O Kolačićima na ovom sajtu

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaše onlajn iskustvo. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, a niste promenili podešavanja u vezi sa kolačićima, pretpostavljamo da se slažete sa našom upotrebom kolačića. Za više informacija o tome kako da promenite podešavanja u vezi sa kolačićima, posetite našu stranicu politika upotrebe kolačića.

Izaberite svoju platformu i kupite
Isprobajte na mesec dana besplatno uz 10 licenci...
Čemu služi nalog?
Dobro došli u CogniFit! Dobro došli u CogniFit Istraživanje! CogniFit Healthcare CogniFit Employee Wellbeing

Napravićete lični nalog. Ova vrsta naloga je stvorena kako bi vam pomogla da ispitate i trenirate svoje kognitivne veštine.

Napravićete nalog za upravljanje pacijentima. Ovaj nalog je dizajniran da pomogne zdravstvenim radnicima (lekari, psiholozi...) u dijagnostici i kognitivnoj stimulaciji.

Napravićete porodični nalog. Ovaj nalog je dizajniran da omogući članovima vaše porodice pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

Napravićete nalog za istraživanje. Ovaj nalog je posebno stvoren kako bi pomogao istraživačima u studijama koje žele da obave u oblasti kognicije.

Napravićete nalog za upravljanje učenicima. Ovaj nalog je dizajniran kako bi omogućio vašim učenicima pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

loading

Za korisnike od 16 godina i starije. Deca mlađa od 16 godina mogu da koriste CogniFit zajedno sa roditeljem, ako i roditelj ima nalog na platformi za porodice.

Klikom na Prijavi Se ili korišćenjem CogniFit-a, potvrđujete da ste pročitali, razumeli i složili se sa CogniFit korišćenja i sa Privatnosti.

Kognitivne Veštine
Unutrašnja doslednost
Pouzdanost na osnovu ponavljanja testova
Preusmeravanje Pažnje
0,726
0,842
Podeljena Pažnja
0,866
0,85
Širina Vidnog Polja
0,806
0,998
Vizuelno Motorna Koordinacija
0,779
0,876
Imenovanje
0,687
0,782
Fokusirana Pažnja
1
0,905
Vizuelno Skeniranje
0,862
0,922
Procenjivanje
0,761
0,986
Inhibicija
0,661
0,697
Fonološka Kratkoročna Memorija
0,915
0,698
Pamćenje Konteksta
0,884
0,775
Vizuelna Kratkoročna Memorija
0,866
0,743
Kratkoročna Memorija
0,853
0,721
Radna Memorija
0,85
0,696
Neverbalna Memorija
0,787
0,73
Percepcija Okoline
0,611
0,907
Vizuelna Percepcija
0,751
0,882
Auditivna percepcija
0,652
0,904
Planiranje
0,765
0,826
Raspoznavanje
0,864
0,771
Brzina Reakcije
0,873
0,821
Brzina Obrade Podataka
0,888
0,764
Kognitivna Procena za Ispitivanje Depresije (CAB-DP)

Analiza pouzdanosti procene(Samo na engleskom)Preuzmi

Kognitivna Procena za Ispitivanje Depresije (CAB-DP)

Inovativna neuropsihološka procena za depresiju koja omogućava kompletan kognitivni pregled i procenjuje indeks rizika od ovog poremećaja raspoloženja.

Za koga je?

Ovaj proizvod nije na prodaju. Ovaj proizvod se koristi u svrhe istraživanja. Za više informacija pogledajte CogniFit-ovu Platformu za Istraživače

Multi-platforma

Kognitivna Procena za Ispitivanje Depresije (CAB-DP)

Napravićete nalog za upravljanje pacijentima. Ovaj nalog je dizajniran da pomogne zdravstvenim radnicima (lekari, psiholozi...) u dijagnostici i kognitivnoj stimulaciji.

Napravićete nalog za upravljanje učenicima. Ovaj nalog je dizajniran kako bi omogućio vašim učenicima pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

Napravićete nalog za istraživanje. Ovaj nalog je posebno stvoren kako bi pomogao istraživačima u studijama koje žele da obave u oblasti kognicije.

-
+
Broj procena*

* Licence za procenu se mogu iskoristiti za bilo koju vrstu procene

 

Kompjuterizovani set procena za ispitivanje i otkrivanje kognitivnih simptoma depresije

Kompjuterizovani set procena za ispitivanje i otkrivanje kognitivnih simptoma depresije

 • Procenjuje indeks rizika od prisustva depresije
 • Za odrasle i starije odrasle osobe
 • Traje oko 30-40 minuta
 • Analiza pouzdanosti procene - Samo na engleskom Preuzmi

CogniFit-ov Set Kognitivnih Procena za pacijente sa Depresijom (CAB-DP) je profesionalni alat koji koristi testove i zadatke dizajnirane da brzo utvrde i testiraju simptome, karakteristike i smetnje kod kognitivnih procesa pogođenih depresijom, najučestalijeg poremećaja raspoloženja.

