O Kolačićima na ovom sajtu

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaše onlajn iskustvo. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, a niste promenili podešavanja u vezi sa kolačićima, pretpostavljamo da se slažete sa našom upotrebom kolačića. Za više informacija o tome kako da promenite podešavanja u vezi sa kolačićima, posetite našu stranicu politika upotrebe kolačića.

Izaberite svoju platformu i kupite
Isprobajte na mesec dana besplatno uz 10 licenci...
Čemu služi nalog?
Dobro došli u CogniFit! Dobro došli u CogniFit Istraživanje! CogniFit Healthcare CogniFit Employee Wellbeing

Napravićete lični nalog. Ova vrsta naloga je stvorena kako bi vam pomogla da ispitate i trenirate svoje kognitivne veštine.

Napravićete nalog za upravljanje pacijentima. Ovaj nalog je dizajniran da pomogne zdravstvenim radnicima (lekari, psiholozi...) u dijagnostici i kognitivnoj stimulaciji.

Napravićete porodični nalog. Ovaj nalog je dizajniran da omogući članovima vaše porodice pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

Napravićete nalog za istraživanje. Ovaj nalog je posebno stvoren kako bi pomogao istraživačima u studijama koje žele da obave u oblasti kognicije.

Napravićete nalog za upravljanje učenicima. Ovaj nalog je dizajniran kako bi omogućio vašim učenicima pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

loading

Za korisnike od 16 godina i starije. Deca mlađa od 16 godina mogu da koriste CogniFit zajedno sa roditeljem, ako i roditelj ima nalog na platformi za porodice.

Klikom na Prijavi Se ili korišćenjem CogniFit-a, potvrđujete da ste pročitali, razumeli i složili se sa CogniFit korišćenja i sa Privatnosti.

corporativelanding_Memoria-visual-a-corto-plazo_social_picture
 • Dobijte pristup kompletnom setu za procenu vizuelne kratkoročne memorije

 • Prepoznajte i procenite prisustvo promena ili nedostataka

 • Stimulacija i poboljšanje vizuelne kratkoročne memorije i ostalih kognitivnih veština

Započni Sada
loading

Šta je vizuelna kratkoročna memorija?

Vizuelna kratkoročna memorija (VKM) se definiše kao sposobnost zadržavanja male količine vizuelnih informacija (slova, oblici, boje, itd.) tokom kratkog vremenskog perioda. Ova vrsta memorije je deo naše kratkoročne memorije (KM). Informacije koje zadržavamo u vizuelnoj kratkoročnoj memoriji mogu dalje biti obrađene kroz radnu memoriju, mogu biti pretvorene u dugoročnu memoriju, ili jednostavno mogu biti zaboravljene.

Primeri vizuelne kratkoročne memorije

 • Vizuelna kratkoročna memorija omogućava zadržavanje vizuelnih informacija koje primamo, kao što je hvatanje beleški ili čitanje, aktivnosti koje zahtevaju da zapamtimo vizuelne informacije (slova i reči) koje čitamo, kako bismo ih razumeli kao celinu. Bez ove kognitivne veštine, čitanje bi bilo vrlo teško, ili čak nemoguće, što bi se odrazilo i na školski uspeh.
 • Vizuelna kratkoročna memorija igra veliku ulogu i u vožnji, jer omogućava da zapamtimo saobraćajne znakove i da vodimo računa o automobilima u našoj okolini. Ako upamtite da se sa Vaše desne strane nalazi crni kombi, veće su šanse da izbegnete sudar sa pomenutim vozilom.
 • Većina poslova i profesija zahteva određen nivo vizuelne kratkoročne memorije. U mnogim slučajevima, možete biti zaduženi za čitanje ili pisanje izveštaja, kada ćete morati da zapamtite reči i da im date smisao dok ih čitate. Ako posao zahteva korišćenje vida (arhitektura, dizajn, slikarstvo, itd.), ova kognitivna veština je više nego potrebna.
 • Ako vidite neku osobu u prolazu, Vaša vizuelna kratkoročna memorija će zapamtiti lice te osobe na određeno vreme. Normalno je da Vam je potrebno nekoliko sekundi da se setite lica osobe ako je prošlo dosta vremena otkad ste je poslednji put videli. Ako se prisetite lica Vašeg nastavnika matematike, možete da zahvalite svojoj vizuelnoj kratkoročnoj memoriji jer Vam je pružila dodatno vreme da se prisetite lica.

Poremećaji i problemi povezani sa vizuelno kratkoročnom memorijom

Bilo kakvo oštećenje vizuelne kratkoročne memorije može smanjiti količinu informacija koju ste sposobni da zapamtite, kao i vreme na koje možete zadržati te informacije. Međutim, različite vrste memorije su međusobno nezavisne, što znači da oštećenje ove vrste memorije neće uticati na ostale procese pamćenja. Različite vrste memorije uopšteno funkcionišu zajedno kao jedinstveni proces i teško je odrediti gde se završava jedan, a gde počinje drugi memorijski proces. Ipak, ošetećenje jedne od ovih vrsta memorija, onemogućava našem mozgu da izvršava svoju funkciju i može da utiče i na naš svakodnevni život.

