O Kolačićima na ovom sajtu

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaše onlajn iskustvo. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, a niste promenili podešavanja u vezi sa kolačićima, pretpostavljamo da se slažete sa našom upotrebom kolačića. Za više informacija o tome kako da promenite podešavanja u vezi sa kolačićima, posetite našu stranicu politika upotrebe kolačića.

Izaberite svoju platformu i kupite
Isprobajte na mesec dana besplatno uz 10 licenci...
Čemu služi nalog?
Dobro došli u CogniFit! Dobro došli u CogniFit Istraživanje! CogniFit Healthcare CogniFit Employee Wellbeing

Napravićete lični nalog. Ova vrsta naloga je stvorena kako bi vam pomogla da ispitate i trenirate svoje kognitivne veštine.

Napravićete nalog za upravljanje pacijentima. Ovaj nalog je dizajniran da pomogne zdravstvenim radnicima (lekari, psiholozi...) u dijagnostici i kognitivnoj stimulaciji.

Napravićete porodični nalog. Ovaj nalog je dizajniran da omogući članovima vaše porodice pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

Napravićete nalog za istraživanje. Ovaj nalog je posebno stvoren kako bi pomogao istraživačima u studijama koje žele da obave u oblasti kognicije.

Napravićete nalog za upravljanje učenicima. Ovaj nalog je dizajniran kako bi omogućio vašim učenicima pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

loading

Za korisnike od 16 godina i starije. Deca mlađa od 16 godina mogu da koriste CogniFit zajedno sa roditeljem, ako i roditelj ima nalog na platformi za porodice.

Klikom na Prijavi Se ili korišćenjem CogniFit-a, potvrđujete da ste pročitali, razumeli i složili se sa CogniFit korišćenja i sa Privatnosti.

Kognitivne Veštine
Unutrašnja doslednost
Pouzdanost na osnovu ponavljanja testova
Preusmeravanje Pažnje
0,726
0,842
Podeljena Pažnja
0,866
0,85
Širina Vidnog Polja
0,806
0,998
Vizuelno Motorna Koordinacija
0,779
0,876
Imenovanje
0,687
0,782
Fokusirana Pažnja
1
0,905
Vizuelno Skeniranje
0,862
0,922
Procenjivanje
0,761
0,986
Inhibicija
0,661
0,697
Fonološka Kratkoročna Memorija
0,915
0,698
Pamćenje Konteksta
0,884
0,775
Vizuelna Kratkoročna Memorija
0,866
0,743
Kratkoročna Memorija
0,853
0,721
Radna Memorija
0,85
0,696
Neverbalna Memorija
0,787
0,73
Percepcija Okoline
0,611
0,907
Vizuelna Percepcija
0,751
0,882
Auditivna percepcija
0,652
0,904
Planiranje
0,765
0,826
Raspoznavanje
0,864
0,771
Brzina Reakcije
0,873
0,821
Brzina Obrade Podataka
0,888
0,764
Kognitivna Procena za Pacijente sa Fibromialgijom (CAB-FB)

Analiza pouzdanosti procene(Samo na engleskom)Preuzmi

Kognitivna Procena za Pacijente sa Fibromialgijom (CAB-FB)

Inovativni onlajn test za otkrivanje kognitivnih smetnji kod pacijenata sa fibromialgijom. Uradite kognitivni test i procenite indeks rizika od prisustva neuropsiholoških smetnji koje prate fibromialgiju (Fibro-magla).

Za koga je?

Ovaj proizvod nije na prodaju. Ovaj proizvod se koristi u svrhe istraživanja. Za više informacija pogledajte CogniFit-ovu Platformu za Istraživače

Multi-platforma

Kognitivna Procena za Pacijente sa Fibromialgijom (CAB-FB)

Napravićete nalog za upravljanje pacijentima. Ovaj nalog je dizajniran da pomogne zdravstvenim radnicima (lekari, psiholozi...) u dijagnostici i kognitivnoj stimulaciji.

Napravićete nalog za upravljanje učenicima. Ovaj nalog je dizajniran kako bi omogućio vašim učenicima pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

Napravićete nalog za istraživanje. Ovaj nalog je posebno stvoren kako bi pomogao istraživačima u studijama koje žele da obave u oblasti kognicije.