Ovaj inovativni onlajn test za depresiju omogućava da obavimo kompletan kognitivni pregled i da vidimo koje su korisnikove prednosti i slabosti, kao i da procenimo ideks rizika od depresije. Ovaj test je prikladan za korisnike od 16 godina i starije, odrasle i starije odrasle osobe.

Detaljni rezultati procene se mogu preuzeti nakon testa. Test obično traje oko 30-40 minuta.

Dijagnoza depresije zahteva multidisciplinarni pristup i procenu, kao i iscrpnu i detaljnu dijagnozu simptoma kako bi se odbacila mogućnost drugih oboljenja ili poremećaja raspoloženja.

Konsultacija sa doktorom i testiranje različitih područja su još uvek najefikasnija sredstva za uočavanje i dijagnozu depresije, ali možda nisu dovoljni za utvrđivanje stepena ozbiljnosti. Trebalo bi da znate da CogniFit ne može da postavi dijagnozu depresije. Preporučujemo da koristite ovaj test za depresiju kao dodatno sredstvo, a ne kao zamenu za konsultaciju sa doktorom.

Digitalizovani protokol kognitivne procene za depresiju (CAB-DP)

Digitalizovani protokol kognitivne procene za depresiju (CAB-DP)

Ova Kompletna Kognitivna Procena za utvrđivanje Depresije se sastoji od upitnika i seta neuropsiholoških testova. Procena traje oko 30-40 minuta

Tinejdžer ili odrasla osoba za koju postoji sumnja da pati od depresije će odgovoriti na pitanja iz upitnika kako bi se ispitali klinički simptomi vezani za ovaj poremećaj. Nakon upitnika slede kognitivni zadaci i vežbe u vidu jednostavnih kompjuterskih igrica.

Upitnik sa Kriterijumima za Dijagnozu

Na ekranu će biti predstavljen niz lakih pitanja smišljenih da otkriju osnovne kriterijume za dijagnozu depresije (DSM-V). Upitnik je instrument za otkrivanje depresije.

Neuropsihološki faktori i kognitivni profil

CAB-DP se nastavlja uz set zadataka usmerenih na otkrivanje osnovnih neuropsiholoških faktora koji prema stručnoj literaturi prate ovaj poremećaj raspoloženja. Reultati se upoređuju sa rezultatima drugih korisnika istog pola i uzrasta.

Kompletan izveštaj sa rezultatima

Kada se test za depresiju privede kraju, CogniFit šalje detaljan izveštaj, gde će biti prikazani indeks rizika od depresije (nizak-umeren-visok), znakovi i simptomi upozorenja, kognitivni profil, analiza rezultata, preporuke i karakteristike. Rezultati pružaju bitne podatke na osnovu kojih možete dalje tražiti pomoć.

Psihometrijski Rezultati

Psihometrijski Rezultati

Kognitivna Procena za pacijente sa Depresijom (CAB-DP), koristi patentiranu tehnologiju i veštačku inteligenciju (AI) što omogućava analizu hiljada varijabli i obaveštava korisnika o riziku od depresije uz vrlo zadavoljavajuće psihometrijske rezultate.

Kognitivni profil u neuropsihološkom izveštaju ima veliku pouzdanost, sigurnost i doslednost. Uspešnost testa je potvrđena uz ponavljanje testova i merenje procesa. Alfa Kronbahov koeficijent dostiže vrednost od oko 0.9. Testovi Test-Retest dostižu rezultate blizu 1.0, što pokazuje veliku pouzdanost i preciznost.

Pogledaj tabelu

Za koga je?

Za koga je?

Kognitivnu Procenu za pacijente sa Depresijom (CAB-DP) mogu koristiti odrasli, kao i starije osobe za koje postoji sumnja da pate od depresije.

Bilo koji pojedinac ili stručnjak može lako da koristi ovu neuropsihološku procenu depresije bez prethodnog znanja u ovoj oblasti ili treninga. Mogu je koristiti:

Pojedinačni Korisnici

Razumevanje moždanih funkcija i kognitivnih prednosti i slabosti

CogniFit-ova Kognitivna Procena za Depresiju nam omogućava da saznamo da li postoji rizik od prisustva ovog poremećaja raspoloženja, kao i da saznamo kakvo je kognitivno stanje. Možemo da ispitamo simptome i da vidimo koje su to kognitivne veštine manje ili više povezane sa depresijom.

