O Kolačićima na ovom sajtu

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaše onlajn iskustvo. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, a niste promenili podešavanja u vezi sa kolačićima, pretpostavljamo da se slažete sa našom upotrebom kolačića. Za više informacija o tome kako da promenite podešavanja u vezi sa kolačićima, posetite našu stranicu politika upotrebe kolačića.

Izaberite svoju platformu i kupite
Isprobajte na mesec dana besplatno uz 10 licenci...
Čemu služi nalog?
Dobro došli u CogniFit! Dobro došli u CogniFit Istraživanje! CogniFit Healthcare CogniFit Employee Wellbeing

Napravićete lični nalog. Ova vrsta naloga je stvorena kako bi vam pomogla da ispitate i trenirate svoje kognitivne veštine.

Napravićete nalog za upravljanje pacijentima. Ovaj nalog je dizajniran da pomogne zdravstvenim radnicima (lekari, psiholozi...) u dijagnostici i kognitivnoj stimulaciji.

Napravićete porodični nalog. Ovaj nalog je dizajniran da omogući članovima vaše porodice pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

Napravićete nalog za istraživanje. Ovaj nalog je posebno stvoren kako bi pomogao istraživačima u studijama koje žele da obave u oblasti kognicije.

Napravićete nalog za upravljanje učenicima. Ovaj nalog je dizajniran kako bi omogućio vašim učenicima pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

loading

Za korisnike od 16 godina i starije. Deca mlađa od 16 godina mogu da koriste CogniFit zajedno sa roditeljem, ako i roditelj ima nalog na platformi za porodice.

Klikom na Prijavi Se ili korišćenjem CogniFit-a, potvrđujete da ste pročitali, razumeli i složili se sa CogniFit korišćenja i sa Privatnosti.

Kognitivne Veštine
Unutrašnja doslednost
Pouzdanost na osnovu ponavljanja testova
Preusmeravanje Pažnje
0,726
0,842
Podeljena Pažnja
0,866
0,85
Širina Vidnog Polja
0,806
0,998
Vizuelno Motorna Koordinacija
0,779
0,876
Imenovanje
0,687
0,782
Fokusirana Pažnja
1
0,905
Vizuelno Skeniranje
0,862
0,922
Procenjivanje
0,761
0,986
Inhibicija
0,661
0,697
Fonološka Kratkoročna Memorija
0,915
0,698
Pamćenje Konteksta
0,884
0,775
Vizuelna Kratkoročna Memorija
0,866
0,743
Kratkoročna Memorija
0,853
0,721
Radna Memorija
0,85
0,696
Neverbalna Memorija
0,787
0,73
Percepcija Okoline
0,611
0,907
Vizuelna Percepcija
0,751
0,882
Auditivna percepcija
0,652
0,904
Planiranje
0,765
0,826
Raspoznavanje
0,864
0,771
Brzina Reakcije
0,873
0,821
Brzina Obrade Podataka
0,888
0,764
Kognitivna Procena za Ispitivanje Nesanice (CAB-IN)

Analiza pouzdanosti procene(Samo na engleskom)Preuzmi

Kognitivna Procena za Ispitivanje Nesanice (CAB-IN)

Inovativna neuropsihološka procena za nesanicu, koja omogućava kompletan pregled i utvrđivanje indeksa rizika od ovog poremećaja spavanja.

Za koga je?

Ovaj proizvod nije na prodaju. Ovaj proizvod se koristi u svrhe istraživanja. Za više informacija pogledajte CogniFit-ovu Platformu za Istraživače

Multi-platforma

Kognitivna Procena za Ispitivanje Nesanice (CAB-IN)

Napravićete nalog za upravljanje pacijentima. Ovaj nalog je dizajniran da pomogne zdravstvenim radnicima (lekari, psiholozi...) u dijagnostici i kognitivnoj stimulaciji.

Napravićete nalog za upravljanje učenicima. Ovaj nalog je dizajniran kako bi omogućio vašim učenicima pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

Napravićete nalog za istraživanje. Ovaj nalog je posebno stvoren kako bi pomogao istraživačima u studijama koje žele da obave u oblasti kognicije.

-
+
Broj procena*

* Licence za procenu se mogu iskoristiti za bilo koju vrstu procene

 

Opis kompjuterizovane procene za otkrivanje i testiranje simptoma nesanice

Opis kompjuterizovane procene za otkrivanje i testiranje simptoma nesanice

 • Procenjuje indeks rizika od prisustva nesanice
 • Za decu od 7 godina i starije, tinejdžere i odrasle
 • Traje oko 30-40 minuta
 • Analiza pouzdanosti procene - Samo na engleskom Preuzmi

Kognitivna Procena za Pacijente sa Nesanicom (CAB-IN) CogniFit-a je vodeće sredstvo koje se sastoji od seta zadataka i vežbi koje imaju za cilj da brzo i precizno utvrde simptome, karakteristike i disfunkcije kognitivnih procesa, koji prate nesanicu.

