O Kolačićima na ovom sajtu

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bismo poboljšali Vaše onlajn iskustvo. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, a niste promenili podešavanja u vezi sa kolačićima, pretpostavljamo da se slažete sa našom upotrebom kolačića. Za više informacija o tome kako da promenite podešavanja u vezi sa kolačićima, posetite našu stranicu politika upotrebe kolačića.

Izaberite svoju platformu i kupite
Isprobajte na mesec dana besplatno uz 10 licenci...
Čemu služi nalog?
Dobro došli u CogniFit! Dobro došli u CogniFit Istraživanje! CogniFit Healthcare CogniFit Employee Wellbeing

Napravićete lični nalog. Ova vrsta naloga je stvorena kako bi vam pomogla da ispitate i trenirate svoje kognitivne veštine.

Napravićete nalog za upravljanje pacijentima. Ovaj nalog je dizajniran da pomogne zdravstvenim radnicima (lekari, psiholozi...) u dijagnostici i kognitivnoj stimulaciji.

Napravićete porodični nalog. Ovaj nalog je dizajniran da omogući članovima vaše porodice pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

Napravićete nalog za istraživanje. Ovaj nalog je posebno stvoren kako bi pomogao istraživačima u studijama koje žele da obave u oblasti kognicije.

Napravićete nalog za upravljanje učenicima. Ovaj nalog je dizajniran kako bi omogućio vašim učenicima pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

loading

Za korisnike od 16 godina i starije. Deca mlađa od 16 godina mogu da koriste CogniFit zajedno sa roditeljem, ako i roditelj ima nalog na platformi za porodice.

Klikom na Prijavi Se ili korišćenjem CogniFit-a, potvrđujete da ste pročitali, razumeli i složili se sa CogniFit korišćenja i sa Privatnosti.

Kognitivne Veštine
Unutrašnja doslednost
Pouzdanost na osnovu ponavljanja testova
Preusmeravanje Pažnje
0,726
0,842
Podeljena Pažnja
0,866
0,85
Širina Vidnog Polja
0,806
0,998
Vizuelno Motorna Koordinacija
0,779
0,876
Imenovanje
0,687
0,782
Fokusirana Pažnja
1
0,905
Vizuelno Skeniranje
0,862
0,922
Procenjivanje
0,761
0,986
Inhibicija
0,661
0,697
Fonološka Kratkoročna Memorija
0,915
0,698
Pamćenje Konteksta
0,884
0,775
Vizuelna Kratkoročna Memorija
0,866
0,743
Kratkoročna Memorija
0,853
0,721
Radna Memorija
0,85
0,696
Neverbalna Memorija
0,787
0,73
Percepcija Okoline
0,611
0,907
Vizuelna Percepcija
0,751
0,882
Auditivna percepcija
0,652
0,904
Planiranje
0,765
0,826
Raspoznavanje
0,864
0,771
Brzina Reakcije
0,873
0,821
Brzina Obrade Podataka
0,888
0,764
Set Kognitivnih Testova (CAB)® PRO

Multi-platforma

Analiza pouzdanosti procene(Samo na engleskom)Preuzmi

Set Kognitivnih Testova (CAB)® PRO

Set neuropsiholoških testova za zdravstvene radnike i istraživače. Ispituje moždanu funkciju i vrši kompletan kognitivni pregled. Brzo, povoljno i precizno procenite stanje i kognitivni profil pacijenata i učesnika. Može se primenjivati tokom konsultacija, u laboratorijama, kao i na daljinu.

FDA Broj: 3017544020*
UDI-DI: 00860009958104

Za koga je?

Set Kognitivnih Testova (CAB)® PRO

Napravićete nalog za upravljanje pacijentima. Ovaj nalog je dizajniran da pomogne zdravstvenim radnicima (lekari, psiholozi...) u dijagnostici i kognitivnoj stimulaciji.

Napravićete nalog za upravljanje učenicima. Ovaj nalog je dizajniran kako bi omogućio vašim učenicima pristup CogniFit-ovim testovima i treninzima.

Napravićete nalog za istraživanje. Ovaj nalog je posebno stvoren kako bi pomogao istraživačima u studijama koje žele da obave u oblasti kognicije.