Zdravstveni stručnjaci

Detaljno ispituje pacijente i nudi detaljan izveštaj

Neuropsihološka Procena za Depresiju CogniFit-a pomaže zdravstvenom stručnjaku da otkrije simptome, postavi dijagnozu i da isplanira odgovarajuće lečenje. Uočavanje simptoma i kognitivnih smetnji je prvi korak u otkrivanju ovog poremećaja raspoloženja i stvaranju odgovarajućeg plana lečenja. Ovaj izvanredni softver Vam omogućava da ispitate različite varijable i pruža Vam kompletan i vrlo detaljan personalizovani izveštaj.

Porodice ili pojedinačni korisnici

Otkriva da li Vaše voljene osobe pokazuju simptome kognitivnog oštećenja i depresije

Kognitivna Procena za Depresiju je alat koji se sastoji od jednostavnog upitnika i onlajn testova. Ona omogućava bilo kom korisniku da bez ikakvog prethodnog treninga ispita različite simptome i neuropsihološke faktore koji se javljaju kod depresije. Ovaj sistem i rezultati omogućavaju utvrđivanje rizika od kognitivnog oštećenja koje je vezano za ovaj poremećaj raspoloženja i pruža preporuke za svakog korisnika posebno.

Istraživači

Ispitivanje kognitivnih veština učesnika studije

CogniFit-ova Kognitivna Procena za pacijente sa Depresijom (CAB-DP) omogućava istraživačima da na jedan ozbiljan i precizan način ispitaju kognitivne veštine vezane za depresiju kod učesnika ispitivanja.

Prednosti

Prednosti

Ova tehnologija se lako otkriva prisustvo simptoma, slabosti, karakteristika i smetnji u kognitivnim procesima pogođenim depresijom i nudi brojne koristi:

VODEĆI INSTRUMENT

Set Kognitivnih Procena za pacijente sa Depresijom (CAB-DP) je profesionalni alat stvoren od strane stručnjaka za poremećaje raspoloženja. Ovi kognitivni testovi su patentirani. Ovo vodeće sredstvo koristi naučna zajednica, univerziteti, porodice, ustanove i medicinski centri širom sveta.

LAK ZA UPOTREBU

Bilo koji stručnjak ili korisnik (zdravstveni stručnjak, pojedinac, itd.) može da koristi ovu neuropsihološku procenu bez prethodnog znanja u oblasti neuronauke ili tehnologije. Interaktivni format programa olakšava njegovu upotrebu.

POGODAN ZA KORISNIKA

Svi zadaci su automatski i dizajnirani tako da za korisnika budu zabavni i interaktivni kako bi mu bilo lako da se uključi i razume aktivnost.

DETALJAN IZVEŠTAJ SA REZULTATIMA

Kognitivna Procena za pacijente sa Depresijom (CAB-DP) pruža brzu i preciznu analizu rezultata. Izveštaj nam pruža informacije na osnovu kojih možemo videti da li su prisutni klinički simptomi, slabosti i prednosti, kao i koji je indeks rizika od ovog poremećaja.

ANALIZE I PREPORUKE

Ovaj izvanredni softver omogućava analizu hiljada varijabli i nudi posebne preporuke za svakog pojedinca posebno.

Ko bi trebalo da koristi ovaj test za depresiju?

Ko bi trebalo da koristi ovaj test za depresiju?

Ova kognitivna procena omogućava da se pouzdano utvrde simptomi i kognitivno oštećenje kod odraslih, kao i starijih osoba.

Ako mislite da neko koga poznajete pati od depresije, preporučujemo da koristi ovu procenu što je pre moguće. Rano otkrivanje omogućava blagovremeno pronalaženje odgovarajuće pomoći i sprečava dalje oštećenje.

Ako se ne otkrije na vreme, ovaj poremećaj raspoloženja može da utiče na kvalitet života osobe koja pati od depresije, da utiče na njihove odnose na poslu i u društvu.

Depresija može da vodi problemima u obrazovanju, društvu i poslu. Može se uglavnom podeliti na:

V2_ASSESS_Test_depresion_CASES_SUBTIPOS
Najčešći simptomi
Opis
V2_ASSESS_Test_depresion_CASES_SINT_1
Psihički simptomi
Fizički simptomi
Kognitivni simptomi
Propratni simptomi

Psihički simptomi

Tuga, nedostatak interesovanja ili beznadežnost su neki od osnovnih simptoma kod depresije. Dopamin i serotonin su glavni neurotransmiteri zaduženi za emotivno stanje. Različite studije pokazuju da umanjena dopaminergička i serotonergička aktivnost mogu da budu povezane sa depresijom, da uzrokuju simptome depresije kao što su tuga ili ravnodušnost.