Ovaj inovativni onlajn test za nesanicu je naučno sredstvo koje pruža kompletan kognitivni pregled i koji može da utvrdi korisnikove kognitivne prednosti i slabosti, kao i da proceni indeks rizika od prisustva nesanice uz veliku pouzdanost. Ovaj test je namenjen za decu od 7 godina i stariju, tinejdžere i odrasle. Bilo koji korisnik, pojedinac ili stručnjak, može lako da koristi ovu neuropsihološku procenu.

Izveštaj o rezultatima je automatski dostupan nakon testa, koji obično traje 30-40 minuta.

Dijagnoza nesanice zahteva multidisciplinarnu diferencijalnu dijagnozu kako bi se isključila mogućnost da se simptomi javljaju zbog prisustva nekog drugog poremećaja spavanja, poremećaja raspoloženja, bolesti ili drugih problema.

Upitnici i skale procene su najbolji načini za dijagnozu nesanice, ali ovi metodi možda nisu dovoljni da procene stepen kognitivnog oštećanja. Da bi se procenio stepen oštećenja kognitivnih veština do kog je doveo ovaj poremećaj, potrebno je uraditi neuropsihološku procenu. Trebalo bi da znate da CogniFit ne može da postavi dijagnozu nesanice. Preporučujemo da koristite Kognitivnu Procenu za Nesanicu kao dodatno sredstvo uz stručnu dijagnozu, a ne kao zamenu za konsultaciju sa doktorom.

Digitalizovani protokol testiranja za poremećaj nesanice (CAB-IN)

Digitalizovani protokol testiranja za poremećaj nesanice (CAB-IN)

Ova kognitivna procena za otkrivanje nesanice se sastoji od upitnika i kompletnog seta neuropsiholoških testova. Traje oko 30-40 minuta.

Dete, tinejdžer, odrasla osoba ili starija odrasla osoba za koju postoji sumnja da pati od nesanice, je potrebno da odgovori na pitanja iz upitnika kako bi se ispitali simptomi koji se vezuju za ovaj poremećaj, a zatim da vežba onlajn uz vežbe i zadatke kako bi se testirala kognitivna funkcija.

Upitnik sa Kriterijumima za Dijagnozu

Jednostavna pitanja će biti predstavljena na ekranu kako bi se otkrili osnovni kriterijumi za dijagnozu (DSM-IV), znakovi i simptomi nesanice. Upitnik i pitanja su prilagođena osnovnim obeležjima nesanice.

Neuropsihološki faktori i kognitivni profil

CAB-IN se dalje nastavlja uz set zadataka koji ispituju osnovne neuropsihološke faktore, koji su prema stručnoj literaturi, povezani sa ovim poremećajem. Rezultati se upoređuju sa rezultatima drugih korisnika istog pola i starosti.

Kompletan izveštaj sa rezultatima

Kada završite test za nesanicu, dobićete detaljan izveštaj, gde će biti prikazani indeks rizika od nesanice (nizak-umeren-visok), znakovi i simptomi upozorenja, kognitivni profil, rezultati analize, preporuke i smernice. Rezultati pružaju bitne podatke na osnovu kojih možete dalje tražiti pomoć.

Psihometrijski Rezultati

Psihometrijski Rezultati

Kognitivna Procena za Pacijente sa Nesanicom (CAB-IN) koristi patentiranu tehnologiju i veštačku inteligenciju (AI).

Kognitivni profil u neuropsihološkom izveštaju ima veliku pouzdanost, sigurnost i doslednost. Alfa Kronbahov koeficijent dostiže vrednost od oko .9. Testovi Test-Retest dostižu rezultate blizu 1, što pokazuje veliku pouzdanost i preciznost.

Pogledaj tabelu

Za koga je?

Za koga je?

Kognitivnu Procenu za Pacijente sa Nesanicom (CAB-IN) mogu da koriste deca od 7 godina i odrasli, tinejdžeri, odrasle i starije odrasle osobe za koje postoji sumnja da pate od nesanice.

Bilo koji korisnik ili stručnjak može lako da koristi ovu neuropsihološku procenu, bez prethodnog znanja ili treninga u neuronauci ili procesima tehnologije. Mogu je koristiti:

Pojedinačni Korisnici

Mogu da saznam kakvo je moje kognitivno stanje, kao i koje su to moje prednosti i slabosti

Set Neuropsiholoških Procena za Nesanicu CogniFit-a omogućava merenje stanja kognitivnih veština povezanih sa ovim poremećajem i kroz jednostavan upitnik možemo da proverimo da li postoje simptomi nesanice.

