne veštine uz igrice za mozak koje su usklađene sa napretkom svakog korisnika i postaju sve teže kako korisnik bude napredovao.

Za koga je?

Bilo koji korisnik može da ima koristi od CogniFit-ovog Treninga Mozga za Vožnju. Ovaj program treninga je dizajniran za korisnike svih uzrasta, za tinejdžere ili starije, (za vozače sa iskustvom ili bez, kao i za profesionalne vozače) koji žele da treniraju osnovne kognitivne veštine neophodne za vožnju.

Zbog formata koji je lak za upotrebu kao i dostupnost CogniFit-ovog programa, ovaj program treninga može koristiti bilo ko ko želi da trenira kognitivne veštine, nije neophodno posebno iskustvo u neuropsihologiji.

Iskusni vozači stariji od 50 godina: Iskusni vozači koji voze duže od 30 godina znaju sve o vožnji. Međutim, statistički podaci pokazuju da nakon 50. godine života, postoji veći rizik od saobraćajnih nezgoda. Do tih nesreća ne dolazi zato što vozač ne zna kako da vozi bezbedno, već zbog toga što je mozgu teže da uoči potencijalne rizike i da na pravi način reaguje kako bi izbegao nesreću.

Osnovni uzroci nesreća kod iskusnih vozača su kada vozač nije na vreme uočio potencijalni rizik da bi na vreme odreagovao. Vozači obično kažu da se drugi auto, dete ili pešak "pojavio niotkuda" i da nisu imali vremena da na vreme reaguju.

CogniFit-ov program treninga mozga za bezbednu i efikasnu vožnju je stvoren posebno za ove vozače, jer omogućava poboljšanje osnovnih moždanih funkcija, poboljšavajući reflekse i sposobnost uviđanja situacije na putu.

Vozači koji žele da ispitaju ili poboljšaju svoje kognitivne veštine za volanom- Za tinejdžere, odrasle ili starije osobe koji žele da se pripreme za vožnju-: Ako želite da stimulišete kognitivne veštine koje se koriste u vožnji, ovaj program treninga se prilagođava vašim prednostima i slabostima i na taj način izvlači maksimum iz vašeg uloženog vremena. Ovaj profesionalni instrument meri, sastavlja izveštaj i stvara plan treninga automatski, što omogućava da bolje razumete moždanu funkcijiu nakon svakog treninga.

Pomozite svojim voljenima da poboljšaju svoje zdravlje- Za porodice-: Ako vaše dete uči da bi položilo vozački ispit, možete da mu pomognete da poboljša kognitivne veštine koje su mu potrebne za bezbednu vožnju. CogniFit omogućava vašoj deci (ili drugim članovima porodice) da uče uz ovu platformu koja je vrlo laka za upotrebu i to od kuće. Ovaj program treninga mogu koristiti osobe svih uzrasta, što znači da cela porodica može poboljšati svoje kognitivne veštine.

Koristite kognitivnu stimulaciju i rehabilitaciju sa pacijentima- Za zdravstvene stručnjake-: Doktori i psiholozi mogu da koriste ovaj program za kognitivnu rehabilitaciju kako bi pomogli pacijentima i ispitali njihove kapacitete za vožnju.

Aktivirajte i poboljšajte veštine potrebne za polaganje vozačkog ispita- Za auto-škole-: Auto-škole žele da njihovi vozači budu uspešni i da voze bezbedno, kao i da imaju vozače sa dobrim kognitivnim veštinama i ovo je odličan način da saznaju kako učenici reaguju tokom vožnje. Auto-škole širom sveta koriste CogniFit. Tako da ga koriste na primer kompanije kao što su Code Rousseau, vodeća kompanija u Francuskoj u oblasti proizvoda vezanih za auto-škole i bezbednost na putu, zatim Western Economic Diversification iz Kanade ili BSM uz Ujedinjenog Kraljevstva.

Treniranje kognitivnih veština vozača u vašoj kompaniji- Za Odeljenje za Ljudske Resurse i kompanije-: Vozači su vrlo bitan deo mnogih preduzeća (kao što su na primer kompanije koje se bave transportom robe, kompanije sa kućnom dostavom, ili kompanije koje se bave prevozom putnika), tako da poznavanje kognitivnih veština vozača može da umanji broj saobraćajnih nezgoda i da poboljša rezultate kompanije.