Fizički simptomi

Kod poremećaja depresije dolazi do hemijske neravnoteže neurotransmitera. Kod depresije se mogu javiti i neke fizičke senzacije kao što su umor, glavobolja, bol u mišićima, gubitak apetita, ili problemi sa spavanjem. Ako primetite neke od ovih problema, možda je potrebno da uradite test za depresiju (CAB-DP).

Kognitivni simptomi

Depresija se vezuje za niz kognitivnih nedostataka koji, pored toga što negativno utiču na kvalitet života osobe koja pati od depresije, takođe produžavaju trajanje ovog poremećaja raspoloženja. Naučna literatura ističe da osobe sa depresijom imaju većih problema sa pažnjom i kognitivnom fleksibilnošću, kao i sa drugim sposobnostima.

Propratni simptomi

Niz propratnih simptoma, kao što su razdražljivost, plakanje, zloupotreba supstanci, ili promene telesne težine, se često javljaju kod depresije. Ovi propratni simptomi su bitni za otkrivanje depresije i povezani su sa simptomima koje smo ranije naveli.

V2_ASSESS_Test_depresion_CASES_SINT_1_5

V2_ASSESS_Test_depresion_CASES_SINT_1_5_A

V2_ASSESS_Test_depresion_CASES_SINT_1_6

V2_ASSESS_Test_depresion_CASES_SINT_1_6_A

Opis upitnika sa kriterijumima za dijagnozu

Opis upitnika sa kriterijumima za dijagnozu

Depresiju karakteriše niz kliničkih simptoma i znakova. Ovi pokazatelji nam pomažu da ispitamo prisustvo ovog poremećaja raspoloženja. Zbog toga je prvi deo ove procene depresije upitnik u kom su pitanja vezana za kriterijume za dijagnozu i simptome depresije, prilagođena svakom uzrastu posebno.

Pitanja iz upitnika su slična pitanjima koje možete da nađete u priručnicima za dijagnozu, zdravstvenim upitnicima ili skalama za procenu. Mi smo ta pitanja pojednostavili kako bi svako mogao da ih razume.

Kriterijumi za postavljanje dijagnoze depresije kod odraslih i starijih osoba

Sastoji se od niza jednostavnih pitanja koje mogu popuniti stručnjaci zaduženi za procenu ili osoba koja radi procenu. Upitnik prikuplja informacije iz sledećih oblasti: Psihički simptomi i Osećanja (tuga, krivica, beznadežnost itd.), Fizički simptomi (umor, bol u mišićima, problemi sa spavanjem itd.), i Propratni simptomi (razdražljivost, promena telesne težine, zloupotreba supstanci itd.).

Opis seta testova za procenu neuropsiholoških faktora koji se javljaju kod depresije

Opis seta testova za procenu neuropsiholoških faktora koji se javljaju kod depresije

Oštećenja nekih kognitivnih veština mogu da budu pokazatelj depresije. Profil korisnikovih kognitivnih veština nam može pokazati koliko je oštećenje uzrokovano ovim poremećajem ozbiljno.

Procenjena Kognitivna Područja
Kognitivne Veštine

Pažnja

Sposobnost da ignorišemo smetnje i fokusiramo se na bitne informacije.

Odličan

8.4% iznad proseka

Podeljena Pažnja

Podeljena pažnja je naša sposobnost da usmerimo pažnju na više stimulusa ili aktivnosti istovremeno, i da na taj način odgovorimo na različite zahteve okruženja. Podeljena pažnja ne samo da je povezana sa depresijom, već je i dobar pokazatelj reakcije na lečenje i smanjenja simptoma.

548Vaš Rezultat

400Prosek

Fokusirana Pažnja

Fokusirana pažnja i Depresija. Fokusirana pažnja je sposobnost fokusiranja pažnje na jedan stimulus, bez obzira na vreme na koje je potrebno da fokusiramo pažnju. Ljudima sa depresijom je često teško da održavaju pažnju na bitne stimuluse i na događaje, jer se često fokusiraju na negativne misli i događaje.

690Vaš Rezultat

400Prosek

Inhibicija

Inhibicija i Depresija. Inhibicija je sposobnost kontrolisanja automatskih reakcija i davanje pravog odgovora nakon pažljivog razmatranja situacije i rasuđivanja. Ljudima sa depresijom je često teško da zaustave negativne misli, i oni se u isto vreme potpuno blokiraju i zaustave reakciju zbog preterane inhibicije.

457Vaš Rezultat

400Prosek

Dopunjavanje

Dopunjavanje i Depresija. Dopunjavanje je sposobnost da uvidite i kontrolišete način na koji izvršavate neki zadatak i da budete sigurni da obavljate isplanirane radnje. Ljudi sa ovim poremećajem imaju kognitivne probleme kada je potrebno da nadgledaju i kontrolišu sopstveno ponašanje, jer oni previše analiziraju situaciju i misle da sve što rade, rade loše.

