O Kolačićima na ovom sajtu

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaše onlajn iskustvo. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, a niste promenili podešavanja u vezi sa kolačićima, pretpostavljamo da se slažete sa našom upotrebom kolačića. Za više informacija o tome kako da promenite podešavanja u vezi sa kolačićima, posetite našu stranicu politika upotrebe kolačića.

Izaberite svoju platformu i kupite
Isprobajte na mesec dana besplatno uz 10 licenci...
Čemu služi nalog?
Dobro došli u CogniFit! Dobro došli u CogniFit Istraživanje! CogniFit Healthcare CogniFit Employee Wellbeing

Napravićete lični nalog. Ova vrsta naloga je stvorena kako bi vam pomogla da ispitate i trenirate svoje kognitivne veštine.

Napravićete nalog za upravljanje pacijentima. Ovaj nalog je dizajniran da pomogne zdravstvenim radnicima (lekari, psiholozi...) u dijagnostici i kognitivnoj stimulaciji.

Napravićete porodični nalog. Ovaj nalog je dizajniran da omogući članovima vaše porodice pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

Napravićete nalog za istraživanje. Ovaj nalog je posebno stvoren kako bi pomogao istraživačima u studijama koje žele da obave u oblasti kognicije.

Napravićete nalog za upravljanje učenicima. Ovaj nalog je dizajniran kako bi omogućio vašim učenicima pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

Napravićete nalog za upravljanje preduzećem. Ovaj nalog je dizajniran da omogući vašim zaposlenima pristup CogniFit evaluacijama i obuci.

Napravićete nalog programera. Ovaj nalog je dizajniran da integriše CogniFit proizvode u vašu kompaniju.

loading

Za korisnike od 16 godina i starije. Deca mlađa od 16 godina mogu da koriste CogniFit zajedno sa roditeljem, ako i roditelj ima nalog na platformi za porodice.

Klikom na Prijavi Se ili korišćenjem CogniFit-a, potvrđujete da ste pročitali, razumeli i složili se sa CogniFit korišćenja i sa Privatnosti.

corporativelanding_Atencion-Dividida_social_picture
  • Dobijte pristup kompletnom setu kognitivnih testova za procenu podeljene pažnje

  • Otkrijte oštećenja ili promene

  • Stimulacija i poboljšanje podeljene pažnje i ostalih kognitivnih funkcija

Započni Sada
loading

Šta je podeljena pažnja?

Podeljena pažnja se može definisati kao sposobnost našeg mozga da istovremeno vodi računa o dva različita stimulansa, i da odgovori na različite zahteve iz našeg okruženja. Podeljena pažnja je tip simultane pažnje koja nam omogućava da obradimo različite izvore informacija i da uspešno obavljamo više zadataka istovremeno. Ova kognitivna veština je vrlo važna, jer nam omogućava da budemo efikasniji u svakodnevnom životu.

Naša sposobnost da posvetimo pažnju različitim stimulansima i da obavljamo više radnji istovremeno je ograničena. Kada podelite svoju pažnju, efikasnost obavljanja ovih radnji se smanjuje i lošije ćete ih obavljati. Smetnja je termin koji se koristi kada želimo da opišemo da je osobi teško da obavlja dve radnje istovremeno. Smetnja se javlja kada je mozak sposoban da obrađuje samo određenu količinu informacija. Ipak, kognitivni trening može da poboljša podeljenu pažnju, i posledično, sposobnost obavljana više od jedne radnje istovremeno.

Primeri podeljene pažnje

  • Podeljena pažnja je važan faktor tokom školovanja. Radnje kao što su slušanje nastavnika, prepisivanje sa table i hvatanje beleški, su vrlo važne za uspeh u školi. Iz ovog razloga učenici sa poremećajem pažnje (kao što je ADHD) imaju slabiji školski uspeh.
  • Vozač kamiona na auto-putu želi da pretekne vozilo. Dok pretiče, vidi znak za izlaz sa auto-puta. Ako vozač nije sposoban da bezbedno pretekne vozilo i na vreme uoči znak za izlaz sa auto-puta, on može da propusti bitan podatak ili da čak dovede sebe ili druge u opasnost. Podeljena pažnja je vrlo važna za dobru i uspešnu vožnju.
  • Konobar mora da koristi svoju podeljenu pažnju kada uslužuje sto. Mora da zapamti šta je naručio čovek za stolom broj 4, da zapiše narudžbinu stola broj 3 i da istovremeno ne izgubi ravnotežu dok nosi poslužavnik.
  • Ako mušterija pita za neku ponudu dok plaća, kasir mora da skenira robu i da je spakuje, dok daje odgovor na pitanje.
  • Kada jedete i pričate u isto vreme, ili čak kada gledate TV i pričate preko telefona, koristite podeljenu pažnju.

Poremećaji ili bolesti u vezi sa podeljenom pažnjom

Podeljena pažnja može biti izmenjena i pogoršana kod velikog broja različitih poremećaja, bilo da je problem u samoj podeljenoj pažnji ili u nekoj drugoj pod-komponenti pažnje. Za osobu sa slabom podeljenom pažnjom svaka smetnja iz okoline može da utiče na zadatak koji obavlja simultano. Ako je Vaša podeljena pažnja izmenjena, biće Vam teško da vozite na raskrsnici i da pričate istovremeno i zbog toga postoji veći rizik da izazovete saobraćajnu nesreću. Ako je Budnost promenjana (stepen stanja aktivacije ili budnosti organizma), i pospani ste, takođe će Vam biti teško da pričate i vozite u isto vreme.