Stimuliše i ispituje neuropsihološke karakteristike tokom istraživanja- Za istraživače i naučnike-: Ako želite program treninga mozga koji ispituje kognitivne veštine i sposobnost vožnje i koji možete da iskoristite za svoje istraživanje, CogniFit je pravi program za vas, jer vam omogućava da upravljate treningom učesnika istraživanja i da im dodeljujete treninge.

Kada bi trebalo da koristite CogniFit-ov Program Treninga Mozga za Vožnju?

CogniFit-ov Program Treninga Mozga za Vožnju se može koristiti u različitim situacijama. Neke od veština koje se najviše koriste su:

Osobe koje žele da dobiju vozačku dozvolu

Ukoliko želite da dobijete vozačku dozvolu za bilo koju kategoriju vozila, trebalo bi da znate koje su to osnovne kognitivne veštine koje su vam potrebne za bezbednu vožnju. U tome vam može pomoći auto škola ili vi sami to možete saznati.

Osobe koje nisu vozile dugo vremena

Možda ste davno dobili vozačku dozvolu, ali niste mogli da vozite ili niste dovoljno opušteni da sami vozite. To možda znači da niste sigurni da imate neophodne reflekse. Uz ovaj program Treninga Mozga za Vožnju, možete da trenirate svoje slabe kognitivne veštine i postanete sigurniji vozač.

Odrasle osobe koje žele i dalje da voze (ili osobe koje imaju blago kognitivno oštećenje)

Kako starimo naše kognitivne veštine počinju da se narušavaju, što može da utiče na kvalitet života osobe kao i na aktivnosti koja ona može da obavi. CogniFit-ov trening mozga dokazano poboljšava kognitivne veštine kod starijih osoba. Uz ovaj program treninga mozga, moguće je poboljšati pažnju, percepciju i ostale kognitivne oblasti neophodne za bezbednu vožnju.

Osobe koje žele da voze nakon što su doživele povredu mozga

Povreda mozga ili oštećenje, bilo da ga je uzrokovao šlog, infekcija ili kancer, može da utiče na mozak pacijenta i na njegove sposobnosti. Ti pacijenti nakon uspešne neurorehabilitacije, mogu da rade na svojim kognitivnim veštinama kako bi opet mogli da voze.

Osobe sa posttraumatskim stresnim poremećajem koje žele da voze

Nakon što su doživele neko negativno iskustvo vezano za vožnju, kao na primer saobraćajna nezgoda, često se javlja posttraumatski stresni poremećaj (PTSD). Ovaj program treninga mozga omogućava trening kognitivnih veština koje su oštećene zbog ovog poremećaja kao što su pažnja, kao i da poboljša ostale veštine neophodne za bezbednu vožnju.

Osobe sa posebnim potrebama u učenju (autizam, ADHD, disleksija)

Osobe sa posebnim potrebama u učenju, kao što su autizam, poremećaj pažnje ili hiperaktivni poremećaj pažnje, ili disleksija, mogu da stimulišu kognitivne veštine neophodne za vožnju uz CogniFit. Ovo može da pomogne u smanjenju poteškoća koje uzrokuje njihov poremećaj.

Profesionalni vozači

Mnogo ljudi radi u ovom poslu i zavisi od vožnje. Iako su ovi ljudi naviknuti da voze, odustvo sa posla, promena profesije, ili ostale okolnosti mogu da oštete njihove kognitivne veštine. Ovaj onlajn pogram treninga mozga može koristiti pojedinac ili kompanija za treniranje kognitvnih veština koje se koriste u vožnji.

Trenirane kognitivne veštine

Vožnja je zahtevna aktivnost za koju je potrebno da naše kognitivne veštine budu što bolje razvijene. CogniFit-ov Program Treninga Mozga za Vožnju trenira i radi na poboljšanju kognitivnih veština koje su nam potrebne kada smo za volanom.

Pažnja:

 • Fokusiranje Pažnje: Sposobnost mozga da fokusira pažnju na ciljni stimulus, na koliko god vremena bude bilo potrebno. Kada vozimo i želimo da preteknemo neko vozilo na putu, potrebno je da vodimo računa o drugim automobilima kako bismo pretekli vozilo na bezbedan način.
 • Podeljena Pažnja: Podeljena pažnja je sposobnost da vodimo računa o više različitih stimulusa ili zadataka istovremeno. Kada vozimo potrebno je da menjamo brzine, ubrzavamo, upravljamo volanom i sve to dok vodimo računa o drugim automobilima na putu.