-
+
Broj procena*

* Licence za procenu se mogu iskoristiti za bilo koju vrstu procene

 

Kompjuterizovana procena za testiranje i otkrivanje kognitivnih simptoma kod fibromialgije

Kompjuterizovana procena za testiranje i otkrivanje kognitivnih simptoma kod fibromialgije

  • Uradite kognitivni test i procenite indeks rizika od fibromialgije.
  • Za mlađe, odrasle i starije odrasle osobe.
  • Ovaj onlajn test traje oko 30-40 minuta.
  • Analiza pouzdanosti procene - Samo na engleskom Preuzmi

Kognitivna Procena za Pacijente sa Fibromialgijom (CAB-FB) je profesionalni alat, koji se sastoji od testova i digitalnih zadataka usmerenih na brzo i precizno otkrivanje prisustva simptoma, karakteristika i nedostataka kod kognitivnih procesa pogođenih fibromialgijom.

Ovaj inovativni onlajn test za fibromialgiju je naučno sredstvo koje omogućava kompletan kognitivni pregled, otkrivanje prednosti i slabosti, procenjivanje indeksa rizika od fibromialgije i fibromagle i da znamo koja su to kognitivna područja pogođena ovim poremećajem. Ovaj test je namenjen osobama starijim od 18 godina, ili starijim osobama koje pate od fibromialgije i mogu da imaju neko kognitivno oštećenje. Iako fibromialgija obično češće pogađa žene nego muškarce, ova procena je svima od koristi. Bilo koji pojedinac ili stručnjak može lako da koristi ovaj neuropsihološki test. .

Ovaj onlajn test za fibromialgiju traje 30-40 minuta..

Fibromialgija je bolest koja pogađa brojne oblasti. Ova bolest pored hroničnog bola i umora, uzrokuje i kognitivne i psihičke poteškoće (poznate pod nazivom "fibromagla").

Ovaj inovativni onlajn test za fibromialgiju testira kognitivne rezultate kod osoba koje imaju hronične bolove ili umor. Otkrivanje kako osnovne kognitivne veštine (pažnja, brzina obrade podataka, radna memorija, planiranje, itd.) mogu da budu oštećene nam može biti od pomoći da procenimo kvalitet života pacijenta, kao i da znamo da li lečenje može biti uspešno.

Konsultacije sa doktorom i istorija bolesti, kao i upitnici, testovi i skale za procenu, su vrlo efikasni u otkrivanju ovih kognitivnih problema. Međutim, da bismo znali ozbiljnost problema, potrebno je da izvršimo procenu različitih kognitivnih funkcija putem neuropsihološke procene. Trebalo bi da znate da CogniFit ne postavlja dijagnozu fibromialgije. Preporučuje se da koristite ovaj test za fibromialgiju i fibromaglu pored dijagnoze stručnjaka, ali ne možete je koristiti kao zamenu za konsultaciju sa doktorom.

Digitalizovani protokol procene fibromialgije (CAB-FB)

Digitalizovani protokol procene fibromialgije (CAB-FB)

Ovaj kompletan kognitivni pregled fibromialgije i fibromagle se sastoji od upitnika i neuropsiholoških testova. On traje od 30-40 minuta.

Upitnik sa Kriterijumima za Dijagnozu

Niz lakih pitanja za otkrivanje osnovnih simptoma fibromialgije. Ovaj upitnik je instrument za procenu i ispitivanje fibromialgije.

Neuropsihološki faktori i kognitivni profil

CAB-FB je set zadataka i testova namenjenih za otkrivanje osnovnih neuropsiholoških faktora koji prema naučnoj literaturi prate fibromaglu. Rezultati se upoređuju i postavljaju na skali u zavisnosti od pola i starosti korisnika.

Kompletan izveštaj sa rezultatima

Na kraju testa za fibromialgiju, CogniFit stvara detaljan izveštaj, koji pokazuje indeks rizika od bolesti (nizak-srednji-visok), znakove i simptome upozorenja, kognitivni profil, analizu rezultata i preporuke. Rezultati pružaju važne informacije za dalju strategiju.

Psihometrijski Rezultati

Psihometrijski Rezultati

CogniFit-ova Kognitivna Procena za Pacijente sa Fibromialgijom (CAB-FB) koristi patentiranu tehnologiju i veštačku inteligenciju (AI) što omogućava analizu hiljada varijabli kako bismo saznali više o riziku od fibromialgije korisnika uz vrlo zadavoljavajuće psihometrijske rezultate.

