O Kolačićima na ovom sajtu

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaše onlajn iskustvo. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, a niste promenili podešavanja u vezi sa kolačićima, pretpostavljamo da se slažete sa našom upotrebom kolačića. Za više informacija o tome kako da promenite podešavanja u vezi sa kolačićima, posetite našu stranicu politika upotrebe kolačića.

Izaberite svoju platformu i kupite
Isprobajte na mesec dana besplatno uz 10 licenci...
Čemu služi nalog?
Dobro došli u CogniFit! Dobro došli u CogniFit Istraživanje! CogniFit Healthcare CogniFit Employee Wellbeing

Napravićete lični nalog. Ova vrsta naloga je stvorena kako bi vam pomogla da ispitate i trenirate svoje kognitivne veštine.

Napravićete nalog za upravljanje pacijentima. Ovaj nalog je dizajniran da pomogne zdravstvenim radnicima (lekari, psiholozi...) u dijagnostici i kognitivnoj stimulaciji.

Napravićete porodični nalog. Ovaj nalog je dizajniran da omogući članovima vaše porodice pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

Napravićete nalog za istraživanje. Ovaj nalog je posebno stvoren kako bi pomogao istraživačima u studijama koje žele da obave u oblasti kognicije.

Napravićete nalog za upravljanje učenicima. Ovaj nalog je dizajniran kako bi omogućio vašim učenicima pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

loading

Za korisnike od 16 godina i starije. Deca mlađa od 16 godina mogu da koriste CogniFit zajedno sa roditeljem, ako i roditelj ima nalog na platformi za porodice.

Klikom na Prijavi Se ili korišćenjem CogniFit-a, potvrđujete da ste pročitali, razumeli i složili se sa CogniFit korišćenja i sa Privatnosti.

corporativelanding_funciones-ejecutivas_social_picture
Ova stranica služi za informisanje. Ne prodajemo proizvode koji leče bolesti. CogniFit-ovi prozvodi, koji su namenjeni lečenju određenih bolesti, su u fazi provere. Ako ste zainteresovani, molimo Vas posetite našu CogniFit Platformu za Istraživače
 • Dobijte pristup kompletnom setu kognitivnih testova za procenu kognitivnih funkcija

 • Otkrijte i procenite poremećaje ili nedostatke kod izvršnih funkcija

 • Stimulacija i poboljšanje izvršnih funkcija i ostalih kognitivnih funkcija

Započni Sada
loading

Šta su Izvršne Funkcije?

Izvršne funkcije su skup kognitivnih veština neophodnih za kontrolu i samoregulaciju ponašanja. Izvršne funkcije Vam omogućavaju da stvorite, održavate, kontrolišete, ispravite i da sprovedete plan u delo. Ovaj skup kognitivnih funkcija čini deo našeg svakodnevnog života i pomaže nam da uspešno obavimo sve dnevne aktivnosti. Termin Izvršne Funkcije je predložila Muriel Lezak 1982. godine.

Ova grupa kognitivnih veština uglavnom pripada prefrontalnim moždanim strukturama. Prefrontalni dorzolateralni korteks, ventromedijalni prefrontalni korteks, prefrontalni orbitofrontalni korteks i anteriorni cingularni korteks su područja mozga najbliže povezana sa kognitivnim funkcijama. Napredak nauke tokom poslednjih godina, nam je omogućio procenu funkcionisanja ovih struktura tako što testiramo kognitivne funkcije. Izvršne funkcije se mogu trenirati i poboljšati uz kognitivni trening i vežbe.

Koje to kognitivne veštine čine izvršne funkcije?

Iako postoje nesuglasice u vezi toga šta su izvršne funkcije, kada govorimo o tome koje veštine čine izvršne funkcije tada postoji opšta saglasnost. Osnovne veštine su sledeće:

 • Preusmeravanje: Sposobnost prilagođavanja misli i ponašanja novim, izmenjenim i neočekivanim situacijama.
 • Inhibicija: Sposobnost kontrolisanja impulsivnih i automatskih odgovora i smišljanje odgovora nakon rasuđivanja i posvećivanja pažnje.
 • Dopunjavanje: Sposobnost da kontrolišemo ponašanje i da budemo sigurni da se aktivnost odvija po planu.
 • Planiranje: Sposobnost da razmišljamo o budućim događajima i da predvidimo pravi način za izvršavanje zadatka ili postizanja određenog cilja.
 • Radna Memorija: Sposobnost da privremeno skladištimo i da upravljamo informacijama kako bismo obavljali složene kognitivne zadatke.
 • Donošenje Odluka: Sposobnost da uspešno i nakon što dobro razmislimo, izaberemo pravu opciju između različitih ponuđenih alternativa.
 • Rešavanje Problema: Sposobnost da dođemo do logičnog zaključka nakon razmatranja situacije.