Percepcija:

 • Širina Vidnog Polja: Prostor u kom naše čulo vida može da uoči stimuluse iz okruženja. Kada vozimo nije dovoljno samo da vidimo auto koji je ispred nas. Potrebno je da vidimo i automobile koji su pored nas, u susednim trakama.
 • Vizuelno Skeniranje: Sposobnost da aktivno tražimo bitne stimuluse iz okruženja i da ih pronađemo brzo i precizno. Ako tražite parking mesto, vizuelno skeniranje vam može pomoći da uočite prazno parking mesto.
 • Procenjivanje: Mentalni proces koji omogućava da predvidimo ili smislimo šta je potrebno da učinimo. Na primer onda kada je potrebno da procenimo brzinu i udaljenost našeg automobila i automobila u našem okruženju da bismo znali da li da prikočimo ili ubrzamo.

Pamćenje:

 • Vizuelno Kratkoročna Memorija: Vizuelno kratkoročna memorija je sposobnost pamćenja određene količine vizuelnih informaicija, kao što je to na primer pamćenje slova, boja ili oblika na kratko vreme. Kada vozimo, potrebno je da upamtimo veliku količinu vizuelnih informacija. To može biti saobraćajni znak, auto, ili pešak.

Izvršne Funkcije i Rasuđivanje:

 • Preusmeravanje: Preusmeravanje je naša sposobnost da prilagodimo ponašanje ili mišljenje novoj, neočekivanoj okolnosti. Moramo da budemo sposobni da se prilagodimo situaciji na putu i da reagujemo brzo ako dođe do nesreće.
 • Inhibicija: Inhibicija je ono što nam pomaže da kontrolišemo impulsivnu reakciju i da pažljivo smislimo način na koji ćemo reagovati. Ako na primer želite da preteknete neki auto, ali zatim vidite da se drugi auto približava punom brzinom, morate da zaustavite svoju prvobitnu akciju i da ostanete u svojoj traci kako biste izbegli sudar.

Koordinacija:

 • Vizuelno Motorna Koordinacija: Veština koja nam omogućava da istovremeno obavljamo neku radnju rukama i koristimo čulo vida. Ovo je kognitivna veština koju koristimo u vožnji i kada upravljamo volanom tako što koristimo vizuelne informacije koje naši oči primaju.
 • Brzina Reakcije: Odnosi se na vreme koje nam je potrebno da uočimo, obradimo i reagujemo na stimulus. Ako vozite i vidite zaustavljeno vozilo na putu ili životinju na putu, morate na vreme da zakočite kako biste izbegli nezgodu.

Kako možete da ojačate svoje kognitivne veštine?

Neuroplastičnost je osnovni mehanizam koji omogućava mozgu da se prilagodi potrebama okruženja. CogniFit koristi ovu sposobnost da aktivira i poboljša različite kognitivne veštine.

Uz ovaj Program Treninga Mozga za Vožnju, mozak mora da aktivira određene neuronske veze. Ako konstantno aktiviramo neuronske veze uz CogniFit-ove vežbe, možemo da pomognemo mozgu da poboljša postojeće ili stvori nove sinapseu neuronskoj mreži koju aktiviraju različite kognitivne veštine.

Zato je cilj CogniFit-ovog Programa Treninga Mozga za Vožnju poboljšanje sposobnosti prilagođavanja nervnog sistema što omogućava vozačima da poboljšaju svoje kognitivne veštine ili da se oporave nakon nezgode ili povrede.

Šta dobijate od CogniFit-ovog treninga mozga?

Svaka osoba je različita, što znači da svaki program treninga bi trebalo da bude prilagođen potrebama svakog korisnika. Neki ljudi kada voze mogu da reaguju dobro na neočekivane događaje ali im je teško da procene udaljenost vozila, dok kod drugih se javlja drugačiji problem. CogniFit-ov Program Treninga Mozga za Vožnju vodi računa o ovim razlikama i nudi personalizovan program treninga koji je prilagođen potrebama svakog korisnika.

 • Odgovarajući program treninga mozga može da poveća kognitivne rezerve i da prilagodi kognitivne veštine zahtevima puta. To omogućava vozaču da poboljša određena područja i da vozi na bezbedan način.
 • Neuroplastičnost omogućava poboljšanje strukture i funkcionisanja mozga uz odgovorajaći trening mozga i na taj način omogućava poboljšanje kognitivnih veština.
 • Moždane funkcije i mozak se vremenom, kako starimo, pogoršavaju, kako strukturalno, tako i funkcionalno. Međutim, prava kognitivna stimulacija može pomoći kod oštećenja, i na taj način omogućava obavljanje dnevnih aktivnosti bez problema.

