O Kolačićima na ovom sajtu

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaše onlajn iskustvo. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, a niste promenili podešavanja u vezi sa kolačićima, pretpostavljamo da se slažete sa našom upotrebom kolačića. Za više informacija o tome kako da promenite podešavanja u vezi sa kolačićima, posetite našu stranicu politika upotrebe kolačića.

Izaberite svoju platformu i kupite
Isprobajte na mesec dana besplatno uz 10 licenci...
Čemu služi nalog?
Dobro došli u CogniFit! Dobro došli u CogniFit Istraživanje! CogniFit Healthcare CogniFit Employee Wellbeing

Napravićete lični nalog. Ova vrsta naloga je stvorena kako bi vam pomogla da ispitate i trenirate svoje kognitivne veštine.

Napravićete nalog za upravljanje pacijentima. Ovaj nalog je dizajniran da pomogne zdravstvenim radnicima (lekari, psiholozi...) u dijagnostici i kognitivnoj stimulaciji.

Napravićete porodični nalog. Ovaj nalog je dizajniran da omogući članovima vaše porodice pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

Napravićete nalog za istraživanje. Ovaj nalog je posebno stvoren kako bi pomogao istraživačima u studijama koje žele da obave u oblasti kognicije.

Napravićete nalog za upravljanje učenicima. Ovaj nalog je dizajniran kako bi omogućio vašim učenicima pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

loading

Za korisnike od 16 godina i starije. Deca mlađa od 16 godina mogu da koriste CogniFit zajedno sa roditeljem, ako i roditelj ima nalog na platformi za porodice.

Klikom na Prijavi Se ili korišćenjem CogniFit-a, potvrđujete da ste pročitali, razumeli i složili se sa CogniFit korišćenja i sa Privatnosti.

corporativelanding_Demencia_social_picture

Demencija

Opadanje kognitivnih funkcija

Ova stranica služi za informisanje. Ne prodajemo proizvode koji leče bolesti. CogniFit-ovi prozvodi, koji su namenjeni lečenju određenih bolesti, su u fazi provere. Ako ste zainteresovani, molimo Vas posetite našu CogniFit Platformu za Istraživače
  • Dobijte pristup programu neuropsihološkog ispitivanja

  • Saznajte koji je Vaš kognitivni nivo i uporedite ga sa kognitivnim nivoom ostalih ljudi

  • Trenirajte svoje veštine u skladu sa potrebama. Pokušajte sad!

Započni Sada
loading

Šta je demencija? Termin demencija, posmatrano u kontekstu dijagnostike, se odnosi na opadanje i gubitak kognitivne funkcije (na primer, kratkoročne i dugoročne memorije, pažnje, izvršne funkcije i rezonovanja) koje može pratiti širok spektar neurodegenerativnih bolesti kao što su Alchajmerova bolest, Bolest Levijevih Tela, demijelinizirajuće bolesti, ili stanja kao što su alkoholizam i HIV (SIDA). Ovo je drugačiji slučaj u odnosu na efekte nekih tretmana na mozak kao što je to kod hemoterapije.

Demencija se najbolje može definisati sa aspekta ozbiljnosti posledica koje sa sobom nosi, koje mogu da ometaju svakodnevni život i u zavisnosti od stadijuma, mogu da napreduju od blage faze u umerenu fazu i od umerene faze u tešku fazu. Ovakva podela demencije na tri faze ili nivoa težine bolesti je data od strane Svetske Zdravstvene Organizacije (SZO), za potrebe profesionalnih neurodijagnostičara. Da bi utvrdili nivo težine kod demencije, neurodijagnostičari koriste neurokognitivne procene, skale i razgovor sa pacijentima i članovima njihove porodice. U nastavku su objašnjena tri nivoa težine demencije i njihovi simptomi.

  • Prva Faza - Blaga demencija: Osoba je sposobna da obavlja poznate, uvežbane dnevne aktivnosti i nastavlja da živi samostalno. Ipak, kognitivne poteškoće su očigledne, naročito kada se radi o skorašnjim događajima i potrebama, na primer, zapažanje i prisećanje mesta gde su stvari nedavno ostavljene, koje je vreme i mesto nekog novog društvenog događaja ili sastanka ili informacija koje su nedavno primljene.
  • Druga Faza- Umerena demencija:  Gubitak pamćenja je postao toliko ozbiljan da osoba nije u mogućnosti da živi samostalno. Samo najpoznatije i automatske rutine su zadržane. Nove informacije se zadržavaju samo na vrlo kratak vremenski period, ponekad na nekoliko sekundi. Osoba ne može da se priseti informacija o sopstvenom identitetu, mestu stanovanja, upravo obavljenih aktivnosti ili imena članova porodice.
  • Treća Faza - Teška demencija:Gubitak pamćenja, kako verbalne tako i neverbalne memorije, je toliko uzeo maha da osoba nije u stanju da se priseti bilo koje nove informacije. Osim sitnih preostalih delića, sve prethodne informacije su zaboravljene. Osoba ne prepoznaje čak ni bliske članove porodice.

Zašto neke osobe doživljavaju neurobiološku patologiju demencije kao i njene tragične posledice dok neke, sa istom neurobiološkom patologijom, ne doživljavaju tragične posledice ili simptome već nastavljaju da vode samostalan život, je jedna od najvećih misterija 21. veka.

Kognitivne rezerve, znanje akumulirano kroz kontinuirano učenje, izgleda da igra važnu ulogu u suočavanju sa pojavom demencije. Kontinuirano novo učenje uči i mozak da menja svoje mentalne aktivnosti kako bi se suočio sa izazovima koje donosi nova situacija. Dakle, učenje nove veštine (igranje, crtanje, učenje novog jezika, sviranje instrumenta) ili treniranje prethodno netaknutih kognitivnih funkcija, na primer, kroz kognitivni trening mozga pruža mozgu potrebnu prilagodljivost da preispita i ponovo poveže svoja neuronska kola na nov način kada se suočava sa izazovima koje nameće demencija.

Reference

James Siberski, Evelyn Shatil, Carol Siberski, Margie Eckroth-Bucher, Aubrey French, Sara Horton, Rachel F. Loefflad, Phillip Rouse. Computer-Based Cognitive Training for Individuals With Intellectual and Developmental Disabilities: Pilot Study - The American Journal of Alzheimer’s Disease & Other Dementias 2014; doi: 10.1177/1533317514539376

Korczyn AD, Peretz C, Aharonson V, et al. - Computer based cognitive training with CogniFit improved cognitive performance above the effect of classic computer games: prospective, randomized, double blind intervention study in the elderly. Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association 2007; 3(3):S171.

Shatil E, Korczyn AD, Peretzc C, et al. - Improving cognitive performance in elderly subjects using computerized cognitive training - Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association 2008; 4(4):T492.

Molimo Vas da ukucate svoju email adresu