Zdravstveni stručnjaci

Precizno ispituje pacijente i pruža kompletan, detaljan izveštaj

Set neuropsiholoških procena za nesanicu CogniFit-a pomaže zdravstvenom stručnjaku da otkrije simptome, postavi dijagnozu i da isplanira odgovarajuće lečenje. Uočavanje simptoma i kognitivnih smetnji je prvi korak u otkrivanju ovog poremećaja sna i stvaranju odgovarajućeg plana lečenja. Ovaj izvanredni softver Vam omogućava da ispitate različite varijable i pruža Vam kompletan i vrlo detaljan personalizovani izveštaj.

Porodice i pojedinci

Otkrijte da li Vaše voljene osobe pate od nesanice

Ovaj Set Kognitivnih Procena za Nesanicu je alat koji se sastoji od jednostavnih upitnika i zadataka lakih za upotrebu. To omogućava svima da bez ikakvog posebnog treninga ispitaju različite neuropsihološke faktore koji se javljaju kod nesanice. Ovaj sistem Vam omogućava da uvidite da li postoji rizik od ovog poremećaja i pruža posebne preporuke za svakog korisnika posebno.

Istraživači

Ispitivanje kognitivnih veština učesnika studije

Kognitivna Procena za Pacijente sa Nesanicom (CAB-IN) CogniFit-a omogućava merenje stanja kognitivnih veština povezanih sa ovim poremećajem kod učesnika ispitivanja, na jedan pouzdan i lagodan način.

Prednosti

Prednosti

Ova tehnologija brzo i precizno otkriva prisustvo simptoma, slabosti, karakteristika i smetnji u kognitivnim procesima pogođenim nesanicom i nudi brojne koristi:

VODEĆI INSTRUMENT

Kognitivna Procena za Pacijente sa Nesanicom (CAB-IN) CogniFit-a je profesionalni alat stvoren od strane stručnjaka za poremećaje sna. Ovi kognitivni testovi su patentirani. Ovo vodeće sredstvo koristi naučna zajednica, univerziteti, porodice, ustanove i medicinski centri širom sveta.

LAK ZA UPOTREBU

Ovu neuropsihološku procenu može da koristi bilo ko (zdravstveni stručnjaci, porodice itd.) bez prethodnog iskustva u neuronauci ili tehnologiji. Interaktivni format omogućava laku upotrebu i upravljanje.

POGODAN ZA KORISNIKA

Svi zadaci su urađeni kao interaktivne igrice, i tako olakšavaju učenje i podstiču motivaciju.

DETALJAN IZVEŠTAJ SA REZULTATIMA

Kognitivna Procena za Pacijente sa Nesanicom (CAB-IN) pruža brz i detaljan izveštaj i kompletnu analizu rezultata. To nam omogućava da razumemo kliničke simptome, slabosti, prednosti i indeks rizika od nesanice.

ANALIZE I PREPORUKE

Ovaj neverovatni softver ispituje višestruke varijable i pruža posebne preporuke za svaki tip oštećenja i za svaki pojedničani profil.

Kada se preporučuje da uradite test za nesanicu?

Kada se preporučuje da uradite test za nesanicu?

Ovaj set za procenu omogućava uočavanje simptoma i kognitivnog oštećenja koje je vezano za nesanicu kod dece, tinejdžera, odraslih i starijih odraslih osoba.

Ako mislite da neko kog poznajete pati od nesanice ili određenog stepena kognitivnog oštećenja, preporučujemo da koristite ovu kognitivnu procenu što je pre moguće. Rano otkrivanje je važno jer na taj način se na vreme može početi sa odgovarajućim programom koji može da pomogne u smanjenju oštećenja kognitivne funkcije.

Ukoliko se ne otkrije na vreme i ukoliko se ne koriste određeni programi kao pomoć, ovaj poremećaj može otežati svakodnevni život i stvoriti probleme na poslu, kod kuće ili sa prijateljima.

Nesanica može da izazove oštećenje i poteškoće u učenju, na poslu, kao i u društvu. Ovo se može podeliti na sledeće oblasti:

V2_ASSESS_test_insomnio_CASES_SUBTIPOS
Najčešći simptomi
Opis
V2_ASSESS_test_insomnio_CASES_SINT_1
Higijena spavanja
Simptomi nesanice
Kognitivni Simptomi
Povezani Simptomi

Higijena spavanja

Higijena spavanja se odnosi na sposobnost da kontrolišemo faktore iz okruženja koji mogu da pomognu ili mogu da otežaju spavanje. Teško uspavljivanje i uspavanost mogu biti pokazatelji loše higijene spavanja.

Simptomi nesanice

Nesanicu karakteriše niz simptoma koji se uglavnom vezuju za kvalitet, trajanje, početak i kraj ciklusa spavanja.