Igrice i Zadaci

CogniFit je program koji se sastoji od različitih aktivnosti. Ovaj program treninga sadrži više od 30 igrica za mozak i 20 zadataka za procenu. U nastavku su neki od primera igrica i zadataka Programa Treninga Mozga za Vožnju:

 • Kontrola Saobraćaja: Korisnik mora da spreči da se automobili sudare tako što menja svetla na semaforu. Za ovu aktivnost je potrebno da koristimo podeljenu pažnju i ostale važne kognitivne veštine. Poboljšanje ove kognitivne veštine je vrlo važno, jer nam omogućava da obavljamo aktivnost koja zahteva istovremenu upotrebu perceptivnih, motornih ili kognitivnih aktivnosti, kao što je to vožnja.
 • Raskršće: U ovoj igrici korisnik mora da spreči loptice da nalete jedna na drugu i da se sudare. Za ovu aktivnost su potrebne kognitivne veštine kao što je procenjivanje udaljenosti, a to je vrlo bitna kognitivna veština koju koristimo svakodnevno, kao na primer kada moramo da se zaustavimo kad je crveno svetlo na semaforu.
 • Odsustvo Pažnje - Test FOCU-SHIF Odsustvo Pažnje - Test FOCU-SHIF se bazira na klasičnom Conners (CPT) testu. Ovaj zadatak od korisnika traži da fokusira pažnju na ekran na duže vreme. Ovaj zadatak omogućava ispitivanje nekih karakterističnih ponašanja kao što su impulsivnost, anksioznost, odsustvo pažnje i ostala.
 • Pčelica i Baloni: Korisnik mora da izbuši balone tako što prelazi preko njih, a pritom mora da izbegava bombe i crvene opasne zone. Na težim nivoima, za zadatak je potrebno kognitivno preusmeravanje. Ovo je takođe vrlo važna veština u svakodnevnom životu, jer omogućava da reagujemo na neočekivane situacije, kao na primer kada je neka ulica blokirana.
 • Razbijanje Cigli: U ovoj igrici korisnik mora da pomera pločicu na dnu ekrana kako bi ona udarila o lopticu, koja se odbija i pogađa cigle na ekranu. Za ovu aktivnost je potrebno fokusiranje pažnje, koje nam je bitno kada je potrebno da uočimo druge automobile, znakove, ili benzinske pumpe dok vozimo.
 • Test Preciznosti COOR: Test Preciznosti COOR se bazira na Wisconson Card Sorting Testu. Ovaj zadatak je dizajniran da pomogne korisniku da ispita svoje veštine koordinacije. Potrebno je obavljati dve radnje istovremeno (vizuelno i manuelno) kako bi se ostvario određeni cilj. Za ovu aktivnost je vrlo bitna brzina reakcije i to je jedna od veština koja se ovde ispituje.
 • Tenis Bomba: Ova igrica od korisnika traži da pogađa teniske loptice i da ih usmeri na metu, a da izbegava druge loptice i bombe. Za ovu aktivnost se koristi brzina reakcije, kao na primer kada je potrebno da zaobiđemo rupu na putu.
 • Bašta sa Krticama: Ova igrica zahteva od korisnika da udari krticu što je brže moguće, a da izbegava druge krtice koje nisu meta. Za ovu aktivnost koristimo vizuelno skeniranje, koje takođe koristimo i kada na primer tražimo određenu namirnicu u supermarketu.
 • Pozicioniranje Test VISMEM-SCAVI: Ovaj test se bazira na klasičnom Memorijskom Testu (TOMM). Ispituje sposobnost korisnika da stimulus koji je prethodno video postavi na pravo mesto. U ovom zadatku korisnik mora da zatvori oči kada je red na njega. Za ovu aktivnost je potrebna percepcija i preciznost. Vrlo je važno da se upamti stimulus koji je predstvaljen na ekranu što je preciznije moguće.

CogniFit je jedinstven: Prednosti upotrebe CogniFit-a

CogniFit je vodeći instrument u oblasti kognitivne stimulacije i treninga mozga i koristi niz multi-dimenzionalnih aktivnosti koje se mogu prilagoditi potrebama svakog korisnika posebno. Neuronaučni Tim je razvio testove za stimulaciju kojima se mogu poboljšati kognitivne veštine koje se koriste u vožnji.