Kognitivni profil u neuropsihološkom izveštaju ima veliku pouzdanost, sigurnost i doslednost. Uspešnost testa je potvrđena i ostvareni psihometrijski rezultati dostižu vrednost od oko .9, kao na primer Alfa Kronbahov koeficijent. Testovi Test-Retest dostižu rezultate blizu 1, što pokazuje veliku pouzdanost i preciznost.

Pogledaj tabelu

Za koga je?

Za koga je?

Kognitivnu Procenu za Pacijente sa Fibromialgijom (CAB-FB) mogu koristiti mlade odrasle osobe, odrasli i starije osobe koji pate ili za koje postoji sumnja da pate od ovog poremećaja.

Bilo koji pojedinac ili stručnjak može lako da koristi ovu neuropsihološku procenu. Za korišćenje ovog programa nisu potrebne posebne veštine niti trening. Posebno je dizajniran za:

Pojedinačni Korisnici

Razumevanje moždanih funkcija i kognitivnih prednosti i slabosti

Uz CogniFit-ovu Kogntivnu Procenu za Fibromialgiju ili Fibromaglu, bilo koji korisnik može da sazna indeks rizika na osnovu simptoma uočenih putem upitnika. Ova procena nam omogućava da razumemo da li su određene poteškoće (sa pažnjom, pamćenjem, planiranjem, itd.) povezane sa fibromialgijom ili su normalna pojava s obrzirom na starost ispitanika.

Pojedinačni korisnici

Razumevanje funkcije mozga i kognitivnih slabosti i prednosti

Uz CogniFit-ovu Kognitivnu Procenu Fibromialgije ili Fibromagle, bilo koji korisnik može da sazna indeks rizika na osnovu simptoma otkrivenih u upitniku. Ova procena nam omogućava da razumemo određene kognitivne poteškoće (u pažnji, pamćenju, planiranju, itd.) koje su povezane sa fibromialgijom ili da saznamo da li su normalna pojava.

Zdravstveni stručnjaci

Precizno testiranje pacijenata i kompletan izveštaj

CogniFit-ov Set Neuropsiholoških Procena Fibromialgije pomaže zdravstvenim stručnjacima u otkrivanju, postavljanju dijagnoze i u lečenju određenih nedostataka. Otkrivanje kognitivnih simptoma i nedostataka je prvi korak u otkrivanju ovog poremećaja i u primeni određenog postupka lečenja. Ovaj softver omogućava proučavanje različitih varijabli i nudi personalizovani izveštaj.

Roditelji i staratelji

Otkrijte da li Vaši voljeni pokazuju rizik od fibromialgije- kognitivnog oštećenja

Ovaj set za kognitivnu procenu fibromialgije je sredstvo koje se sastoji od jednostavnih vežbi koje su lake za korisnika. To omogućava svakom da bez posebnog treninga testira različite neuropsihološke faktore koji se javljaju kod fibromialgije. Kompletni rezultati omogućavaju da utvrdimo da li postoji rizik od kognitivnog poremećaja i šta je potrebno dalje činiti.

Istraživači

Ispitivanje kognitivnih veština učesnika studije

CogniFit-ova Kognitivna Procena za Pacijente sa Fibromialgijom (CAB-FB) omogućava precizno testiranje velikog broja kognitivnih veština. CogniFit-ova tehnologija nam omogućava ispitivanje na hiljade varijabli tokom obavljanja aktivnosti procene kako bi se prikupili važni podaci o kognitivnom stanju učesnika ispitivanja.

Prednosti

Prednosti

Ovo onlajn sredstvo, se bazira na naučnoj metodologiji i može brzo i precizno da proceni prisustvo opštih simptoma i kognitivnih poremećaja povezanih sa fibromialgijom, i nudi brojne prednosti :

VODEĆI INSTRUMENT

Kognitivna Procena za Pacijente sa Fibromialgijom (CAB-FB) je profesionalni alat stvoren od strane stručnjaka. Kognitivni testovi su patentirani. Ovo vodeće sredstvo koristi naučna zajednica, univerziteti, porodice, ustanove i medicinski centri širom sveta.