Kognitivni Simptomi

Različite kognitivne veštine mogu biti oštećene zbog nesanice i o vezi između nesanice i kognitivnih veština se može čitati u mnogim naučnim literaturama. Čak je i dokazano da postoji dvosmerni odnos između kognitivnih veština i nesanice, što znači da ne samo da nesanica utiče na kognitivne veštine, već i kognitivne veštine utiču na nesanicu.

Povezani Simptomi

Pored navedenih, postoje i drugi simptomi koji se vezuju za loše spavanje, kao što su razdražljivost, loša koncentracija, loše pamćenje, problemi sa varanjem, promene u telesnoj težini i mnogi drugi.

V2_ASSESS_test_insomnio_CASES_SINT_1_5

V2_ASSESS_test_insomnio_CASES_SINT_1_5_A

V2_ASSESS_test_insomnio_CASES_SINT_1_6

V2_ASSESS_test_insomnio_CASES_SINT_1_6_A

Opis upitnika sa kriterijumima za dijagnozu

Opis upitnika sa kriterijumima za dijagnozu

Nesanicu karakteriše niz kliničkih simptoma. Ovi pokazatelji nam pomažu da uvidimo prisustvo ovog poremećaja sna. Zbog toga je prvi deo Kognitivne Procene za Pacijente sa Nesanicom (CAB-IN) upitnik koji pokriva oblasti vezane za osnovne kriterijume za dijagnozu nesanice za svaki uzrast posebno.

Pitanja iz ovog upitnika su slična pitanjima koje možete naći u priručnicima za dijagnozu, zdravstvenim upitnicima ili skalama za procenu. CogniFit je ova pitanja učinio jednostavnim tako da ih može bilo ko razumeti.

Kriterijumi za dijagnozu za decu i tinejdžere od 7-18 godina

Sastoji se od niza jednostavnih pitanja koje popunjava roditelj, staratelj, ili stručnjak zadužen za procenu. Upitnik pokriva sledeće oblasti: Simptomi nesanice (loš kvalitet sna, teško uspavljivanje, itd.), higijena spavanja (aktivnosti, rutine i faktori koji utiču na spavanje), i povezani simptomi (razdraženost i nedostatak koncentracije).

Kriterijumi za dijagnozu za odrasle

Sastoji se od niza jednostavnih pitanja koje popunjava stručnjak zadužen za procenu ili sam korisnik. Upitnik pokriva sledeće oblasti: Simptomi nesanice (loš kvalitet sna, teško uspavljivanje, itd.), higijena spavanja (aktivnosti, rutine i faktori koji utiču na spavanje), i povezani simptomi (razdraženost i nedostatak koncentracije).

Opis seta za procenu neuropsiholoških faktora koji se javljaju kod nesanice

Opis seta za procenu neuropsiholoških faktora koji se javljaju kod nesanice

Prisustvo oštećenja nekih kognitivnih veština može da bude pokazatelj nesanice. Opšti profil kognitivnih veština može da pokaže koliko su ta oštećenja ozbiljna. Neki od simptoma nesanice, higijene spavanja i povezani simptomi se javljaju zbog oštećenja različitih kognitivnih veština. Ovu su neka od područja i neke kognitivne veštine koje se ispituju u okviru procene nesanice (CAB-IN).

Procenjena Kognitivna Područja
Kognitivne Veštine

Pažnja

Sposobnost da ignorišemo smetnje i fokusiramo se na bitne informacije.

Odličan

7.6% iznad proseka

Podeljena Pažnja

Podeljena pažnja se može definisati kao sposobnost mozga da se fokusira na različite stimuluse ili zadatke istovremeno, i samim tim, odgovori na višestruke zahteve iz okruženja. Pažnja je jedna od kognitivnih funkcija koja je pogođena kod osoba koje pate od nesanice. Tačnije, podeljena pažnja može biti značajno pogođena kod poremećaja sna.

503Vaš Rezultat

400Prosek

Fokusirana Pažnja

Fokusirana pažnja i nesanica. Fokusirana pažnja je sposobnost mozga da usmeri pažnju na ciljni stimulus, na koliko god vremena bude bilo potrebno. Loš kvalitet sna može da uzrokuje probleme sa pažnjom. Ti problemi mogu postati očigledni u školi, na poslu ili tokom vožnje.

521Vaš Rezultat

400Prosek

Inhibicija

Inhibicija je sposobnost kontrole impulsa ili automatskih reakcija i reagovanje nakon što se situacija pažljivo razmotri. Osobama sa nesanicom je teško da kontrolišu impulse, zbog čega oni često automatski reaguju na situaciju.

558Vaš Rezultat

400Prosek

Memorija

Sposobnost da upamtimo ili manipulišemo novim informacijama i da se prisetimo informacija iz prošlosti.

Odličan

7.6% iznad proseka

Kratkoročna Memorija

Kratkoročna memorija i nesanica. Kratkoročna memorija je sposobnost pamćenja male količine informacija na kratko vreme. Dok spavamo, mozak ojačava i uređuje naša sećanja i sadržaje.