Aktivnosti Programa Treninga Mozga za Vožnju i njihova težina se automatski menjaju sa napretkom korisnika. To nam omogućava da se fokusiramo na trening veština koje određeni korisnik mora da poboljša i da održavamo u formi veštine koje su dobro razvijene.CogniFit svaki program treninga čini posebnim i prilagođenim potrebama svakog korisnika posebno. Ovaj profesionalni alat meri kognitivni uspeh tokom svakog treninga, tako da je i izveštaj koji korisnik dobija tačan i vrlo detaljan.

Nakon svake sesije treninga, moći ćete da vidite kognitivni napredak i da proverite kakve su vaše kognitivne veštine. Ovakav sistem vam omogućava da lako saznate kakav je vaš kognitivni napredak i da li ima poboljšanja.

CogniFit-ove aktivnosti su zabavne i interaktivne, što povećava motivaciju i na trening se ne gleda kao na obavezu. Potrebno je znati da postoji razlika izmežu treninga mozga i kompjuterskih igrica. Programi stimulacije mozga CogniFit-a se baziraju na nauci i garantuju da mozak dobija potrebnu stimulaciju. CogniFit takođe ima i druge prednosti:

 • Lak za upotrebu: CogniFit je profesionalni program treninga mozga koji je dostupan svima i korisnički interfejs je dizajniran tako da korisnici svih uzrasta mogu lako da koriste ovaj program, kao i profesionalci, bez iskustva ili znanja u oblasti tehnologije. CogniFit ima različite platforme koje vam omogućavaju da lako pratite i upravljate svojim treningom ili treningom drugog korisnika.
 • Jednostavan za korisnika: CogniFit-ove igrice i sadržaj su vrlo pristupačni za korisnika i interaktivni, tako da to povećava njegovu motivaciju za treningom.
 • Interaktivni format: Interaktivna uputstva nas vode kroz zadatke i aktivnosti korak po korak.
 • Rezultati: CogniFit automatski prikuplja i čuva rezultate. Nakon treninga, korisnik može da dobije izveštaj sa rezultatima i na taj način sazna kakve su njegove kognitivne veštine.
 • Kognitivni napredak: Možete videti rezultate sa ovog treninga, kao i rezultate ostvarene na prethodnim treninzima. To vam omogućava da vidite i pratite svoj napredak.
 • Personalizovan i prilagođen svakom korisniku: Svaki trening je jedinstven za svakog korsinika. Trening se prilagođava prednostima i slabostima svakog korisnika. Takođe se prilagođava i ograničenjima koje korisnik može da ima.
 • Onlajn Trening: CogniFit je onlajn instrument koji se može koristiti bilo gde u svetu ako imate pristup internetu. Članovi porodice i stručnjaci mogu kontrolisati napredak korisnika, a samo prisustvo korisnika nije neophodno.
 • Onlajn format: Ovaj onlajn instrument omogućava trening svima i bilo gde u svetu. Sve što je potrebno je internet konekcija. Članovi porodice i stručnjaci mogu nadgledati i kontrolisati napredak korisnika, čak i onda kada je nemoguće organizovati susret sa korisnikom.

Šta se dešava ako ne trenirate kognitivne veštine?

Mozak je organ koji troši 20% ukupne energije čitavog tela, iako čini samo 2% naše telesne težine. U stvari, kod novorođenčadi troši čak 60% ukupne energije. To znači da je mozgu potrebno mnogo energije, tako da on štedi resurse što je više moguće. Zato naš mozak kada uoči da se ne koristi određeni kognitivni kapacitet, šalje manje resursa u neuronske veze koje čine deo tog kapaciteta, a na kraju dolazi do toga da se te neuronske veze skupljaju ili uništavaju. To može da utiče na kognitivne veštine koje manje koristimo a koje su nam ipak potrebne, kao na primer vožnja.

Sa druge strane, ako stimulišemo kognitivni kapacitet, mozak šalje veću količinu resursa u te neuronske veze jer su nam one potrebne i koristimo ih. Da biste na pravi način aktivirali neuronske veze, tu je CogniFit. Ovaj instrument, lider u kognitivnoj stimulaciji, nam pruža mogućnost da treniramo svaku kognitivnu veštinu, da jačamo neuronske veze i da budemo bolji u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao na primer u vožnji.

Koliko vremena je potrebno da posvetite treningu?