578Vaš Rezultat

400Prosek

Memorija

Sposobnost da upamtimo ili manipulišemo novim informacijama i da se prisetimo informacija iz prošlosti.

Odličan

8.1% iznad proseka

Kratkoročna Memorija

Kratkoročna memorija i Depresija. Kratkoročna memorija je sposobnost da upamtimo malu količinu informacija za kratko vreme. Neravnoteža neurotransmitera i funkcionalne promene, kao što su smanjenje zapremine hipokampusa, mogu da budu razlog zbog kog osobe sa depresijom imaju problema sa ovom vrstom pamćenja, tj. memorije.

640Vaš Rezultat

400Prosek

Radna Memorija

Radna memorija i Depresija. Radna memorija je sposobnost da upamtimo i upotrebljavamo informacije koje su nam potrebne za obavljanje drugih složenijih kognitivnih zadataka, kao što su tumačenje govora, učenje i rasuđivanje. Studije su pokazale da osobe koje pate od depresije teško obavljaju zadatke za čije je rešavanje potrebna radna memorija.

695Vaš Rezultat

400Prosek

Koordinacija

Sposobnost da uspešno obavljamo precizne i željene pokrete.

Odličan

8.3% iznad proseka

Vizuelno Motorna Koordinacija

Vizuelno motorna koordinacija i Depresija. Vizuelno motorna koordinacija je sposobnost da uspešno vršimo zadatke za koje su potrebne naše motorne veštine, kao i naš vid. Kada je ova veština oštećena, što je čest slučaj kod depresije, javlja se nespretnost i nedostatak kontrole pokreta. Neke studije pokazuju da ovo oštećenje vizuelne motorne koordinacije kod pacijenata se depresijom može biti uzrokovano nedostatkom dopamina.

503Vaš Rezultat

400Prosek

Brzina Reakcije

Brzina reakcije i Depresija. Brzina reakcije se odnosi na vreme koje prođe od trenutka kada primimo određeni stimulus do trenutka kada na njega odgovorimo. Ljudi sa depresijom često imaju lošu brzinu reakcije.

681Vaš Rezultat

400Prosek

Percepcija

Sposobnost da tumačimo stimuluse iz našeg okruženja.

Odličan

8.5% iznad proseka

Percepcija Okoline

Percepcija okoline i Depresija. Percepcija okoline je ljudska sposobnost da uvidimo sopstvenu poziciju u odnosu na okruženje i da shvatimo kako su pozicionirani objekti u okruženju. Osobe koje pate od depresije su često dezorijentisane u prostoru i vremenu.

471Vaš Rezultat

400Prosek

Vizuelna Percepcija

Vizuelna percepcija i Depresija. Vizuelna percepcija je sposobnost tumačenja informacija koje naše oči primaju iz okruženja. Za ljude koji pate od depresije je uobičajeno da imaju probleme sa vizuelnom percepcijom, i u nekim ekstremnim slučajevima može im biti teško da razlikuju crno i belo.

613Vaš Rezultat

400Prosek

Rasuđivanje

Sposobnost da uspešno koristimo (organizujemo, povežemo, itd.) primljene informacije.

Odličan

7.8% iznad proseka

Planiranje

Planiranje i Depresija. Planiranje je sposobnost da organizujemo najbolji način za dostizanje nekog cilja. Osobe koje pate od depresije generalno imaju oštećenu sposobnost planiranja, što može da oteža organizovanje sopstvenih misli i planova.

744Vaš Rezultat

400Prosek

Brzina Obrade Podataka

Brzina Obrade Podataka i Depresija. Brzina obrade podataka je vreme koje je potrebno nekom da obavi neki mentalni zadatak. Pacijenti sa depresijom često kasne u obavljanju fizičkih i mentalnih radnji, jer usporeno razmišljaju.

680Vaš Rezultat

400Prosek

Preusmeravanje Pažnje

Preusmeravanje i Depresija. Preusmeravanje je sposobnost mozga da prilagodi ponašanje i misli novim, promenljivim ili neočekivanim okolnostima. Osobe sa depresijom teško kontrolišu ili zaustavljaju negativne misli, ili osećaj beznadežnosti i krivice, zbog čega im se nameću misli.

452Vaš Rezultat

400Prosek

Zadaci, testovi za procenu

Naše digitalne kognitivne procene

CogniFit digitalni testovi su dizajnirani da mere specifične oblasti kognicije i grupisani su zajedno da formiraju prilagođene baterije zasnovane na jedinstvenim zahtevima dizajna studije i populacije. Saznajte više o našim različitim testovima i kako oni mogu da podrže jedinstvene potrebe vaše studije tako što ćete istražiti detalje i demonstracije u nastavku.

