O Kolačićima na ovom sajtu

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaše onlajn iskustvo. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, a niste promenili podešavanja u vezi sa kolačićima, pretpostavljamo da se slažete sa našom upotrebom kolačića. Za više informacija o tome kako da promenite podešavanja u vezi sa kolačićima, posetite našu stranicu politika upotrebe kolačića.

Izaberite svoju platformu i kupite
Isprobajte na mesec dana besplatno uz 10 licenci...
Čemu služi nalog?
Dobro došli u CogniFit! Dobro došli u CogniFit Istraživanje! CogniFit Healthcare Unapredite svoju kompaniju uz CogniFit! CogniFit Employee Wellbeing

Napravićete lični nalog. Ova vrsta naloga je stvorena kako bi vam pomogla da ispitate i trenirate svoje kognitivne veštine.

Napravićete nalog za upravljanje pacijentima. Ovaj nalog je dizajniran da pomogne zdravstvenim radnicima (lekari, psiholozi...) u dijagnostici i kognitivnoj stimulaciji.

Napravićete porodični nalog. Ovaj nalog je dizajniran da omogući članovima vaše porodice pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

Napravićete nalog za istraživanje. Ovaj nalog je posebno stvoren kako bi pomogao istraživačima u studijama koje žele da obave u oblasti kognicije.

Napravićete nalog za upravljanje učenicima. Ovaj nalog je dizajniran kako bi omogućio vašim učenicima pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

Napravićete nalog za upravljanje preduzećem. Ovaj nalog je dizajniran da omogući vašim zaposlenima pristup CogniFit evaluacijama i obuci.

Napravićete nalog programera. Ovaj nalog je dizajniran da integriše CogniFit proizvode u vašu kompaniju.

loading

Za korisnike od 16 godina i starije. Deca mlađa od 16 godina mogu da koriste CogniFit zajedno sa roditeljem, ako i roditelj ima nalog na platformi za porodice.

Klikom na Prijavi Se ili korišćenjem CogniFit-a, potvrđujete da ste pročitali, razumeli i složili se sa CogniFit korišćenja i sa Privatnosti.

Skenirajte donji KR sa svojim telefonom da biste se registrovali preko naše mobilne aplikacije za vrhunsku pogodnost i pristup u pokretu!

Poboljšajte svoje iskustvo!

Ako nemate svoj mobilni pri ruci, registrujte se ovde

Preuzmite našu aplikaciju kako biste je koristili na ovom uređaju i uživajte

Huawei App Gallery

Ako nemate svoj mobilni pri ruci, registrujte se ovde

 • Dobijte pristup kompletnom setu procena radne memorije i izvršnih funkcija

 • Identifikujte i procenite prisustvo promena ili smetnji

 • Stimulišite i poboljšajte svoju radnu memoriju i ostale veštine uz kliničke vežbe.

Započni Sada
loading

Šta je radna memorija?

Šta je radna memorija? Radna memorija, ili operativna memorija, se može definisati kao set procesa koji nam omogućava da čuvamo i manipulišemo privremenim podacima i da izvršavamo složene kognitivne aktivnosti kao što su razumevanje jezika, čitanje, učenje i rezonovanje. Radna memorija je tip kratkoročne memorije.

Definicija radne memorije prema modelu Bedlija i Hiča

Radna memorija se, prema Bedliju i Hiču, sastoji iz tri sistema, koji uključuju komponente za čuvanje i obradu informacija.

Centralni sistem za izvršavanje: Funkcioniše kao sistem za nadgledanje koji odlučuje na šta ćemo da obratimo pažnju i kako ćemo da organizujemo niz aktivnosti da bismo izvršili akciju.

Fonološka petlja: Omogućava nam da upravljamo i zadržavamo verbalni i pisani materijal u memoriji.

Vizuospacijalna matrica: Omogućava upravljanje i zadržavanje vizuelnih informacija.

Epizodička Memorija: povezuje informacije iz fonološke petlje, vizuospacijalne memorije, dugoročne memorije i ulazne informacije koje primamo putem percepcije u jednu povezanu celinu.

Karakteristike radne memorije:

 • Njen kapacitet je ograničen Sposobni smo da zadržimo samo 5-9 elemenata u isto vreme.
 • Aktivna je. Omogućava nam ne samo da sačuvamo informacije, već i da manipulišemo informacijama i da ih menjamo.
 • Njen sadržaj se stalno dounjava i obnavlja.
 • Formira je dorzolateralni frontalni korteks.

Primeri radne memorije

Radna memorija se odnosi na sposobnost koja nam omogućava da zadržimo u mozgu elemente koji su nam potrebni dok izvršavamo određeni zadatak. Zahvaljujući radnoj ili operativnoj memoriji, mi smo u mogućnosti da:

 • Spojimo dve ili više situacije koje su se odvijale zajedno. Na primer, pamćenje i odgovaranje na informacije koje smo dobili u toku razgovora.
 • Povezivanje novog koncepta sa ranijim idejama. Omogućava nam da učimo
 • Da zadžimo informacije dok nam je pažnja usmerena na nešto drugo. Na primer, sposobni smo da pripremimo sastojke koji su nam potrebni za recept dok razgovaramo preko telefona.

