O Kolačićima na ovom sajtu

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaše onlajn iskustvo. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, a niste promenili podešavanja u vezi sa kolačićima, pretpostavljamo da se slažete sa našom upotrebom kolačića. Za više informacija o tome kako da promenite podešavanja u vezi sa kolačićima, posetite našu stranicu politika upotrebe kolačića.

Izaberite svoju platformu i kupite
Isprobajte na mesec dana besplatno uz 10 licenci...
Čemu služi nalog?
Dobro došli u CogniFit! Dobro došli u CogniFit Istraživanje! CogniFit Healthcare CogniFit Employee Wellbeing

Napravićete lični nalog. Ova vrsta naloga je stvorena kako bi vam pomogla da ispitate i trenirate svoje kognitivne veštine.

Napravićete nalog za upravljanje pacijentima. Ovaj nalog je dizajniran da pomogne zdravstvenim radnicima (lekari, psiholozi...) u dijagnostici i kognitivnoj stimulaciji.

Napravićete porodični nalog. Ovaj nalog je dizajniran da omogući članovima vaše porodice pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

Napravićete nalog za istraživanje. Ovaj nalog je posebno stvoren kako bi pomogao istraživačima u studijama koje žele da obave u oblasti kognicije.

Napravićete nalog za upravljanje učenicima. Ovaj nalog je dizajniran kako bi omogućio vašim učenicima pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

Napravićete nalog za upravljanje preduzećem. Ovaj nalog je dizajniran da omogući vašim zaposlenima pristup CogniFit evaluacijama i obuci.

Napravićete nalog programera. Ovaj nalog je dizajniran da integriše CogniFit proizvode u vašu kompaniju.

loading

Za korisnike od 16 godina i starije. Deca mlađa od 16 godina mogu da koriste CogniFit zajedno sa roditeljem, ako i roditelj ima nalog na platformi za porodice.

Klikom na Prijavi Se ili korišćenjem CogniFit-a, potvrđujete da ste pročitali, razumeli i složili se sa CogniFit korišćenja i sa Privatnosti.

corporativelanding_LANDING-WORDS_BIRDS-00_social_picture
 • Igrajte igricu "Ptičice i Reči" onlajn i poboljšajte svoje kognitivne veštine

 • Dobijte pristup ovom naučnom alatu za kognitivni trening

 • Pružite izazov svom mozgu

Započni Sada

Igrica za Mozak "Ptičice i Reči": Šta je?

Ptičice i Reči je igrica za trening mozga. Da bi prešao igricu korisnik mora da pomera različite stimuluse koji se javljaju na ekranu, koji nose određena slova i pomerajući ih može da sastavi reč koja je predstavljena na dnu ekrana. Kako igrica postaje teža, tako je i kognitivni napor koji je potrebno uložiti veći.

Kako budete napredovali kroz igricu i poboljšavali kognitivne veštine, i igrica će se menjati zajedno sa vama Ptičice i Reči je naučni alat koji je dizajniran da konstantno prati uspeh korisnika i da automatski prilagođava težinu zadatka kako bi korisnik dobio najbolji mogući trening. Igrica za um Ptičice i Reči je prikladna za decu, kao i za odrasle, i može da poboljša osnovne kognitivne veštine.

Kako igrica za mozak "Ptičice i Reči" može da poboljša vaše kogntivne veštine?

Dokazano je da, uz konstantan trening, kliničke vežbe CogniFit-a za stimulaciju mozga omogućavaju aktiviranje i jačanje kognitivnih veština uz neuroplastičnost.

Trening uz igricu za mozak Ptičice i Reči stimuliše određene neuronske veze po određenom šablonu. Ponavljanje ovog šablona kroz uporan trening može da pomogne u stvaranju novih sinapsi i neuronskih veza, što će dalje omogućiti oporavak oštećenih i oslabljenih kognitivnih funkcija.

Ovu igricu za mozak može igrati bilo ko, ko želi da testira i poboljša svoje kognitivne veštine.

1. NEDELJA

2. NEDELJA

3. NEDELJA

Neuronske Veze CogniFit

Neuronske Veze CogniFit

Koje to kognitivne veštine možete da trenirate uz igricu za mozak "Ptičice i Reči"?