Svaki trening Programa Treninga Mozga za Vožnju traje oko 15 do 20 minuta, ali vreme trajanja zavisi i od korisnika. Preporučujemo da trenirate najmanje 3 puta nedeljno različitim danima u nedelji. CogniFit takođe može da pošalje i podsetnike za trening.

Sve sesije treninga Programa Treninga Mozga za Vožnju imaju isti sadržaj. Počinju uz dve igrice za stimulaciju i završavaju se zadatkom za procenu, što omogućava procenu kognitivnog napretka tokom svake sesije treninga. Program automatski bira igrice i zadatke koji najbolje odgovaraju posebnim potrebama korisnika, gde je težina igrica prilagođena korisniku.

Korisnički Servis

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje u vezi Programa Treninga Mozga za Vozače, možete stupiti u kontakt sa našim korisničkim servisom. Naši stručnjaci će vam dati odgovor na bilo koje pitanje koje imate.

Naučne Reference

Reference: Lubrini, G., Periáñez, J.A., & Ríos-Lago, M. (2009). Introducción a la estimulación cognitiva y la rehabilitación neuropsicológica. En Estimulación cognitiva y rehabilitación neuropsicológica (p.13). Rambla del Poblenou 156, 08018 Barcelona: Editorial UOC. Shatil E (2013). Does combined cognitive training and physical activity training enhance cognitive abilities more than either alone? A four-condition randomized controlled trial among healthy older adults. Front. Aging Neurosci. 5:8. doi: 10.3389/fnagi.2013.00008 Korczyn AD, Peretz C, Aharonson V, et al. - Computer based cognitive training with CogniFit improved cognitive performance above the effect of classic computer games: prospective, randomized, double blind intervention study in the elderly. Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association 2007; 3(3):S171. Shatil E, Korczyn AD, Peretzc C, et al. - Improving cognitive performance in elderly subjects using computerized cognitive training - Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association 2008; 4(4):T492. Verghese J, Mahoney J, Ambrose AF, Wang C, Holtzer R. - Effect of cognitive remediation on gait in sedentary seniors - J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2010 Dec;65(12):1338-43. Evelyn Shatil, Jaroslava Mikulecká, Francesco Bellotti, Vladimír Burěs - Novel Television-Based Cognitive Training Improves Working Memory and Executive Function - PLoS ONE July 03, 2014. 10.1371/journal.pone.0101472. Gard T, Hölzel BK, Lazar SW. The potential effects of meditation on age-related cognitive decline: a systematic review. Ann N Y Acad Sci. 2014 Jan; 1307:89-103. doi: 10.1111/nyas.12348. 2. Voss MW et al. Plasticity of brain networks in a randomized intervention trial of exercise training in older adults. Front Aging Neurosci. 2010 Aug 26;2. pii: 32. doi: 10.3389/fnagi.2010.00032. Ross, L., Freed, S., Edwards, J., Phillips, C. & Ball, K. (2017) The impact of Three Cognitive Training Programs on Driving Cessation Across 10 Years: A Randomized Controlled Trial. The Gerontologist, vol. 57 (5), pp.838-846. Badenes, D., Casas, L., Aguilar, M. & Cejudo, J. (2007) Discriminación de la valoración de la capacidad de conducción de vehículos en personas con diagnóstico de deterioro cognitivo ligero y demencia en los exámenes de conducción normalizados. MAPFRE Medicina, vol. 18 (2), pp.98-107. Ball, K., Edwards, J., Ross, L. & McGwin, G. (2010) Cognitive Training Decreases Motor Vehicle Collision Involvement Among Older Drivers. J Am Geriatr Soc, vol. 58 (11), pp.2017-2113. Alyamani, H., Alsharfan, M., Kavakli-Thorne, M. & Jahani, H. (2017) Towards a Driving Training System to Support Cognitive Flexibility. PACIS 2017 Proceedings, 87. García, D. (2010) ¿Puedo conducir un automóvil, doctor? Evaluación para el manejo de automóviles en personas con discapacidad y su importancia en la rehabilitación. Rev Med Chile, vol. 138, pp.243-250. Riaño, M., Raynaud, N., Díaz, E. (2017) Seguridad vial y procesos psicológicos: Acciones preventivas. Logos Ciencia & tecnología, vol.8 (2), pp.72-81. Caamaño, M. (2009) Psicología del tránsito. Criterios para la selección de casos de conductores seguros. Subjetividad y Procesos Cognitivos, vol.13, pp.30-44.

Molimo Vas da ukucate svoju email adresu