LAK ZA UPOTREBU

Ovu neuropsihološku procenu mogu da koriste kako pojedinci, tako i stručnjaci (zdravstveni stručnjaci, porodice itd.) bez prethodnog iskustva u neuronauci ili tehnologiji. Interaktivni format omogućava laku upotrebu i upravljanje.

POGODAN ZA KORISNIKA

Svi kognitivni zadaci su automatski predstavljeni. Sve CogniFit-ove igrice i aktivnosti su interaktivne i zabavne, i lako se koriste.

DETALJAN IZVEŠTAJ SA REZULTATIMA

Kognitivna Procena za Pacijente sa Fibromialgijom (CAB-FB) brzo pruža detaljan izveštaj i kompletnu analizu rezultata. To nam omogućava da prepoznamo i razumemo simptome, slabosti, prednosti i indeks rizika.

ANALIZE I PREPORUKE

Ovaj softver omogućava da analizirate više od hiljadu varijabli i daje dalje preporuke u skladu sa potrebama svakog korisnika ponaosob.

Kada je potrebno da koristite test za fibromialgiju?

Kada je potrebno da koristite test za fibromialgiju?

Uz ovaj set procena je moguće proceniti rizik od prisustva simptoma i kognitivnih smetnji vezanih za Fibromialgiju ili Fibro-maglu kod mladih, odraslih i starijih odraslih osoba.

Ukoliko postoji sumnja da osoba pati od Fibromialgije ili Fibro-magle, preporučujemo da uradite ovu procenu što je pre moguće. Postoji veća verovatnoća da osoba pati od fibromialgije ako na primer pati od posttraumatskog stresnog poremećaja, ili je doživela saobraćajnu nesreću.

Ukoliko se ne otkrije na vreme i bez odgovarajuće pomoći, mogu se javiti poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao i problemi na poslu, u porodici ili društvu.

Fibromialgija, fibro-magla, bol i često povezan hroničan umor mogu da vode poteškoćama na poslu, kao i u društvu. Mogu se javiti:

Najčešći simptomi
Opis
Bolovi u mišićima i zglobovima
Psihički simptomi i mentalno stanje
Propratni simptomi

Bolovi u mišićima i zglobovima

To je široko rasprostranjen, neodređen bol koji pogađa više delova tela (obično 18 tačaka). Bol koji se javlja kod fibromialgije može biti alodinija (doživljaj bola na draži (stimulanse) koji normalno ne izazivaju bol), hiperalgezija (prevelika osetljivost na bol, na draži koje izazivaju bol) i prolongiran bol (perzsitentan bol, bol koji je duže vremena prisutan nego obično).

Psihički simptomi i mentalno stanje

Fibromialgiju obično prate ankioznost i depresija i javljaju se kao posledice ove bolesti ili se razvijaju istovremeno kad i bolest.

Propratni simptomi

Poremećaji spavanja su vrlo česti kod ovog poremećaja i takođe su prisutnii brojni simptomi poremećaja probave.

V2_ASSESS_Fibromyalgia_CASES_SINT_1_4

V2_ASSESS_Fibromyalgia_CASES_SINT_1_4_A

V2_ASSESS_Fibromyalgia_CASES_SINT_1_5

V2_ASSESS_Fibromyalgia_CASES_SINT_1_5_A

V2_ASSESS_Fibromyalgia_CASES_SINT_1_6

V2_ASSESS_Fibromyalgia_CASES_SINT_1_6_A

Opis upitnika sa kriterijumima za dijagnozu

Opis upitnika sa kriterijumima za dijagnozu

Fibromialgiju karakterišu brojni simptomi i znakovi. Zbog ovih pokazatelja možemo da posumnjamo na bolest. Tako da je prvi korak Kognitivne Procene za Pacijente sa Fibromialgijom (CAB-FB) upitnik koji se sastoji od pitanja pomoću kojih možemo da otkrijemo prisustvo osnovnih simptoma za postavljanje dijagnoze.

Pitanja su slična onima koja se mogu naći u upitniku ili proceni, ali su pojednostavljena kako bi svako mogao da ih razume.