Kognitivne veštine koje ova igrica trenira su:

 • Dopunjavanje: Da bi prešao igricu Ptičice i Reči korisnik mora da pomera redove i kolone na ekranu i da ih postavi u centar kako bi ispisao traženu reč. Dok to radi, on mora da proveri da li uspešno sastavlja traženu reč ili je potrebno da ispravi grešku. Dok to čini on aktivira i stimuliše kognitivnu veštinu koja se zove dopunjavanje. Ova veština je vrlo važna jer nam omogućava da proverimo da li smo na pravom putu da ostvarimo neki cilj i da se prilagodimo izmenjenim okolnostima.
 • Imenovanje: Da bi korisnik prešao igricu Ptičice i Reči on mora brzo da se seti naziva predmeta koji je predstavljen na ekranu i da pronađe slova kako bi sastavio traženu reč. Kada igra ovu igricu on aktivira i jača kognitivnu veštinu koja se zove imenovanje. Poboljšanje ove kognitivne veštine je vrlo korisno jer nam omogućava da pronađemo pravu reč za neki predmet. Koristimo je svaklodnevno kada hoćemo da se izrazimo na pravi način. Kada se na primer setimo imena poznanika, dok vodimo razgovor, ili kada naručujemo hranu u restoranu.
 • Vizuelno Skeniranje: Da bi napredovao u igrici za trening uma Ptičice i Reči korisnik mora brzo da pronađe slova koja su mu potrebna, jer je cilj igre sastaviti traženu reč od ponuđenih slova što je brže moguće. Igranjem ove igrice za mozak on aktivira i stimuliše vizuelno skeniranje. Poboljšanje ove kognitivne veštine je vrlo važno jer omogućava korisniku da pregledanjem okoline pronađe ono što traži. Dobro vizuelno skeniranje nam omogućava da brzo i efikasno pretražujemo bitne informacije u okolini. Kada je potrebno da pronađemo neki fajl na kompjuteru ili kada tražimo grešku u kucanju.

Ostale bitne kognitivne veštine su:

 • Vizuelna Percepcija: Da bi napredovao u igrici korisnik mora da vidi sve predstavljene stimuluse i svako slovo. Kada igra ovu gricu on aktivira i vežba vizuelnu percepciju. Poboljšanje ove kognitivne veštine mu omogućava da tumači vizuelne informacije koje prima putem vida. Kada na primer mora da pročita i razume pročitani tekst, kada vozi automobil, ili kada mora da obavi neki posao brzo i precizno.
 • Planiranje: Da bi prešao ovu igricu korisnik mora da isplanira poteze i da sastavi reč koja se tarži u što manje poteza. Kada igra ovu igricu korisnik aktivira i jača planiranje. Poboljšanje ove kognitivne veštine je vrlo važno jer mu omogućava da "razmišlja o budućnosti" i da smisli pravi način za ostvarivanje nekog cilja.
 • Preusmeravanje: Kada igrica postane teža, pojaviće se zeleni objekat koji pomera slova. Da bismo prešli igricu, moramo da se prilagodimo ovoj novoj i neočekivanoj situaciji. Kada to činimo, mi stimulišemo i aktiviramo kognitivnu veštinu koja se zove preusmeravanje ili kognitivna fleksibilnost. Ova kognitivna veština je vezana za inteligenciju i sposobnost rešavanja problema na uspešan i fleksibilan način. Dobra kognitivna fleksibilnost nam omogućava da shvatimo da naša taktika ne funkcioniše, ili je prestala da funkcioniše i pomaže nam da prilagodimo svoje ponašanje, razmišljanja i stavove.
 • Vizuelna Kratkoročna Memorija: Ptičice i Reči je igrica koja zahteva od igrača da isplanira svoje poteze kako bi sastavio traženu reč od ponuđenih slova. Da bi to uradio, potrebno je da upamti gde se nalazi svako slovo i da ga brzo uoči. Kada to čini, on vežba i stimuliše kratkoročnu vizuelnu memoriju. Poboljšanje ove kognitivne veštune je vrlo važno jer nam omogućava da upamtimo informacije kao što su slova, figure, boje, lica itd.
 • Percepcija Okoline: Da bi prešao ovu igricu za trening uma, korisnik mora da vidi gde je svako slovo na ekranu i gde je potrebno da ga pomeri. Kada igra ovu igricu, on aktivira i stimuliše percepciju okoline. Poboljšanje ove kognitivne veštine je vrlo korisno, jer omogućava korisniku da razume raspored predmeta u okruženju i svoj odnos sa okruženjem.
 • Brzina Obrade Podataka: U igrici Ptičice i Reči vreme je ograničeno. Da bi prešao igricu, korisnik mora da reaguje brzo, da vidi koja se reč traži i da poređa slova što je brže moguće. Kada to čini on aktivira i jača kognitivnu veštinu brzina obrade podataka. Poboljšanje ove kognitivne veštine je vrlo važno, jer nam omogućava da rešimo problem na najbrži mogući način, uz minimalno vreme koje prođe od trenutka kada primimo informaciju do trenutka kada na nju odgovorimo. Kao na primer kada moramo brzo da izračunamo kusur koji nam vraćaju na kasi, ili da reagujemo na neku neočekivanu sitauciju. Što brže obrađujemo informacije, brže razmišljamo i učimo.
 • Fokusiranje Pažnje:Da bi napredovao u igrici Ptičice i Reči korisnik mora brzo da pronađe stimuluse na ekranu i da fokusira pažnju na slova kako bi sastavio traženu reč, a da pri tom izbegava smetnje. Kada vežba uz ovu igricu korisnik aktivira i stiumuliše fokusiranje pažnje. Poboljšanje ove kognitivne veštine nam je od velike koristi jer nam omogućava da se fokusiramo na stimulus ili aktivnost. Pomaže nam da na primer razlikujemo slova, kao i da manje grešimo dok čitamo.