Primeri Izvršnih Funkcija

 • Kognitivne funkcije igraju važnu ulogu u skoro svakom poslu koji zahteva organizaciju, planiranje, rešavanje problema, donošenje odluka, ili upravljanje podacima. Bilo koji posao, bilo da je to posao u prodavnici ili hirurška operacija, mi koristimo sve ove kognitivne veštine.
 • One takođe igraju veliku ulogu u učenju, jer su one te koje kontrolišu pažnju i koje nam omogućavaju da se koncentrišemo tokom časa i da izvučemo beleške za ispit.
 • Vi koristite svoje kognitivne funkcije kada se pripremate za putovanje, kada se nešto neočekivano desi i morate brzo da donesete odluku, ili kada morate da zaustavite neku radnju koja nije prikladna određenoj situaciji.
 • Kognitivne funkcije su bitne za uspešno smišljanje plana, za obavljanje svakodnevnih poslova, za prilagođavanje neočekivanim promenama (na primer, zaobilaženje deonice puta zbog radova na putu), i brojne druge svakodnevne aktivnosti sa kojima se susrećete u toku dana.

Disegzekutivni sindrom i drugi poremećaji povezani sa problemima sa izvršnim funkcijama

Oštećenje prefrontalnih struktura mogu dovesti, između ostalog, do problema kao što je anosognozija (umanjenja samosvest), abulija (nedostatak volje), otežano obavljanje radnji po redosledu, problemi sa kontrolisanjem ponašanja i emocija, kognitivna rigidnost itd. Problem sa izvršnim funkcijama takođe može da utiče i na kontolisanje kognitivnih procesa. Loše izvršne funkcije mogu da otežaju izvršavanje svakodnevnih funkcija.

Najpoznatiji sindrom povezan sa lošim kognitivnim funkcijama je disegzekutivni sindrom ili sindrom frontalnog režnja. Ovaj sindrom karakterišu izmenjene kognitivne veštine, kao što su motivacija, prilagodljivost, fleksibilnost, samokontrola, planiranje i donošenje odluka. Ovo vodi neprikladnom ponašanju koje nije prilagođeno okruženju i može da vodi promenama raspoloženja i do izmene ličnosti. Do ovog sindroma može doći zbog oštećenja mozga u dorzolateralnom korteksu usled moždanog udara, Hronične Traumatske Encefalopatije (HTE), tumora, ili neurodegenerativnih bolesti, poput Pikove Demencije. Kako ima veliku važnost u svakodnevnom životu, bitno je uraditi procenu i test na disegzekutivni sindrom.

Pored disegzekutivnog sindroma, oštećenja prefrontalnog režnja mogu da izazovu i druge probleme, poput orbitofrontalnog sindroma (koji, u ekstremnim slučajevima, može voditi velikim izmenama ličnosti usled oštećenja orbitofrontalnog korteksa), ili medijalnog frontalnog sindroma (uglavom nedostatak motivacije i apatija, kao i narušena sposobnost komunikacije).

Kod nekih ljudi se mogu javiti problemi sa kognitivnim funkcijama iako nema vidnog oštećenja mozga, kao što je to slučaj sa disleksijom, diskalkulijom, kod Poremećaja Pažnje i Hiperaktivnosti (ADHD), autizma ili šizofrenije.

Kako možete da izmerite i procenite izvršne funkcije?

Izvršne funkcije nam omogućavaju da uspešno i pravilno obavljamo veliki broj svakodnevnih aktivnosti, zbog čega testiranje izvršnih funkcija može biti od pomoći na različitim poljima. Oblast obrazovanja: Da znamo da li je učeniku teško da kontroliše svoje ponašanje na času, ili da organizuje podatke koje je naučio. Oblast medicine: Da znamo da li je pacijentu teško da smiri i prilagodi svoje emotivno stanje situaciji. Posao: Da znamo da li je zaposleni sposoban da rešava probleme i da donosi odluke kada se to od njega zahteva.

Uz kompletan set neuropsiholoških procena, možemo uspešno i precizno da testiramo različite kognitivne veštine, kao i izvršne funkcije. CogniFit poseduje veliki broj profesionalnih testova za procenu kognitivnih veština koje čine izvršne funkcije, kao što su to inhibicija, planiranje, dopunjavanje i radna memorija. Testovi koje CogniFit koristi za merenje ovih kognitivnih veština se baziraju na klasičnom NEPSY testu, na Memorijskom Testu (TOMM), Wisconsin Card Sorting Testu (WCST), Stroop testu, Testu Varijabli Pažnje (TOVA), Testu Kontinuiranog Izvođenja (CPT), Testu Vizuelne Organizacije Hooper (VOT), Vekslerovoj Memorijskoj Skali (WMS) i na Tower of London (TOL) testu. Pored izvršnih funkcija, testovi takođe mere brzinu reakcije, vizuelnu percepciju, percepciju okoline, imenovanje, pamćenje konteksta, vizuelnu kratkoročnu memoriju, fonološku kratkoročnu memoriju, kratkoročnu memoriju, raspoznavanje, brzinu obrade podataka, vizuelno skeniranje, vizuelno motornu koordinaciju i podeljenu pažnju.