Kriterijumi za dijagnozu kod mlađih odraslih osoba i starijih osoba

Sastoji se od niza jednostavnih pitanja na koje može odgovoriti korisnik, ili stručnjak koji je zadužen za procenu. Upitnik se sastoji od pitanja vezanih za sledeće oblasti- Bolovi u mišićima i zglobovima (koji se nalaze u 18 različitih tačaka bola), psihički simptomi i mentalno stanje (mentalno stanje osobe koja pati od ovog poremećaja je važno za njen svakodnevni život) i propratni simptomi (prateći problemi, kao što su poremećaj spavanja itd.).

Opis testova za procenu neuropsiholoških faktora koji se javljaju kod fibromialgije

Opis testova za procenu neuropsiholoških faktora koji se javljaju kod fibromialgije

Prisustvo poremećaja određenih kognitivih veština može biti pokazatelj fibromialgije. Sveukupni profil kognitivnih veština nam može reći da li je kognitivno oštećenje, do kog je došlo usled ove bolesti, ozbiljno.

Kognitivni problemi povezani sa fibromialgijom mogu značajno da promene neke kognitivne veštine, kao što su pažnja, brzina obrade podataka, radna memorija, planiranje i brzina reakcije. Otkrivanje ovih oštećenja je vrlo važno za korisnika, za njegovo funkcionisanje i normalan život.

Ovo su oblasti i kognitivna područja koja se ispituju u testu za fibrmoiagiju (CAB-FB):

Procenjena Kognitivna Područja
Kognitivne Veštine

Pažnja

Sposobnost da ignorišemo smetnje i fokusiramo se na bitne informacije.

Odličan

7.9% iznad proseka

Fokusirana Pažnja

Fokusiranje i Fibromialgija. Fokusiranje je sposobnost da se koncentrišemo na određeni stimulus, na koliko god to vremena bude bilo potrebno. Često osobe sa fibromialgijom imaju poteškoće u fokusiranju na bitne informacije ili događaje.

559Vaš Rezultat

400Prosek

Memorija

Sposobnost da upamtimo ili manipulišemo novim informacijama i da se prisetimo informacija iz prošlosti.

Odličan

8.3% iznad proseka

Kratkoročna Memorija

Kratkoročna Memorija i Fibromialgija. Kratkoročno pamćenje je sposobnost da upamtimo malu količinu informacija za kratko vreme. Osobama sa fibromialgijom može biti vrlo teško da razumeju informacije koje pročitaju. Pamćenje je jedna od sposobnosti koja je najviše oštećenja kod fibromialgije, uključujući i njegove potprocese.

592Vaš Rezultat

400Prosek

Radna Memorija

Radna memorija se može definisati kao skup procesa koji nam omogućavaju da privremeno upamtimo i manipulišemo informacijama potrebnim za obavljanje složenih kognitivnih zadataka kao što su to razumevanje govora, čitanje, matematičke veštine, učenje, ili rasuđivanje. Ljudi koji pate od fibromialgije imaju lošiju radnu memoriju u odnosu na ljude koji nemaju ovaj problem. To u velikoj meri utiče na obavljanje složenih kognitivnih zadataka.

671Vaš Rezultat

400Prosek

Imenovanje

Imenovanje i Fibromialgija. Imenovanje je sposobnost da imenujemo neki predmet, osobu, mesto, sadržaj, ili ideju pravim nazivom. Rečitost i sposobnost da pronađemo pravu reč su često oštećene kod osoba koje pate od fibromialgije.

481Vaš Rezultat

400Prosek

Percepcija

Sposobnost da tumačimo stimuluse iz našeg okruženja.

Odličan

7.9% iznad proseka

Raspoznavanje

Raspoznavanje i Fibromialgija. Raspoznavanje je sposobnost mozga da prepozna određeni stimulus (predmet) koji je ranije video.

512Vaš Rezultat

400Prosek

Rasuđivanje

Sposobnost da uspešno koristimo (organizujemo, povežemo, itd.) primljene informacije.

Odličan

8.3% iznad proseka

Planiranje

Planiranje i Fibromialgija. Planiranje je sposobnost da mentalno osmislimo najbolji način za dostizanje nekog cilja u budućnosti. Planiranje, izvršne funkcije, rasuđivanje ili sposobnost donošenja odluka mogu biti oštećene kod osobe koja pati od ove bolesti.

496Vaš Rezultat

400Prosek

Brzina Obrade Podataka

Brzina obrade podataka i Fibromialgija. Brzina obrade podataka ie vreme koje je potrebno osobi da obavi neku umnu radnju. To znači da je osobi sa fiibromialgijom potrebno više vremena da upamti podatak ili reši neki problem.