Šta se dešava ako ne trenirate svoje kognitivne veštine?

Naš mozak je programiran da čuva svoje neurone i resurse, tako da on automatski eliminiše neuronske veze koje ne koristi često. Ako ne koristimo određenu kognitivnu veštinu često, mozak prestaje da šalje potrebne resurse i neuronske veze postaju sve slabije i slabije. Zbog ovog slabljena neuronskih veza postaje nam teže da koristimo datu kognitivnu veštinu, zbog čega nam može biti teže i da obavljamo neke svakodnevne aktivnosti.

Reference

Shatil E (2013). El entrenamiento cognitivo y la actividad física combinados mejoran las capacidades cognitivas más que cada uno por separado. Un ensayo controlado de cuatro condiciones aleatorias entre adultos sanos. Front. Aging Neurosci. 5:8. doi: 10.3389/fnagi.2013.00008. Korczyn dC, Peretz C, Aharonson V, et al. - El programa informático de entrenamiento cognitivo CogniFit produce una mejora mayor en el rendimiento cognitivo que los clásicos juegos de ordenador: Estudio prospectivo, aleatorizado, doble ciego de intervención en los ancianos. Alzheimer y Demencia: El diario de la Asociación de Alzheimer de 2007, tres (3): S171. Shatil E, Korczyn dC, Peretzc C, et al. - Mejorar el rendimiento cognitivo en pacientes ancianos con entrenamiento cognitivo computarizado - El Alzheimer y a Demencia: El diario de la Asociación de Alzheimer de 2008, cuatro (4): T492. Verghese J, J Mahoney, Ambrosio AF, Wang C, Holtzer R. - Efecto de la rehabilitación cognitiva en la marcha en personas mayores sedentarias - J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2010 Dec;65(12):1338-43. Evelyn Shatil, Jaroslava Mikulecká, Francesco Bellotti, Vladimír Burěs - Novel Television-Based Cognitive Training Improves Working Memory and Executive Function - PLoS ONE July 03, 2014. 10.1371/journal.pone.0101472. Gard T, Hölzel BK, Lazar SW. The potential effects of meditation on age-related cognitive decline: a systematic review. Ann N Y Acad Sci. 2014 Jan; 1307:89-103. doi: 10.1111/nyas.12348. 2. Voss MW et al. Plasticity of brain networks in a randomized intervention trial of exercise training in older adults. Front Aging Neurosci. 2010 Aug 26;2. pii: 32. doi: 10.3389/fnagi.2010.00032.

Molimo Vas da ukucate svoju email adresu