 • Identifikovanje - Test COM-NAM: Predmeti će biti predstavljeni kao zvuk ili kao slika. Od korisnika se kasnije traži da odgovori kako je predmet bio prikazan poslednji put (kao zvuk ili kao slika). Ako je predmet prikazan po prvi put, korisnik će morati da izabere određeni odgovor.
 • Sinhronizacija - Test UPDA-SHIF: Na ekranu će se pojaviti loptica koja se kreće. Korisnik mora pažljivo i što je preciznije moguće da prati lopticu svojim kursorom.
 • Simultanost - Test DIAT-SHIF: Korisnik mora što je pažljivije moguće da prati lopticu, koja se nasumično pomera preko ekrana, i da vodi računa o rečima koje se pojavljuju na sredini ekrana. Kada je reč na sredini ekrana ista kao boja kojom je reč ispisana, korisnik mora da reaguje (da vodi računa o dva stimulusa istovremeno). Ova aktivnost zahteva od korisnika da se prilagođava promenama i menja strategije, da daje drugačije odgovore, i da koristi dopunjavanje i vizuelne veštine istovremeno.
 • Test Obrade Podataka REST-INH: U ovom zadatku, pojaviće se pločice koje nose različite brojeve i koje su različitih veličina. Prvo se od korisnika traži da klikne na veću pločicu. Zatim se od njega traži da klikne na veći broj.
 • Razlikovanje - Test INH-REST: Na ekranu će se pojaviti nazivi boja i korisnik mora brzo da odgovori kada je reč ista kao i boja kojom je ta reč ispisana. Ako se razlikuju, korisnik ne bi trebalo da odgovara.
 • Test Raspoznavanja WOM-REST: Pojaviće se tri objekta na ekranu. Korisnik mora da zapamti redosled po kom su objekti bili prikazani. Kasnije će mu biti ponuđene četiri opcije i korisnik mora da prepozna koja od njih pokazuje isti redosled kao na početku.
 • Doslednost - Test WOM-ASM: Videćete predmete na ekranu koje na sebi nose određene brojeve. Korisnik mora da zapamti brojeve i da ponovi niz. Niz se u početku sastoji samo od jednog broja, zatim se svaki put povećava za po još jedan broj dok korisnik ne bude pogrešio. Korisnik mora da ponovi niz nakon svakog pojavljivanja.
 • Koncentracija - Test VISMEN-PLAN: Na ekranu će se nasumično pojavljivati stimulusi, biće osvetljeni po određenom redosledu (zajedno sa zvukovima). Korisnik mora pažljivo da posmatra svetla i zvukove kada se budu pojavljivali, kako bi kasnije ponovio redosled po kom su se pojavljivali.
 • Test Programiranja VIPER-PLAN: Korisnik vodi lopticu kroz lavirint što je brže moguće i u što manje koraka je moguće.

Kako možete da poboljšate izvršne funkcije?

Sve kognitivne veštine se mogu trenirati i poboljšati.

Neuroplastičnost je osnova za oporavak i poboljšanje uzvršnih funkcija i ostalih kognitivnih veština. CogniFit je stvorio set kliničkih vežbi koji pomaže u oporavku izvršnih i ostalih funkcija. Kao i naši mišići, mozak i njegove neuronske veze se moraju koristiti i mora im se pružati izazov kakko bi postali jači i funkcionisali bolje. Ako često vežbate svoje kognitivne funkcije, neuronske veze i moždane strukture će takođe postati jače.

CogniFit-ov tim stručnjaka u sinaptičkoj plastičnosti i procesima neurogeneze je omogućio stvaranje personalizovanog programa kognitivne stimulacije koji odgovara potrebama svakog korisnika ponaosob. Ovaj program počinje testiranjem izvršnih funkcija i ostalih osnovnih kognitivnih veština. Na osnovu rezultata ove procene, CogniFit automatski stvara personalizovani program treninga koji trenira korisnikove kognitivne funkcije i ostale kognitivne veštine za koje je ostvario ispodprosečne rezultate u početnoj proceni.

Uporan i odgovarajući trening je jedini način za poboljšanje izvršnih funkcija. CogniFit poseduje procene i programe za oporavak i poboljšanje ovih kognitivnih funkcija. CogniFit preporučuje da trenirate po 15 minuta dnevno, dva do tri puta nedeljno.

Kognitivna procena i trening mozga CogniFit-a su dostupni onlajn i sa mobilnih telefona. Postoji veliki broj interaktivnih igrica i vežbi koje možete igrati na kompjuteru, tabletu ili na mobilnom telefonu. Nakon svake sesije treninga, CogniFit šalje grafik koji pokazuje detalje kognitivnog uspeha korisnika.

Molimo Vas da ukucate svoju email adresu