530Vaš Rezultat

400Prosek

Preusmeravanje Pažnje

Preusmeravanje pažnje i Fibromialgija. Preusmeravanje pažnje je sposobnost mozga da prilagodi ponašanje i misli novim, izmenjenim ili neočekivanim okolnostima.

698Vaš Rezultat

400Prosek

Zadaci, testovi za procenu

Naše digitalne kognitivne procene

CogniFit digitalni testovi su dizajnirani da mere specifične oblasti kognicije i grupisani su zajedno da formiraju prilagođene baterije zasnovane na jedinstvenim zahtevima dizajna studije i populacije. Saznajte više o našim različitim testovima i kako oni mogu da podrže jedinstvene potrebe vaše studije tako što ćete istražiti detalje i demonstracije u nastavku.

Tapping Test

REST-HECOOR test brzine inspirisan je klasičnim testom tapkanja prstima iz NEPSI baterije za procenu (Korkman et al., 1998). Tester treba da klikne što više puta u roku od 10 sekundi i što je brže moguće mišem ili prstom ako koristi uređaj sa ekranom osetljivim na dodir, na definisanom delu ekrana. Podaci se prikupljaju kao broj klikova tokom dodeljenog vremena, broj klikova unutar definisane oblasti i broj klikova van nje.

Test psihomotorne budnosti

REST-SPER test rezolucije inspirisan je klasičnim paradigmama zadatka „idi/ne idi“ (Gordon & Caramazza, 1982), testa kontinuiranog učinka (Conners, 1989; Epstein et al., 2001) i psihomotornog nadzora (Dinges & Povell, 1985). Osoba koja polaže test mora brzo kliknuti na krugove koji se pojavljuju na ekranu i zanemariti šestouglove, ako se pojave. U zadatku se nalazi 16 samo krugova i 8 krugova i šestougaonika. Za svaku stavku prikupljaju se podaci o vremenu odziva, tačnosti odgovora i udaljenosti od kursora do centra mete.

Test multimodalnog leksičkog pamćenja

COM-NAM identifikacioni test je zasnovan na Bostonskom testu imenovanja (Kaplan et al., 1983) i VAIS-III testu rečnika (Vechsler, 1997). Za svaki prikazani objekat, ispitivač mora da izabere između tri mogućnosti: 1) objekat je prvi put predstavljen u zadatku, 2) poslednji put kada se objekat pojavio pročitan je naglas ili 3) poslednji put kada se objekat pojavio. objekat je predstavljen kao slika.

Test opsega vizuelne radne memorije

VISMEM-PLAN test koncentracije je koristio Corsi block-tapping test (Corsi, 1972; Kessels et al., 2000; Vechsler, 1945) kao referencu. U prvom delu zadatka, neki krugovi su osvetljeni, unutar fiksnog skupa krugova. Osoba koja polaže test mora da zapamti koji su krugovi osvetljeni, a zatim da pokuša da reprodukuje redosled u ispravnom redosledu. U drugom delu zadatka dodaje se kašnjenje od 4 sekunde između prvog i drugog ekrana, kako bi se povećalo vreme koje korisnik mora da zadrži informaciju.

Test koordinacije oko-ruka Fiksna putanja i predvidljivi pravac

UPDA-SHIF test sinhronizacije je zasnovan na Vienna Test Sistem (VST) (Vhiteside, 2002). U ovom zadatku od ispitanika se traži da pažljivo i tačno prati loptu koja se kreće duž putanje. Razdaljina u pikselima između centra lopte i kursora koji pomera korisnik će biti uzeta u obzir.

Stroop test

Test ekvivalencije INH-REST zasnovan je na klasičnom Stroop testu (Stroop, 1935). Od učesnika se traži da pritisne razmaknicu (kreni) samo ako su nazivi boja na ekranu odštampani odgovarajućom bojom i da se uzdrži od pritiskanja (no go) ako boja slova ne odgovara nazivu boje. štampana boja.

Test podeljene pažnje

Test simultanosti DIAT-SHIF potiče od klasičnog Stroop testa (Stroop, 1935), Vienna Test Sistem (Vhiteside, 2002) i Testa varijabli pažnje (Greenberg et al., 1996). Ispitanik mora tačno da prati loptu koja se kreće i rotira u svim pravcima na ekranu dok istovremeno izvodi varijantu Stroop testa.