-
+
Broj procena*

* Licence za procenu se mogu iskoristiti za bilo koju vrstu procene

 

2,363,449 jedinstveni ispitanici

1,396,531,350 poeni iz podataka

Profesionalni kompjuterizovani set za ispitivanje kognitivnog stanja

Profesionalni kompjuterizovani set za ispitivanje kognitivnog stanja

  • Ispituje trenutno stanje kognitivnih sposobnosti pacijenata i učesnika.
  • Primenljivo za decu stariju od 7 godina, adolescente, odrasle i starije osobe.
  • Test obično traje 30-40 minuta.
  • Analiza pouzdanosti procene - Samo na engleskom Preuzmi

CogniFit-ov Set Kognitivnih Testova (CAB)® PRO je vodeće naučno sredstvo koje omogućava istraživačima, doktorima, psiholozima i drugim zdravstvenim stručnjacima da ispitaju kognitivni profil dece od 7 godina i starije, adolescenata, odraslih i starijih osoba.

Korišćenje ovog testa je jednostavno i svaki stručnjak ga može koristiti bez ikakvih problema. Pored toga, može se koristiti prilikom konsultacija ili u laboratoriji, a takođe ga i pacijenti ili učesnici ispitivanja mogu obavljati i od kuće.

Ovaj neuropsihološki test traje oko 30-40 minuta i onlajn je. Na kraju procene, može se automatski preuzeti izveštaj sa rezultatima o neurokognitivnom profilu korisnika. Pored toga, procena pruža važne podatke stručnjacima na osnovu kojih oni mogu da otkriju da li postoji rizik od nekog poremećaja ili drugog problema, da vide koliko je problem ozbiljan, kao i da utvrde različite strategije pomoći za svaki slučaj posebno.

Ova neuropsihološka procena se preporučuje stručnjacima koji žele da saznaju više o moždanoj funkciji ili kognitivnom, fizičkom, psihičkom i socijalnom blagostanju pacijenta ili učesnika ispitivanja. Preporučujemo upotrebu ovog kognitivnog testa kao dopunu uz dijagnozu stručnjaka, a ne kao zamenu za konsultaciju sa doktorom.

Digitalizovani protokol Seta Kognitivnih Testova (CAB)® PRO

Digitalizovani protokol Seta Kognitivnih Testova (CAB)® PRO

Ova sveobuhvatna i detaljna onlajn neurokognitivna procena se sastoji od onlajn upitnika i niza naučno potvrđenih testova.

Ovi testovi su dizajnirani tako da brzo ispitaju funkcionisanje različitih kognitivnih oblasti, kao što su pažnja i koncentracija, percepcija, pamćenje, izvršne funkcije i koordinacija, kao i fizičko, psihičko i društveno blagostanje.

Uz ovaj set zadataka, stručnjak može brzo i precizno da ispita osnovna kognitivna područja i blagostanje pacijenata ili učesnika:

Upitnik sa Kriterijumima za Dijagnozu

Niz jednostavnih pitanja koja su osmišljena tako da nam pomognu da saznamo više o zdravstvenom stanju korisnika i koja pokrivaju različite zdravstvene oblasti (fizičko, društveno i psihičko blagostanje).

Neuropsihološki faktori i kognitivni profil

Zatim sledi niz zadataka koji procenjuju 22 osnovne kognitivne veštine. To nam omogućava da saznamo više o kognitivnom profilu korisnika. Procena koristi klinički potvrđene testove i skale koji su prilagođeni uzrastu i polu pacijenta ili učesnika.

Kompletan izveštaj sa rezultatima

Nakon opšte kognitivne procene, automatski šaljemo izveštaj u kom će biti predstavljeni podaci o kognitivnom stanju korisnika, stepenu blagostanja (visok-umeren-nizak), znakovima i simptomima, neuropsihološkom profilu, rezultatima analize i preporukama. Ovi rezultati su vrlo bitni podaci koje koristimo za dalji trening.

Psihometrijski Rezultati

Psihometrijski Rezultati

CogniFit-ov Set Kognitivnih Testova (CAB)® PRO koristi patentiranu tehnologiju i veštačku inteligenciju (AI) što omogućava analizu hiljada varijabli kako bismo saznali više o kognitivnom profilu korisnika uz vrlo zadovoljavajuće rezultate.

