O Kolačićima na ovom sajtu

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaše onlajn iskustvo. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, a niste promenili podešavanja u vezi sa kolačićima, pretpostavljamo da se slažete sa našom upotrebom kolačića. Za više informacija o tome kako da promenite podešavanja u vezi sa kolačićima, posetite našu stranicu politika upotrebe kolačića.

Izaberite svoju platformu i kupite
Isprobajte na mesec dana besplatno uz 10 licenci...
Čemu služi nalog?
Dobro došli u CogniFit! Dobro došli u CogniFit Istraživanje! CogniFit Healthcare CogniFit Employee Wellbeing

Napravićete lični nalog. Ova vrsta naloga je stvorena kako bi vam pomogla da ispitate i trenirate svoje kognitivne veštine.

Napravićete nalog za upravljanje pacijentima. Ovaj nalog je dizajniran da pomogne zdravstvenim radnicima (lekari, psiholozi...) u dijagnostici i kognitivnoj stimulaciji.

Napravićete porodični nalog. Ovaj nalog je dizajniran da omogući članovima vaše porodice pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

Napravićete nalog za istraživanje. Ovaj nalog je posebno stvoren kako bi pomogao istraživačima u studijama koje žele da obave u oblasti kognicije.

Napravićete nalog za upravljanje učenicima. Ovaj nalog je dizajniran kako bi omogućio vašim učenicima pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

Napravićete nalog za upravljanje preduzećem. Ovaj nalog je dizajniran da omogući vašim zaposlenima pristup CogniFit evaluacijama i obuci.

Napravićete nalog programera. Ovaj nalog je dizajniran da integriše CogniFit proizvode u vašu kompaniju.

loading

Za korisnike od 16 godina i starije. Deca mlađa od 16 godina mogu da koriste CogniFit zajedno sa roditeljem, ako i roditelj ima nalog na platformi za porodice.

Klikom na Prijavi Se ili korišćenjem CogniFit-a, potvrđujete da ste pročitali, razumeli i složili se sa CogniFit korišćenja i sa Privatnosti.

corporativelanding_exploracion-visual_social_picture
 • Dobijte pristup kompletnom setu kognitivnih testova za procenu vizuelnog skeniranja

 • Otkrijte i procenite prisustvo promena ili poremećaja

 • Stimulacija i poboljšanje vizuelnog skeniranja i drugih kognitivnih veština

Započni Sada
loading

Šta je vizuelno skeniranje?

Vizuelno skeniranje je veština koja nam omogućava da efikasno i brzo pronađemo relevantne informacije u našem okruženju. Ona nam omogućava da pronađemo ono što tražimo upotrebom vida. Vizuelno skeniranje je bitna veština za naš svakodnevni život i omogućava nam da uspešno izvršavamo različite zadatke.

Vizuelno skeniranje je funkcija vizuelne percepcije koja je usmerena na otkrivanje i prepoznavanje vizuelnog stimulusa. Kada želite da pronađete neki predmet u Vašoj okolini, Vaš mozak automatski obavlja čitav niz međusobno povezanih procesa:

 • Selektivna Pažnja i Fokusirana Pažnja: Morate da budete svesni stimulusa i fokusirani kako biste ga pronašli. Fokusirana pažnja se odnosi na sposobnost fokusiranja pažnje na stimulus. Selektivna pažnja, sa druge strane, je sposobnost održavanja pažnje na jedan stimulus kada su prisutni ostali stimulusi koji odvlače pažnju. Ovaj tip pažnje uz kognitivno preusmeravanje, omogućava preusmeravanje pažnje sa ciljnog stimulusa, usmeravanje pažnje na nebitan stimulus, i zatim vraćanje i usmeravanje pažnje na početni stimulus.
 • Vizuelna Percepcija: Omogućava prepoznavanje, otkrivanje i tumačenje oblika, boja i svetla. To je kada dajete smisao onom što Vaše oči vide.
 • Raspoznavanje: Poređenje primljenih vizuelnih podataka kako biste utvrdili da li su Vam oni poznati od ranije i da li imate neko iskustvo vezano za nih.
 • Vizuelno Skeniranje: Pretraživanje vidnog polja da biste pronašli ono što tražite. Prekidate pretragu onda kada pronađete stvar koju ste tražili.