Tapping Test

REST-HECOOR test brzine inspirisan je klasičnim testom tapkanja prstima iz NEPSI baterije za procenu (Korkman et al., 1998). Tester treba da klikne što više puta u roku od 10 sekundi i što je brže moguće mišem ili prstom ako koristi uređaj sa ekranom osetljivim na dodir, na definisanom delu ekrana. Podaci se prikupljaju kao broj klikova tokom dodeljenog vremena, broj klikova unutar definisane oblasti i broj klikova van nje.

Test psihomotorne budnosti

REST-SPER test rezolucije inspirisan je klasičnim paradigmama zadatka „idi/ne idi“ (Gordon & Caramazza, 1982), testa kontinuiranog učinka (Conners, 1989; Epstein et al., 2001) i psihomotornog nadzora (Dinges & Povell, 1985). Osoba koja polaže test mora brzo kliknuti na krugove koji se pojavljuju na ekranu i zanemariti šestouglove, ako se pojave. U zadatku se nalazi 16 samo krugova i 8 krugova i šestougaonika. Za svaku stavku prikupljaju se podaci o vremenu odziva, tačnosti odgovora i udaljenosti od kursora do centra mete.

Test opsega vizuelne radne memorije

VISMEM-PLAN test koncentracije je koristio Corsi block-tapping test (Corsi, 1972; Kessels et al., 2000; Vechsler, 1945) kao referencu. U prvom delu zadatka, neki krugovi su osvetljeni, unutar fiksnog skupa krugova. Osoba koja polaže test mora da zapamti koji su krugovi osvetljeni, a zatim da pokuša da reprodukuje redosled u ispravnom redosledu. U drugom delu zadatka dodaje se kašnjenje od 4 sekunde između prvog i drugog ekrana, kako bi se povećalo vreme koje korisnik mora da zadrži informaciju.

Test koordinacije oko-ruka Fiksna putanja i predvidljivi pravac

UPDA-SHIF test sinhronizacije je zasnovan na Vienna Test Sistem (VST) (Vhiteside, 2002). U ovom zadatku od ispitanika se traži da pažljivo i tačno prati loptu koja se kreće duž putanje. Razdaljina u pikselima između centra lopte i kursora koji pomera korisnik će biti uzeta u obzir.

Test multimodalnog leksičkog pamćenja

COM-NAM identifikacioni test je zasnovan na Bostonskom testu imenovanja (Kaplan et al., 1983) i VAIS-III testu rečnika (Vechsler, 1997). Za svaki prikazani objekat, ispitivač mora da izabere između tri mogućnosti: 1) objekat je prvi put predstavljen u zadatku, 2) poslednji put kada se objekat pojavio pročitan je naglas ili 3) poslednji put kada se objekat pojavio. objekat je predstavljen kao slika.

Test raspona cifara

VOM-ASM test sekvenciranja je zasnovan na klasičnom VAIS-III testu direktnih i indirektnih cifara (Vechsler, 1997). Osoba koja polaže test mora da zapamti i reprodukuje sve duže numeričke sekvence, koje se pojavljuju cifru po cifru na ekranu. Zadatak će početi nizom od dva broja.

Test leksičke memorije

REST-COM test upita je uzeo kao referencu klasični Bostonski test imenovanja (Kaplan et al., 1983), VAIS-III test rečnika (Vechsler, 1997), test varijabli pažnje (Greenberg et al., 1996) i Rei's auditivni test verbalnog učenja (Schmidt, 1994). Prikazuje se niz objekata. U novom skupu objekata, tester mora prepoznati samo objekte koji su prethodno bili prikazani. Ova nova serija može biti predstavljena kao slike ili kao izgovorene reči.

Stroop test

Test ekvivalencije INH-REST zasnovan je na klasičnom Stroop testu (Stroop, 1935). Od učesnika se traži da pritisne razmaknicu (kreni) samo ako su nazivi boja na ekranu odštampani odgovarajućom bojom i da se uzdrži od pritiskanja (no go) ako boja slova ne odgovara nazivu boje. štampana boja.

Test podeljene pažnje

Test simultanosti DIAT-SHIF potiče od klasičnog Stroop testa (Stroop, 1935), Vienna Test Sistem (Vhiteside, 2002) i Testa varijabli pažnje (Greenberg et al., 1996). Ispitanik mora tačno da prati loptu koja se kreće i rotira u svim pravcima na ekranu dok istovremeno izvodi varijantu Stroop testa.

Depresija i Mozak

Depresija i Mozak

Oštećenja i promene u mozgu uzrokuju probleme sa emocijama, ponašanjem i kognitivne probleme povezane sa depresijom. Osnovna područja povezana sa depresijom su limbički sistem i prefrontalni korteks, koja su vrlo blisko povezana jedno sa drugim.