662Vaš Rezultat

400Prosek

Neverbalna Memorija

Neverbalna memorija je sposobnost dešifrovanja, pamćenja i prisećanja informacija vezanih za lica, slike, pesme, zvukove, mirise, ukuse i osećanja. Neke studije pokazuju da osobe sa nesanicom imaju lošiju verbalnu i neverbalnu memoriju u odnosu na ljude koji nemaju probleme sa spavanjem.

542Vaš Rezultat

400Prosek

Radna Memorija

Radna memorija i nesanica. Radna memorija je pamćenja i manipulisanje informacijama koje su nam potrebne za obavljanje složenih kognitivnih zadataka, kao što su razumevanje govora, učenje i rasuđivanje.

695Vaš Rezultat

400Prosek

Imenovanje

Imenovanje i Nesanica. Nesanica je naša sposobnost da nazovemo neki predmet, osobu, mesto, sadržaj, ili ideju pravim imenom. Nedostatak sna može da vodi oštećenju kognitivnog kapaciteta, jer je mozgu potreban odmor kako bi se oporavio i kako bismo mogli lako da se setimo određenih reči.

458Vaš Rezultat

400Prosek

Koordinacija

Sposobnost da uspešno obavljamo precizne i željene pokrete.

Odličan

8.3% iznad proseka

Brzina Reakcije

Brzina reakcije i Nesanica. Brzina reakcije se odnosi na vreme koje prođe od trenutka kada primimo određeni stimulus do trenutka kada na njega odgovorimo. Postoji jaka veza između sna i brzine reakcije, jer pospanost, nedostatak sna i umor u velikoj meri usporavaju naše reakcije, pokrete i/ili reflekse.

556Vaš Rezultat

400Prosek

Percepcija

Sposobnost da tumačimo stimuluse iz našeg okruženja.

Odličan

8.4% iznad proseka

Procenjivanje

Procenjivanje je sposobnost koja nam omogućava da predvidimo gde će se objekat nalaziti na osnovu njegove trenutne brzine i udaljenosti. Osobe sa nesanicom često loše procene vreme koje im je potrebno da se uspavaju. Poteškoće u procenjivanju vremena su često posledica problema sa spavanjem.

732Vaš Rezultat

400Prosek

Vizuelna Percepcija

Vizuelna percepcija i nesanica. Vizuelna percepcija je sposobnost tumačenja informacija koje naše oči primaju iz okruženja. Ljudi koji pate od nesanice često teško obrađuju neki vizuelni stimulus, zbog čega mogu da prave greške u percepciji.

511Vaš Rezultat

400Prosek

Vizuelno Skeniranje

Vizuelna pretraga, vizuelno praćenje ili vizuelno skeniranje se može definisati kao sposobnost aktivnog traženja bitnih informacija u našem okruženju, na brz i efikasan način. Osobe sa nesanicom često imaju probleme sa vizuelnim skeniranjem zbog stresa i hipervigilnosti.

547Vaš Rezultat

400Prosek

Rasuđivanje

Sposobnost da uspešno koristimo (organizujemo, povežemo, itd.) primljene informacije.

Odličan

8.2% iznad proseka

Brzina Obrade Podataka

Brzina obrade podataka i nesanica. Brzina obrade podataka je vreme koje je potrebno osobi da izvrši neku umnu radnju. Ljudi koji pate od nesanice mogu imati oštećenu brzinu obrade podataka i potrebno im je više vremena da bi razumeli i obradili informacije.

737Vaš Rezultat

400Prosek

Preusmeravanje Pažnje

Kognitivno preusmeravanje i nesanica. Preusmeravanje je sposobnost mozga da prilagodi ponašanje ili misao novoj, promenjenoj ili neočekivanoj situaciji. Loš san ili nedostatak sna može da ošteti ovu veštinu, da ošteti mentalnu fleksibilnost i sposobnost mozga da pronađe alternativno rešenje za problem.

685Vaš Rezultat

400Prosek

Zadaci, testovi za procenu

Naše digitalne kognitivne procene

CogniFit digitalni testovi su dizajnirani da mere specifične oblasti kognicije i grupisani su zajedno da formiraju prilagođene baterije zasnovane na jedinstvenim zahtevima dizajna studije i populacije. Saznajte više o našim različitim testovima i kako oni mogu da podrže jedinstvene potrebe vaše studije tako što ćete istražiti detalje i demonstracije u nastavku.

Tapping Test

REST-HECOOR test brzine inspirisan je klasičnim testom tapkanja prstima iz NEPSI baterije za procenu (Korkman et al., 1998). Tester treba da klikne što više puta u roku od 10 sekundi i što je brže moguće mišem ili prstom ako koristi uređaj sa ekranom osetljivim na dodir, na definisanom delu ekrana. Podaci se prikupljaju kao broj klikova tokom dodeljenog vremena, broj klikova unutar definisane oblasti i broj klikova van nje.