Vizuelna kratkoročna memorija može biti oštećena pod različitim okolnostima. Moguće je oštećenje vizuelne kratkoročne memorije u slučaju blage fazeAlchajmerove bolesti. Ova kognitivna veština igra važnu ulogu u disleksiji i može da pogorša problem sa čitanjem, jer otežava pamćenje pročitanih reči. Dokazano je da vizuelnu kratkoročnu memoriju može da ošteti upotreba marihuane. Konačno, oštećenje mozga kao što je moždani udar, ili traumatska povreda mozga mogu takođe da utiču na vizuelnu kratkoročnu memoriju.

Kako možete da izmerite i procenite vizuelnu kratkoročnu memoriju?

Vizuelna kratkoročna memorija igra bitnu ulogu u našem svakodnevnom životu. VKM nam omogućava da obradimo informacije koje se ne nalaze neposredno ispred nas i zbog toga je razumevanje i testiranje vizuelne kratkoročne memorije od pomoći u različitim oblastima. Obrazovanje: Pomaže roditelju ili nastavniku da razume poteškoće koje dete ima u učenju, probleme u čitanju ili poteškoće da razume duže ispisano objašnjenje. Lečenje: Pomaže nam da znamo da li je pacijent sposoban da bezbedno vozi, i da li je potrebno dati mu jasna ili manje složena vizuelna uputstva. Posao: Omogućava nam da znamo da li zaposleni može da obavi posao koji zahteva čitanje sadržaja.

CogniFit-ova kompletna neuropsihološka procena omogućava testiranje i procenu vizuelne kratkoročne memorije, kao i bezbroj drugih kognitivnih veština. CogniFit koristi klasičan test Direktnih i Indirektnih Brojeva iz Vekslerove Skala Pamćenja, NEPSY test Korkmana, Kirka i Kempa (iz 1998. godine), Test Kontinuiranog Izvođenja (CPT), Memorijski test (TOMM), Test Vizuelne Organizacije Hooper (VOT), Test Varijabli Pažnje (TOVA), i Test Londonska Kula (TOL). Ovi testovi ne samo da mere vizuelnu kratkoročnu memoriju, već takođe mere i kratkoročnu memoriju, brzinu reakcije, radnu memoriju, vizuelno skeniranje, percepciju okoline, pamćenje konteksta, imenovanje, raspoznavanje i brzinu obrade podataka.

 • Identifikovanje - Test COM-NAM: U ovom zadatku su predmeti predstavljeni kao zvuk ili kao slika. Od korisnika se traži da kasnije odgovori da li je predmet bio ranije predstavljen (kao zvuk ili kao slika), ili nije bio ranije predstavljen.
 • Koncentracija - Test VISMEM-PLAN: Stimulusi na ekranu će biti osvetljeni po određenom redosledu. Korisnik mora da vodi računa o stimulusima koji se pojavljuju, kako bi kasnije mogao da ponovi redosled po kom su se pojavili.
 • Raspoznavanje - Test WOM-REST: Tri predmeta će se pojaviti na ekranu. Korisnik će morati da zapamti niz od tri predmeta kako bi kasnije mogao da izabere jednu od četiri ponuđene opcije.
 • Oporavak- Test VISMEM: Pojaviće se slike na ekranu na pet ili šest sekundi. Za ovo vreme, korisnik mora da zapamti što više detalja sa slike je moguće. Nakon toga, slika će nestati, a korisnik će morati da izabere tačan odgovor na različita pitanja o slici koja je bila predstavljena.

Kako možete da poboljšate vizuelnu kratkoročnu memoriju?

CogniFit nudi mogućnost treniranja vizuelne kratkoročne memorije, zajedno sa drugim kognitivnim veštinama, uz profesionalni alat koji je dizajniran za stručnjake i pojednice.

Program treninga vizuelne kratkoročne memorije koristi studije o neuroplastičnosti kao naučnu osnovu. CogniFit nudi set vežbi dizajniranih da pomognu u poboljšanju i oporavku VKM i ostalih kognitivnih funkcija. Mozak i njegove neuronske veze će postati jače jer se koriste tokom treninga i vežbanja, zbog čega čest trening vizuelne kratkoročne memorije može pomoći u poboljšanju ove i ostalih kognitivnih veština. Poboljšanje ove veštine pomaže u stvaranju novih veza brže i efikasnije, što znači da ćete brže nego ranije obavljati zadatke koji zahtevaju korišćenje vizuelne kratkoročne memorije.

CogniFit tim se sastoji od stručnjaka iz oblasti sinaptičke plastičnosti i neurogeneze, i na taj način je kreiran personalizovani program kognitivne stimulacije koji je prilagođen potrebama svakog korisnika. Ovaj program počinje uz sveobuhvatnu procenu vizuelne kratkoročne memorije i drugih osnovnih kognitivnih funkcija. Uz rezultate ove početne procene, personalizovani program kognitivne stimulacije automatski nudi program treninga koji pomaže u poboljšanju najslabijih kognitivnih veština.

Uporan i odgovarajući trening je vrlo bitan za uspešnost programa treninga vizuelne kratkročne memorije. CogniFit poseduje procene i programe za oporavak i poboljšanje ove kognitivne funkcije. Za ovaj program je potrebno samo 15 minuta dnevno, dva do tri puta nedeljno.

CogniFit-ove igrice i vežbe za trening mozga su dostupne onlajn i sa mobilnih telefona. Postoji širok spektar različitih interaktivnih aktivnosti i igrica koje možete igrati preko kompjutera, telefona ili tableta. Nakon svake sesije, CogniFit šalje detaljan grafikon koji prikazuje kognitivni napredak korisnika.

Molimo Vas da ukucate svoju email adresu