Ako je bilo koji od ovih procesa poremećen, nemoguće je pronaći željeni predmet, bilo zbog toga što ne možete da ga nađete (loša pažnja), što ne možete da ga izdvojite od ostalih predmeta u njegovoj okolini (loša percepcija), zbog toga što ne prepoznajete stimulus (loše raspoznavanje), ili zato što niste dobro pretražili okolinu (loše vizuelno skeniranje).

Kognitivni trening može da poboljša u poboljšanju vizuelnog skeniranja.

Primeri vizuelnog skeniranja

 • Većina poslova zahteva vizuelno skeniranje. Policajac ili vojnik mora da bude brz i precizan u pronalaženju objekta koji nosi opasnost. Prodavci u radnji koriste vizuelno skeniranje kada traže proizvod koji je negde zaturen ili kada je potrebno da pomognu mušteriji. Skoro svaki posao kada koristimo vid zahteva dobro vizuelno skeniranje.
 • Učenici konstantno koriste vizuelno skeniranje u školi, bilo da je to da bi bili fokusirani na času, za čitanje knjige, ili da bi razumeli prezentaciju. Učenje nove lekcije bi bilo teško ako učenik ne može da pronađe reč u svojim beleškama ili knjigama, ili kada želi da obnovi gradivo pre testa.
 • Vožnja zahteva od nas da konstantno vodimo računa o drugim automobilima, nezgodama, mogućim opasnostima, saobraćajnim znakovima, pešacima i ostalim objektima ili situacijama. Loše vizuelno skeniranje može da ošteti Vašu sposobnost da uspešno pregledate svoje okruženje i tako loše utiče na Vaše vozačke sposobnosti.
 • Vizuelno skeniranje je vrlo važno za bavljenje sportom. Većina sportova zahteva od Vas da lako i brzo skenirate okruženje i pronađete ono što tražite, bilo da je to Vaš saigrač, protivnik, lopta, gol ili bilo koja druga komponenta igre. Ako igrate fudbal i želite da dodate loptu svom saigraču, morate vizuelno da skenirate teren kako biste uočili svoje saigrače i dodali im loptu.

Problemi i poremećaji povezani sa slabim vizuelnim skeniranjem

Ako ponekad zaturite ključeve ili daljinski upravljač, to ne znači da imate problema sa vizuelnim skeniranjem. Pravi problem sa vizuelnim skeniranjem može da onemogući pronalaženje predmeta koji tražite. Loše vizuelno skeniranje ugrožava obavljanje svakodnevnih aktivnosti

Na vizuelno skeniranje može da utiče veliki broj poremećaja ili problema. Jednostrano prostorno zanemarivanje, ili hemineglekcija je jedan od poremećaja koji utiče na vizuelno skeniranje, i pacijent nije sposoban da vidi stimulus na određenoj strani tela (nesposoban je da vidi predmete koji se nalaze na levoj strani, na primer). Problemi sa vizuelnom percepcijom ili obradom podataka, kao što su anopsija ili slepilo mogu da utiču i na vizuelno skeniranje. Problemi sa prepoznavanjem stimulusa se takođe javljaju u slučaju agnozije, koja može da vodi problemima sa vizuelnim skeniranjem. Konačno, problemi sa okulomotornim nervom ili strategijom za pronalaženje predmeta takođe mogu voditi problemima sa vizuelnim skeniranjem.

Kako možete da izmerite i procenite vizuelno skeniranje?

Vizuelno skeniranje omogućava brzo i precizno obavljanje velikog broja dnevnih aktivnosti, zbog čega poznavanje ove veštine može biti od pomoći u različitim oblastima. Obrazovanje: da znamo da li učenik ima problema sa pronalaženjem bitnih podataka na tabli tokom časa. Oblast Medicine/Zdravstva: da znamo da li je pacijent sposoban da pronađe svoj lek, da vozi, i da vodi svoj život bez ikakvih probelma. Posao: da znamo da li je vozač kamiona sposoban da bezbedno vozi, ili da budemo sigurni da će zaposleni na pravi način uslužiti mušterije.