Podeljena pažnja može biti oštećena kao posledica različitih psihičkih poremećaja, kao što je šizofrenija ili drugih poremećaja poput Poremećaja Pažnje sa Hiperaktivnošću (ADHD), mada ovi poremećaji menjaju pažnju u celini. Čest je i slučaj pojave poremećaja pažnje nakon doživljavanja Traumatske Povrede Mozga (TBI), ili moždanog udara. U ovim slučajevima, promene pažnje i njenih pod-komponenti, mogu da variraju u zavisnosti od pogođenog područja mozga.

Kada neki poremećaj menja procese pažnje, velika je verovatnoća da će Podeljena Pažnja biti izmenjena. Ako pacijent pati od fenomena zanemarivanja suprotne strane tela (nesposobnost usmeravanja pažnje na jednu stranu vidnog polja suprotno od strane na kojoj je povreda zadobijena), hipotenacitet pažnje (rasejanost), hipertenacitet pažnje (snažno fokusiranje na samo jedan nadražaj, stimulus), ili aproseksija (nedostatak koncentracije misli), biće teško ili skoro nemoguće za pacijenta da odradi zadatak koji zahteva podeljenu pažnju.

Kako možete da izmerite i testirate svoju podeljenu pažnju?

Podeljena pažnja je kognitivna veština, koja ima veliki značaj u našem svakodnevnem životu, jer nam pomaže da budemo efikasniji. Uspešno obavljanje nekog zadatka, u kom istovremeno koristimo više od jedne motorne ili kognitivne veštine, zavisi od naše podeljene pažnje. Testiranje podeljene pažnje može biti od pomoći u stručnim oblastima, gde je podeljena pažnja ključna (za vozače, sportiste, itd.). Takođe može biti od pomoći u školi i na studijama (ukoliko je učeniku potrebno više vremena za hvatanje beleški ili za rešavanje određenog zadatka), ili u kliničkom okruženju (možda je pacijentu potrebno više vremena za prikupljanje potrebnih podataka). U svim ovim oblastima, kognitivna procena, može pomoći korisniku da shvati svoj svakodnevni život iz novog ugla.

CogniFit-ovi zadaci za testiranje podeljene pažnje se baziraju na klasičnom Stroop Testu. Test Simultanosti ne samo da procenjuje podeljenu pažnju, već takođe pomaže u proceni kognitivne fleksibilnosti i vizuelno motorne koordinacije.

  • Simultanost - Test DIAT-SHIF: Korisnik mora da prati lopticu kursorom i da istovremeno vodi računa o rečima koje se pojavljuju preko sredine ekrana. Kada je reč na sredini ekrana ista kao boja kojom je reč ispisana, korisnik mora da pritisne taster (dok istovremeno vodi računa o oba stimulusa). Tokom ove aktivnosti, korisnik mora da menja strategije, da daje nove odgovore i da istovremeno na valjan način upravlja svojim motornim i vizuelnim veštinama.

Kako možete poboljšati svoju podeljenu pažnju?

Podeljena pažnja, kao i ostale kognitivne veštine, može biti usavršena, trenirana i poboljšana. CogniFit Vam to omogućava uz profesionalni alat koji pomaže u poboljšanju veštine preusmeravanja pažnje sa zadatka na zadatak, olakšava vođenje računa o više stimulusa istovremeno i poboljšava sposobnost obrade složenih informacija.

Program oporavka podeljene pažnje se bazira na neuroplastičnosti. CogniFit Vam pruža čitav set vežbi dizajniranih da poboljšaju podeljenu pažnju i druge kognitivne veštine, što je moguće zbog plastičnosti mozga. Mozak i njegove neuronske veze mogu biti ojačani i poboljšani uz vežbu. Uz trening podeljene pažnje, određene akcije postaju automatske, što omogućava korisniku da bude efikasniji.

CogniFit-ov naučni tim stručnjaka za plastičnost i neurogenezu je stvorio personalizovani program kognitivne stimulacije koji pomaže svakom korisniku da poboljša svoje najslabije kognitivne veštine. Program počinje procenom podeljene pažnje i drugih osnovnih kognitivnih veština. Program kognitivne stimulacije automatski stvara personalizovani program treninga mozga na osnovu rezultata početne procene. Time što koristi rezultate početne procene, program treninga mozga osigurava da je trening precizan koliko je to moguće i da trenira korisnikove najslabije veštine.

Istrajnost u treningu je vrlo važna za poboljšanje podeljene pažnje. CogniFit Vam pruža alate za procenu i rehabilitaciju, koji pomažu u poboljšanju ove i ostalih kognitivnih funkcija. Ovu veštinu bi trebalo da trenirate 15 minuta dnevno, 2 do 3 puta nedeljno.

Možete da dobijete pristup CogniFit-ovom onlajn programu kognitivne stimulacije Na raspolaganju su Vam brojne igrice za mozak i aktivnosti koje možete igrati onlajn ili preko svog telefona ili tableta. Nakon svake sesije treninga, korisnik će dobiti detaljan grafikon koji pokazuje njegov kognitivni napredak

Molimo Vas da ukucate svoju email adresu