Test psihomotorne budnosti

REST-SPER test rezolucije inspirisan je klasičnim paradigmama zadatka „idi/ne idi“ (Gordon & Caramazza, 1982), testa kontinuiranog učinka (Conners, 1989; Epstein et al., 2001) i psihomotornog nadzora (Dinges & Povell, 1985). Osoba koja polaže test mora brzo kliknuti na krugove koji se pojavljuju na ekranu i zanemariti šestouglove, ako se pojave. U zadatku se nalazi 16 samo krugova i 8 krugova i šestougaonika. Za svaku stavku prikupljaju se podaci o vremenu odziva, tačnosti odgovora i udaljenosti od kursora do centra mete.

Test opsega vizuelne radne memorije

VISMEM-PLAN test koncentracije je koristio Corsi block-tapping test (Corsi, 1972; Kessels et al., 2000; Vechsler, 1945) kao referencu. U prvom delu zadatka, neki krugovi su osvetljeni, unutar fiksnog skupa krugova. Osoba koja polaže test mora da zapamti koji su krugovi osvetljeni, a zatim da pokuša da reprodukuje redosled u ispravnom redosledu. U drugom delu zadatka dodaje se kašnjenje od 4 sekunde između prvog i drugog ekrana, kako bi se povećalo vreme koje korisnik mora da zadrži informaciju.

Test multimodalnog leksičkog pamćenja

COM-NAM identifikacioni test je zasnovan na Bostonskom testu imenovanja (Kaplan et al., 1983) i VAIS-III testu rečnika (Vechsler, 1997). Za svaki prikazani objekat, ispitivač mora da izabere između tri mogućnosti: 1) objekat je prvi put predstavljen u zadatku, 2) poslednji put kada se objekat pojavio pročitan je naglas ili 3) poslednji put kada se objekat pojavio. objekat je predstavljen kao slika.

Test raspona cifara

VOM-ASM test sekvenciranja je zasnovan na klasičnom VAIS-III testu direktnih i indirektnih cifara (Vechsler, 1997). Osoba koja polaže test mora da zapamti i reprodukuje sve duže numeričke sekvence, koje se pojavljuju cifru po cifru na ekranu. Zadatak će početi nizom od dva broja.

Stroop test

Test ekvivalencije INH-REST zasnovan je na klasičnom Stroop testu (Stroop, 1935). Od učesnika se traži da pritisne razmaknicu (kreni) samo ako su nazivi boja na ekranu odštampani odgovarajućom bojom i da se uzdrži od pritiskanja (no go) ako boja slova ne odgovara nazivu boje. štampana boja.

Test kongruencije broja i veličine

REST-INH test obrade je inspirisan klasičnim Stroop testom (Stroop, 1935). Učesnik mora da pritisne najveći od dva kruga, bez obzira na broj koji se nalazi unutar svakog od njih, zanemarujući tekst koji se može pojaviti u gornjem centralnom delu ekrana. Zatim se od vas traži da pritisnete najveći broj, bez obzira na veličinu kruga u koji je broj upisan.

Test podeljene pažnje

Test simultanosti DIAT-SHIF potiče od klasičnog Stroop testa (Stroop, 1935), Vienna Test Sistem (Vhiteside, 2002) i Testa varijabli pažnje (Greenberg et al., 1996). Ispitanik mora tačno da prati loptu koja se kreće i rotira u svim pravcima na ekranu dok istovremeno izvodi varijantu Stroop testa.

Test imenovanja

VIPER-NAM test dekodiranja inspirisan je Bostonskim testom imenovanja (Kaplan et al., 1983) i VAIS-III testom vokabulara (Vechsler, 1997). Osoba koja izvodi test mora kliknuti na prvo slovo naziva prikazanog predmeta, između četiri slova prikazana na ekranu. Na primer, u slučaju slike „jabuke“, ispitivač mora da klikne na slovo „M“, ali ne i na tri netačna odgovora (C, P, A) koja se takođe pojavljuju na ekranu.

Test leksičke memorije

REST-COM test upita je uzeo kao referencu klasični Bostonski test imenovanja (Kaplan et al., 1983), VAIS-III test rečnika (Vechsler, 1997), test varijabli pažnje (Greenberg et al., 1996) i Rei's auditivni test verbalnog učenja (Schmidt, 1994). Prikazuje se niz objekata. U novom skupu objekata, tester mora prepoznati samo objekte koji su prethodno bili prikazani. Ova nova serija može biti predstavljena kao slike ili kao izgovorene reči.