Kompletna neuropsihološka procena omogućava pouzdano testiranje velikog broja kognitivnih veština, kao što je vizuelno skeniranje. CogniFit-ov test za procenu vizuelnog skeniranja se bazira na klasičnom Testu Kontinuiranog Izvođenja (CPT), na Memorijskom testu (TOMM), na Huper Zadatku Vizuelne Organizacije (VOT), na TOVA testu Varijabli Pažnje (TOVA), kao i na Testu Londonska Kula (TOL). Pored vizuelnog skeniranja, ovi zadaci takođe mere brzinu reakcije, brzinu obrade podataka, radnu memoriju, percepciju okoline, vizuelnu percepciju, vizuelno motornu koordinaciju i fokusiranje.

 • Test Rezolucije REST-SPER: Na ekranu će se pojaviti stimulusi koji su u pokretu. Korisnik mora da klikne na stimulus koji je meta što je brže moguće, a da ne klikne na stimuluse koji nisu meta
 • Test Programiranja VIPER-PLAN: Korisnik vodi lopticu kroz lavirint što je brže moguće i u što manje koraka je moguće.
 • Test Raspoznavanja WOM-REST: Pojaviće se tri objekta na ekranu. Korisnik mora da zapamti redosled po kom su objekti bili prikazani. Kasnije će mu biti ponuđene četiri opcije i korisnik mora da prepozna koja od njih pokazuje isti redosled kao na početku.
 • Test Brzine REST-HECOOR: Na ekranu će se pojaviti plavi kvadrat. Korisnik mora da klikne što je brže moguće i što je više puta moguće preko sredine kvadrata. Što više puta korisnik klikne, ostvariće bolji rezultat.
 • Test Pretraživanja SCAVI-REST: Korisnik mora da pronađe traženo slovo (koje je prikazano u levom delu ekrana) u gomili slova na ekranu što je brže moguće. Traženo slovo se menja kako korisnik napreduje.

Kako možete da oporavite ili poboljšate vizuelno skeniranje?

Svaka kognitivna veština, uključujući vizuelno skeniranje, može biti trenirana i poboljšana. CogniFit Vam to i omogućava uz profesionalno sredstvo.

Neuroplastičnost je osnovna za oporavak naših kognitivnih veština. CogniFit poseduje set vežbi dizajniran da poboljša vizuelno skeniranje i ostale kognitivne funkcije. Mozak i njegovi neuroni kroz vežbu i upotrebu jačaju i postaju efikasniji, tako da možemo da poboljšamo i vizuelno skeniranje uz čest trening neuronskih veza koje se koriste.

CogniFit tim se sastoji od stručnjaka iz oblasti sinaptičke plastičnosti i neurogeneze, i na taj način je kreiran personalizovani program kognitivne stimulacije koji je prilagođen potrebama svakog korisnika. Ovaj program počinje uz sveobuhvatnu procenu vizuelnog skeniranja i drugih osnovnih kognitivnih funkcija. Uz rezultate ove početne procene, personalizovani program kognitivne stimulacije automatski nudi program treninga koji pomaže u poboljšanju najslabijih kognitivnih veština.

Uporan i odgovarajući trening je vrlo bitan za uspešnost programa treninga. CogniFit poseduje procene i programe za oporavak i poboljšanje ove kognitivne funkcije. Za ovaj program je potrebno samo 15 minuta dnevno, dva do tri puta nedeljno.

Program kognitivne stimulacije CogniFit-a je dostupan onlajn i sa mobilnih telefona. Postoji veliki broj interaktivnih igrica i vežbi koje možete igrati gde god želite. Nakon svake sesije treninga, CogniFit Vam šalje detaljan grafik koji pokazuje kognitivni uspeh korisnika.

Molimo Vas da ukucate svoju email adresu