Test raspona cifara

VOM-ASM test sekvenciranja je zasnovan na klasičnom VAIS-III testu direktnih i indirektnih cifara (Vechsler, 1997). Osoba koja polaže test mora da zapamti i reprodukuje sve duže numeričke sekvence, koje se pojavljuju cifru po cifru na ekranu. Zadatak će početi nizom od dva broja.

Test imenovanja

VIPER-NAM test dekodiranja inspirisan je Bostonskim testom imenovanja (Kaplan et al., 1983) i VAIS-III testom vokabulara (Vechsler, 1997). Osoba koja izvodi test mora kliknuti na prvo slovo naziva prikazanog predmeta, između četiri slova prikazana na ekranu. Na primer, u slučaju slike „jabuke“, ispitivač mora da klikne na slovo „M“, ali ne i na tri netačna odgovora (C, P, A) koja se takođe pojavljuju na ekranu.

Mozak i Fibromialgija

Mozak i Fibromialgija

Iako se na mozgu ljudi sa fibromialgijom ne mogu uočiti povrede, sve veći broj studija pokazuje iste nalaze: Ljudi sa fibromialgijom imaju manju gustinu sive materije u nekim područjima mozga. Česte kognitivne promene kod Fibromialgije su vezane za područja sa najmanjom gustinom:

1 Srednji prefrontalni korteks

Prefrontalni korteks je zadužen za izvršne funkcije, pažnju i radnu memoriju, koje su obično pogođene kod ljudi koji pate od fubromialgije. Nekoliko studija pokazuje opadanje gustine sive materije u ovim područjima mozga kod osoba koje pate od fibromialgije.

2 Posteriorni cingularni korteks

Iako funkcije ovog dela cingularnog korteksa nisu jasno definisane, postoje mišljenja da su deo dugoročne memorije. Sa druge strane, neke studije pokazuju njihovu povezanost sa regulisanjem pažnje. Kod Fibromialgije, takođe može biti prisutno i smanjenje zapremine ove strukture.

3 Hipokampus

Hipokampus je struktura mozga koja je vezana za memoriju i čini deo različitih funkcija vezanih za pamćenje. Pacijenti koji pate od fibromialgije mogu imati i oštećenje ove strukture i zbog toga mogu imati probleme sa pamćenjem.

Korisnički Servis

Korisnički Servis

Ako imate bilo koje pitanje u vezi sa podacima i rezultatima, kao i tumačenjem rezultata procene, možete nas odmah kontaktirati. Naš tim stručnjaka će odgovoriti na sva vaša pitanja i pružiti vam pomoć.

Kontaktirajte Nas Sada

Reference

Reference

  • Glass, J. M. (2008) Fibromyalgia and cognition. The Journal of Clinical Psychiatry. 69 Suppl 2:20-24.
  • Schmidt-Wilcke, T., Wood, P., & Lürding, R. (2010). Schmerz und Aufmerksamkeit [Cognitive impairment in patients suffering from fibromyalgia. An underestimated problem]. Der Schmerz, 24(1), 46-53.
  • Ambrose, K. R., Gracely, R. H., & Glass, J. M. (2012). Fibromyalgia dyscognition: concepts and issues. Reumatismo, 64(4), 206-215.
  • Galvez-Sánchez, C. M., Muñoz Ladrón de Guevara, C., Montoro, C. I., Fernández-Serrano, M. J., Duschek, S., & Reyes del Paso, G. A. (2018). Cognitive deficits in fibromyalgia syndrome are associated with pain responses to low intensity pressure stimulation. PLOS ONE, 13(8), e0201488.
  • Teodoro, T., Edwards, M. J., & Isaacs, J. D. (2018). A unifying theory for cognitive abnormalities in functional neurological disorders, fibromyalgia and chronic fatigue syndrome: systematic review. Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, 89(12), 1308-1319.
  • Bell, T., Trost, Z., Buelow, M. T., Clay, O., Younger, J., Moore, D., & Crowe, M. (2018). Meta-analysis of cognitive performance in fibromyalgia. Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology, 40(7), 698-714.

Molimo Vas da ukucate svoju email adresu