Koristimo radnu ili operativnu memoriju svakodnevno za brojne zadatke. Kada pokušavamo da zapamtimo telefonski broj pre nego što ga zapišemo ili da se udubimo u razgovor: moramo da zapamtimo ono što je izgovoreno, da obradimo i odgovorimo davanjem svog mišljenja. Kada hvatamo beleške u školi: potrebno je da zapamtimo šta je profesor rekao da bismo to mogli da zapišemo svojim rečima. Kada se preračunavamo u supermarketu da bismo videli da li imamo dovoljno para.

Poremećaji na koje utiče radna memorija

Radna memorija je bitan deo za donošenje odluka i za pravilno funkcionisanje izvršnih funkcija. Iz ovog razloga se mogu videti promene kroz disegzekutivni sindrom i kroz mnoge poremećaje u učenju poput ADHD-a i disleksije. Ostali problemi, kao što su šizofrenija i demencija, su povezani sa radnom memorijom.

Kako možete da testirate i procenite radnu memoriju?

Radna memorija je kognitivna veština koju koristimo u skoro svim svakodnevnim zadacima. Zbog toga testiranje radne memorije može biti od koristi u različitim oblastima života. Na primer u oblasti obrazovanja, jer ćete saznati da li je nekom detetu teško da računa u sebi ili da čita; u oblasti medicine, jer će zdravstveni stručnjak moći da vidi da li pacijent može da vodi samostalan život ili mu je potrebna pomoć, kao i na poslu, jer je radna memorija ono što nam omogućava da zapamtimo, obradimo i odgovorimo na pitanje ili komentar tokom razgovora.

Uz CogniFit-ovu kompletnu kognitivnu procenu, možete lako i uspešno da testirate i proverite različite funkcije, kao što su radna memorija i brzina obrade podataka. Testovi koje CogniFit koristi za testiranje radne memorije se baziraju na klasičnom testu Direktnih i Indirektnih Brojeva, Vekslerovoj Skali Pamćenja (WMS), Testu Kontinuiranog Izvođenja (CPT), na Memorijskom testu (TOMM), na Testu Vizuelne Organizacije (VOT) i na Testu Varijabli Pažnje (TOVA). Pored radne memorije, ovi testovi analiziraju i fonološku kratkoročnu memoriju, kratkoročnu memoriju, brzinu reakcije, brzinu obrade podataka, raspoznavanje, vizuelno skeniranje i percepciju okoline.

 • Doslednost - Test WOM-ASM: Na ekranu će se pojaviti nekoliko loptica sa različitim brojevima. Od korisnika se traži da zapamti niz brojeva kako bi ga kasnije ponovio. Niz će postajati sve duži i duži, sve dok korisnik ne bude pogrešio. Svaki put će korisniku biti predstavljen niz i nakon toga će on morati da ga ponovi.
 • Raspoznavanje - Test WOM-REST: Tri predmeta će se pojaviti na ekranu. Prvo, korisnik mora da zapamti niz od tri predmeta što je brže moguće. Zatim on mora da izabere pravu od četiri ponuđene opcije na ekranu.

Kako možete da oporavite ili poboljšate radnu memoriju?

Radna memorija, kao i ostale kognitivne veštine, se može trenirati i poboljšati, i CogniFit vam to i omogućava.

Za oporavak radne memorije je najvažnija neuroplastičnost. CogniFit nudi set vežbi koje su dizajnirane da oporave i poboljšaju probleme sa radnom memorijom i drugim kognitivnim funkcijama. Aktiviranje radne memorije uz programe treninga mozga CogniFit-a može da pomogne u jačanju neuronskih veza koje ova kognitivna veština koristi. Ovo će nam dalje pomoći da budemo brži i bolji kada koristimo radnu memoriju.

CogniFit-ov tim stručnjaka u sinaptičkoj plastičnosti i procesima neurogeneze je omogućio stvaranje Personalizovanog Programa Treninga Mozga koji odgovara potrebama svakog korisnika ponaosob. Ovaj program počine testiranjem radne memorije i ostalih osnovnih kognitivnih veština. Na osnovu rezultata ove procene, CogniFit-ov program kognitivne stimulacije automatski stvara personalizovani program treninga mozga koji trenira korisnikovu radnu memoriju i ostale kognitivne veštine za koje je ostvario ispodprosečne rezultate u početnoj proceni.

Konstantan i uporan program treninga poboljšava radnu memoriju. Pravilna kognitivna stimulacija zahteva najmanje 15 minuta dnevno, dva do tri puta nedeljno. CogniFit-ov program treninga mozga je dostupan onlajn bilo gde u svetu i sastoji se od zabavnih i interaktivnih igrica koje možete igrati sa kompjutera ili mobilnog uređaja. Nakon svake sesije, CogniFit pruža detaljan izveštaj o kognitivnom napretku korisnika.

Molimo Vas da ukucate svoju email adresu