1 Limbički Sistem

Limbički sistem se sastoji od moždanih struktura koje su u najvećoj meri zadužene za prepoznavanje i kontrolu emocija. Strukture u limbičkom sistemu koje depresija može da pogodi su hipokampus, amigdala, bazalne ganglije, cingularni korteks i hipotalamus. Neke studije pokazuju da osobe koje pate od depresije imaju umanjenu zapreminu hipokampusa, što objašnjava neke od kognitivnih problema povezanih sa ovim poremećajem.

2 Prefrontalni Korteks

Prefrontalni korteks je prednji deo mozga i zadužen je za složene funkcije, kao što su planiranje i druge izvršne funkcije. Dokazano je da depresija značajno pogađa dorzolateralni prefrontalni korteks i orbitofrontalni prefrontalni korteks. Dorzolateralni korteks je zadužen za inicijativu, inhibiciju, menjanje taktike, samoregulaciju, planiranje i odlučivanje, što su veštine koje su često oštećene kod ljudi sa depresijom. Zapremina orbitofrontalnog korteksa, koji je uglavnom vezan za socijalno ponašanje i ličnost, takođe je često umanjena kod ljudi sa depresijom.

3 Locus Coeruleus

Nizak Noradrenalin: Depresija uzrokuje smanjenje ovog neurotransmitera, koji je povezan sa inicijativom, inhibicijom, kognitivnom flesksibilnošću, samokontrolom, planiranjem, donošenjem odluka i pažnjom, što su veštine na koje Depresija utiče.

4 Nucleus Raphe

Smanjenje Serotonina: Serotonin igra važnu ulogu u dobrom ili lošem raspoloženju. Kada su nivoi serotonina umanjeni, manje smo srećni. Takođe je vezan za varenje, telesnu temperaturu i san.

5 Hipokampus

Hipokampus je epicentar memorije u mozgu. Dokazano je da pacijenti koji godinama boluju od depresije imaju manji i uži hipokampus, što u velikoj meri utiče na sve kognitivne veštine povezane sa memorijom.

Korisnički Servis

Korisnički Servis

Ako imate bilo koje pitanje u vezi sa podacima i rezultatima, kao i tumačenjem rezultata procene, možete nas odmah kontaktirati. Naš tim stručnjaka će odgovoriti na sva vaša pitanja i pružiti vam pomoć.