Test procene brzine

Test procene EST-I inspirisan je Biberovim testom kognitivne procene (Goldstein et al., 1996). U prvom delu ispitanik mora da odredi koja se od dve lopte brže kreće. U drugom delu se dodaje još jedna lopta. U trećem delu dodaje se četvrta lopta i mora biti naznačeno koja se lopta kreće duplo brže od crvene lopte. U četvrtom delu, dok posmatra četiri lopte koje se kreću na četiri različite putanje, ispitivač mora što je brže moguće da odredi koja će lopta prva stići do centra.

Test procene udaljenosti

Test procene EST-III zasniva se na Biberovom testu kognitivne procene (Goldstein et al., 1996). Prvi deo se sastoji od označavanja koji je od objekata na ekranu najudaljeniji od korisnika. Drugi deo se sastoji od označavanja koji je od objekata najudaljeniji od ružičaste kuglice, takođe smeštene na ekranu. Treći deo se sastoji od označavanja koja su dva objekta na istoj udaljenosti od ružičaste kuglice. Četvrti deo se sastoji od označavanja koji predmet nije na istoj udaljenosti od ružičaste lopte. Konačno, peti deo se sastoji od naznačavanja na kojoj od slika su objekti raspoređeni prostorno drugačije od modela.

Nesanica i Mozak

Nesanica i Mozak

Loša higijena spavanja, kao i neki kognitivni ili povezani simptomi nesanice, mogu biti uzrokovani određenim smetnjama ili oštećenjima mozga. Moždana područja koja su povezana sa nesanicom su suprakijazmatička jezgra, epifiza ili pinealna žlezda, retikularna formacija i hipokampus.

1 Suprakijazmatička jezgra

Suprakijazmatička jezgra su skup ćelija koje pripadaju strukturi koja se zove hipotalamus. Ovaj skup ćelija se nalazi iznad optičke raskrsnice i prima informacije o količini svetlosti koje oči primaju. Ovaj mehanizam omogućava mozgu da proceni koje je doba dana i da zna kako da reguliše spavanje (dnevni ciklus spavanja). Ovo je posebno važno za higijenu spavanja, jer ako smo preterano izloženi intenzivnim količinama svetlosti tokom dužeg vremenskog perioda pre spavanja, to nam može otežava da se uspavamo.

2 Epifiza ili Pinealna Žlezda:

Epifiza ili pinealna žlezda prima informacije koje šalju suprakijazmatička jezgra i, kada je mrak, luči melatonin. Melatonin je hormon koji telo prirodno proizvodi i koji nam pomaže da se uspavamo. Zato je on toliko važan kod nesanice.

3 Retikularna Formacija

U retikularnoj formaciji moždanog stabla se nalazi Ascedentni Retikularni Aktivirajući Sistem (ARAS). Ovaj sistem se sastoji od skupa jezgara koja regulišu aktivnost tela. Drugim rečima, zadužen je za to da li smo aktivni i budni ili ne. Ovaj sistem, uz pomoć hipotalamusa, kontroliše prelaz iz sna u budnost. Veća aktivnost ARAS-a nas održava budnim i teško nam je da se uspavamo.

4 Hipokampus

Hipokampus je supkortikalna struktura i povezana je sa pamćenjem i memorijom. Naučna literatura pokazuje da se naše pamćenje i memorija obnavljaju i jačaju tokom sna (u REM fazama, ali i drugim fazama). Nedostatak sna može da uzrokuje probleme u moždanoj strukturi, i da izmeni i ošteti memoriju.

5 Talamus

Sprečava čulne informacije (buka, svetlost itd.) da stignu do senzornog korteksa. Ovo nam omogućava da spavamo pored buke i svetlosti iz okoline, bez prekidanja ciklusa spavanja, dok stimulusi ne dostignu određeni nivo.

6 Moždani Most

Učestvuje u početnim fazama REM sna

Korisnički Servis

Korisnički Servis

Ako imate bilo koje pitanje u vezi sa podacima i rezultatima, kao i tumačenjem rezultata procene, možete nas odmah kontaktirati. Naš tim stručnjaka će odgovoriti na sva vaša pitanja i pružiti vam pomoć.