Kontaktirajte Nas Sada

Reference

Reference

 • Preiss, M., Shatil, E., Cermáková, R., Cimermanová, D., Ram, I. Personalized Cognitive Training in Unipolar and bipolar Disorder: A Study of Cognitive Functioning. Front hum Neurosci. 2013 May, 8(108):1-10.
 • Penninx, B., Milaneschi, Y., Lamers, F., Vogelzangs, N. Understanding the somatic consequences of depression: biological mechanisms and the role of depression symptom profile. BMC Medicine. 2013 May 11(129):1-14.
 • American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), Fifth edition. 2013.
 • Abramson, L. Y., Metalsky, G. I., Allow, L.B. Hopelessness depression: A theory-based subtype of depression. Psychological Review. 1989, 96(2):358-372.
 • Beck, A. T., Steer, R. A., Beck, J. S., Newman C. F. Hopelessness, Depression, Suicidal Ideation, and Clinical Diagnosis of Depression. Suicide and Live-Threatening Behavior. 1993, 23(2):139-145.
 • Netler, E. J., Barrot, M., DiLeone, R. J., Eisch, A. J., Gold, S. G., Monteggia, L. M. Neurobiology of Depression. Neuron. 2002 Mar 34(1):13-25.
 • Brintzenhofe-Szoc, K. M., Levin, T. T., Li, Y., Kissane, D. W., Zabora, J. R. Mixed Anxiety/Depression Symptoms in a Large Cancer Cohort: Prevalence by Cancer Type. Psychosomatics. 2009 Jul 50(4):383-391.
 • Collins, M. M., Corcoran, P., Perry, I. J. Anxiety and depression symptoms in patients with diabetes. Diabetic Medicine. 2009 Feb 26(2):153-161.
 • Kannis-Dymand, L., Hughes, E., Mulgrew, K., Carter, J. D., Love, S. Examining the roles of metacognitive beliefs and maladaptive aspects of perfectionism in depression and anxiety. Behav Cogn Psychother. 2020 Mar 16:1-12.
 • Weissman, M. M, Bland, R. C., Canino, G. J., Faravelli, C., Greenwald, S., Hwu, H., Joyce, P-R., Karam, E. G., Lee, C., Lelouch, J., Lépine, J., Newman, S. C., Rubio-Stipec, M., Wells, J. E., Wickramaratne, P. J., Wittchen, H., Yeh, E. Cross-National Epidemiology of Major Depression and Bipolar Disorder. JAMA. 1996, 276(4):293-299.
 • Tsuno, N., Besset, A., Ritchie, L. Sleep and Depression. The Journal of Clinical Psychiatry. 2005, 66(10):1254-1269.
 • Whitton, A. E., Treadway, M. T., Pizzagalli, D. A. Reward processing dysfunction in major depression, bipolar disorder and schizophrenia. Curr Opin Psychiatry. 2015 Jan 28(1):7-12.
 • Agid, O., Shapira, B., Zislin, J., Ritsner, M., Hanin, B., Murad, H., Troudart, T., Bloch, M., Heresco-Levy, U., Lerer, B. Environment and vulnerability to major psychiatric illness: a case control study of early parental loss in major depression, bipolar disorder and schizophrenia. Molecular psychiatry. 1999, 4:163-172.
 • Nolen-Hoeksema, S. Gender Differences in Depression. SAGE journals. 2001 Oct 10(5): 173-176.
 • Sjöberg, L., Karlsson, B., Atti, A., Skoog, I., Fratiglioni, L., Wang, H. Prevalence of depression: Comparisons of different depression definitions in population-based samples of older adults. Journal of Affective Disorders. 2017 Oct 221: 123-131.
 • Martínez-Arán, A., Vieta, Eduard, Reinares, M., Colom, F., Torrent, C., Sánchez-Moreno, J., Benabarre, A., Goikolea, J. M., Comes, M., Salamero, M. Cognitive Function Across Manic or Hypomanic, Depressed, and Euthymic States in Bipolar Disorder. The American Journal of Psychiatry. 2004 Feb 161(2):262-270.
 • Rock, P. L., Roiser, J. P., Reidel, W. J., Blackwell, A. D. Cognitive impairment in depression: a systematic review and meta-analysis Cambridge University Press. 2013 Oct 44(10):2029-2040.
 • Matrazziti, D., Consoli, G., Picchetti, M., Carlini, M., Faravelli, L. Cognitive impairment in major depression. European Journal of Pharmacology. 2010 Jan 626(1):83-86.
 • Reifler, B. V., Larson, E., Hanley, R. Coexistence of cognitive impairment and depression in geriatric outpatients. The American Journal of Psychiatry. 1982, 139(5):623-626.
 • Werner, N. S., Meindl, T., MAterne, J., Engel, R. R., Huber, D., Riedel, M., Reiser, M., Henning-Fast, K. Functional MRI study of memory-related brain regions in patients with depressive disorder. Journal of Affective Disorders. 2009 Dec 119(1-3):124-131.
 • López-Figueroa, A. L., Norton, C. S., López-Figueroa, M. O., Armellini-Dodel, D., Burke, S., Akil, H., López, J. F., Watson, S. J. Serotonin 5-HT1A, 5-HT1B, and 5-HT2A receptor mRNA expression in subjects with major depression, bipolar disorder, and schizophrenia. Biological Psychiatry. 2004 Feb 55(3):225-233.
 • Kato, T. Molecular genetics of bipolar disorder and depression. Psychiatry and Clinical Neurosciences. 2007 Feb 61(1):3-19.
 • Fried, E. I., Epskamp, S., Nesse, R. M., Tuerlinckx, F., Borsboom D. What are ‘good’ depression symptoms? Comparing the centrality of DSM and non-DSM symptoms of depression in a network analysis. Journal of Affective Disorders. 2016 Jan 189:314-320.
 • Boyd, J. H., Weissman, M. M., Thompson, W. D., Myers, K. Screening for Depression in a Community Sample. Understanding the Discrepancies Between Depression Symptom and Diagnostic Scales. Arch gen Psychiatry. 1982 Oct 39(10):1195-1200.
 • McIntyre R. S., Filteau, M., Martin, L., Patry, S., Carvalho, A., Cha, D. S., Barakat, M, Miguelez, M. Treatment-resistant depression: Definitions, review of the evidence, and algorithmic approach. Journal of Affective Disorders. 2014 Mar 156:1-7.
 • Berman, R. M., Narasimhan, Meera, Charney, D. S. Treatment-refractory depression: Definitions and characteristics. Depression & Anxiety. 1997 Dec 5(4):154-164.
 • Fava, M. Diagnosis and definition of treatment-resistant depression. Biological Psychiatry. 2003 Apr 53(8):649-659.
 • Fava, M., Davidson, K. G. Definition and epidemiology of treatment-resistant depression. Psychiatric Clinics of North America. 1996 Jun 19(2):179-200.

Molimo Vas da ukucate svoju email adresu