Kontaktirajte Nas Sada

Reference

Reference

 • Haimov, I., Shatil, E. Cognitive training improves sleep quality and cognitive function among older adults with insomnia. PLOS ONE One. 2013 Apr. 8(4).
 • Haimov, I., Hanukkah, E., Horowitz, Y. Chronic insomnia and cognitive functioning among older adults. Behavioral Sleep Medicine. 2008 Jan. 6(1):32-54.
 • Oshi, K., Okauchi, H., Yamamoto, S., Higo-Yamatmoto, S. Dietary natural cocoa ameliorates disrupted circadian rhythms in locomotor activity and sleep-wake cycles in mice with chronic sleep disorders caused by psychophysiological stress. Nutrition. 2020 Feb (4):75-76.
 • Wu, Y., Zhuang, Y., Qi, J. Explore structural and functional brain changes in insomnia disorder: A PRISMA-compliant whole brain ALE meta-analysis for multimodal MRI. Medicine (Baltimore). 2020 Apr 99(14).
 • Dar, N.J., Muzamil, A. Neurodegenerative diseases and Withania somnifera (L.): An update. J Ethnopharmacol. 2020 Mar. In press.
 • Zhang, Z.L., Gao, Y.G., Zang, P., Gu, P.P., Zhao, Y., He, Z.M., Zhu, H.Y. Research progress on mechanism of gastrodin and p-hydroxybenzyl alcohol on central nervous system. Zhongguo Zhong yao Za Zhi. 2020 Jan 45(2):312-220.
 • Morin, C.M., Benca, R. Chronic insomnia. The Lancet. 2012 Mar. 379(9821):24-30.
 • Stoller, M. K. Economic effects of insomnia. Clinical Therapeutics: The International Peer-Reviewed Journal of Drug Therapy. 1994. 16(5), 873–897.
 • Roth, T. Insomnia: Definition, prevalence, etiology, and consequences. J Clin Sleep Med. 2007 Aug. 3(5):7-10.
 • Kupfer, D. J., Reynolds, C.F. Management of Insomnia. The New England Journal of Medicine. 1997 Jan, 336:341-346.
 • Taylor, D.J., Lichtenstein, K.L., Durrence, H.H., Reidel, B.W., Bush, A.J. Epidemiology of insomnia, depression, and anxiety. Sleep. 2005 Nov, 28(1):1457-1464.
 • Bonnet, M.H. Hyperarousal and insomnia. Sleep Medicine Reviews. 1997 Dec, 1(2):97-108.
 • Harvey, A.G. A cognitive model of insomnia. Behaviour research and therapy. 2002 Aug, 40(8):869-893.
 • Morin, C.M., Hauri, P.J., Espie, C.A., Spielman, A.J., Buysse, D.J., Bootzin, R.R. Nonpharmacologic treatment of chronic insomnia. Sleep. 1999 Dec, 22(8):1134-1156.
 • Bruni, O., Melegari, M.G., Esposito, A., Sette, S., Angriman, M., Apicella, M., Caravale, B., Ferri, R. Executive functions in preschool children with chronic insomnia. J Clin Sleep Med. 2020 Feb, 1682):231-241.
 • Yu, J.S., Kuhn, E., Miller, K.E., Taylor, K. Smartphone apps for insomnia: examining existing apps’ usability and adherence to evidence-based principles for insomnia management. Transl Behav Med. 2019 Jan, 9(1):110-119.
 • Cellini, N. Memory consolidation in sleep disorders. Sleep Med Rev. 2017 Oct, 35:101-112.
 • Fortier-Brochu, É., Beaulieu-Bonneau, S., Ivers, H., Morin, C.M. Insomnia and daytime cognitive performance: a meta-analysis. Sleep Medicine Reviews. 2012 Feb, 16(1):82-94.
 • Owens, J.A., Morre, M. Insomnia in infants and young children. Pediatr Ann. 2017 Sep, 46(9):321-326.
 • Meltzer, L.J. Clinical management of behavioral insomnia of childhood: treatment of bedtime problems and nights wakings in young children. Behav Sleep Med. 2010, 8(3):172-189.
 • Owens, J.A., Mindell, J.A. Pediatric insomnia. Pediatr Clin North Am. 2011 Jun, 58(3):555-569.
 • Pin, G., Soto, V., Jurado, M.J., Fernandez, C., Hidalgo, I., Lluch, A., Rodríguez, P.J., Madrid, J.A. Insomnia in children and adolescents. A consensus document. An Pediatr (Barc). 2017 Mar, 86(3):165.e1-165.e11.
 • Bruni, O., Angriman, M., Calisti, F., Comandini, A., Esposito, G., Cortese, S., Ferri, R. Practitioner Review: Treatment of chronic insomnia in children and adolescents with neurodevelopmental disabilities. J Child Psychol Psychiatry. 2018 May, 59(5):489-508.
 • Mughal, R., Joyce, A., Hill, C., Dimitriou, D. Sleep disturbance as a predictor of anxiety in children with Fetal Alcohol Spectrum Disorders and typically developing children. Res Dev Disabil. 2020 Mar, 101. In press.
 • Weiss, M.D., Wasdell, M.B., Bomben, M.M., Rea, K.J., Freeman, R.D. Sleep hygiene and melatonin treatment for children and adolescents with ADHD and initial insomnia. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry. 2006 May, 45(5), 512-519.
 • Smits, M.G., Nagtegaal, E.E., van der Heijden, J., Coenen, A.M.L., Kerkho, G.A. Melatonin for chronic sleep onset insomnia in children: A randomized placebo-controlled trial. Journal of Child Neurology. 2001 Feb, 16(2):86-92.

Molimo Vas da ukucate svoju email adresu