Svaki od neuropsiholoških zadataka Seta Kognitivnih Testova (CAB)® PRO je naučno potvrđen. To nam omogućava da garantujemo uspešno psihometrijsko ispitivanje kognitivnog stanja pacijenata ili učesnika. Kognitivni profil u neuropsihološkom izveštaju ima veliku pouzdanost, sigurnost i doslednost. Uspešnost testa je potvrđena i ostvareni psihometrijski rezultati dostižu vrednost od oko .9, kao na primer Alfa Kronbahov koeficijent. Testovi Test-Retest dostižu rezultate blizu 1, što pokazuje veliku pouzdanost i preciznost.

Pogledaj tabelu

Za koga je?

Za koga je?

Set Kognitivnih Testova (CAB)® PRO se može primeniti na širok spektar populacije, počevši od dece od 7 godina starosti i starije, do tinejdžera, odraslih i starijih ljudi, uključujući i zdrave osobe ili one sa nekom patologijom.

Da biste koristili ovaj program, nije vam potrebno prethodno znanje iz neuronauke ili tehnologije. Namenjen je sledećim korisnicima:

V2_ASSESS_CAB-PRO_WHO_IS_ADDRESSED_DESCRIPTION_User

V2_ASSESS_CAB-PRO_WHO_IS_ADDRESSED_DESCRIPTION_User_B

V2_ASSESS_CAB-PRO_WHO_IS_ADDRESSED_DESCRIPTION_User_C

Zdravstveni stručnjaci

Precizno ispituje pacijente i nudi kompletan izveštaj

CogniFit-ov set za opštu neuropsihološku procenu može pomoći zdravstvenim radnicima u otkrivanju, postavljanju dijagnoze i pružanju pomoći kod različitih poremećaja. Otkrivanje simptoma i kognitivnih disfunkcija je prvi korak u otkrivanju poremećaja i pružanju odgovarajuće neuropsihološke intervencije. Uz ovaj moćni softver, moći ćete da proučavate više varijabli i da dobijete kompletne personalizovane izveštaje.

V2_ASSESS_CAB-PRO_WHO_IS_ADDRESSED_DESCRIPTION_2

V2_ASSESS_CAB-PRO_WHO_IS_ADDRESSED_DESCRIPTION_2_B

V2_ASSESS_CAB-PRO_WHO_IS_ADDRESSED_DESCRIPTION_2_C

V2_ASSESS_CAB-PRO_WHO_IS_ADDRESSED_DESCRIPTION_3

V2_ASSESS_CAB-PRO_WHO_IS_ADDRESSED_DESCRIPTION_3_B

V2_ASSESS_CAB-PRO_WHO_IS_ADDRESSED_DESCRIPTION_3_C

Istraživači

Ispituje kognitivne sposobnosti učesnika istraživanja

CogniFit-ov Set Kognitivnih Testova (CAB)® omogućava ispitivanje velikog broja kognitivnih sposobnosti. CogniFit-ova tehnologija ispituje na hiljade varijabli i na taj način prikuplja informacije o kognitivnom zdravlju korisnika.

Prednosti

Prednosti

Ovo onlajn sredstvo, koje brzo i precizno ispituje prisustvo simptoma, jakih i slabih kognitivnih sposobnosti, karakteristika i smetnji u kognitivnim procesima, nudi brojne koristi:

VODEĆI INSTRUMENT

Set Kognitivnih Testova (CAB)® PRO je profesionalni alat koji su stvorili stručnjaci u oblasti neuropsihologije. Kognitivni testovi su patentirani i klinički potvrđeni. Ovaj vodeći instrument koriste i članovi naučne zajednice, uključujući univerzitete i medicinske centre širom sveta.

LAK ZA UPOTREBU

Bilo koji stručnjak (istraživač, doktor, psiholog, itd.) može da koristi ovu neuropsihološku procenu bez prethodnog znanja i iskustva u neuronauci i tehnologiji. Interaktivni format omogućava laku kontrolu korisnika. Ipak, stručnjak bi trebalo da pregleda rezultate i utvrdi dijagnozu.

POGODAN ZA KORISNIKA

Zadaci CogniFit-ovog kognitivnog testa su potpuno automatizovani, tako da ih pacijent ili učesnik ispitivanja mogu obavljati od kuće. Stručnjaci takođe imaju i mogućnost da obavljaju test tokom konsultacije ili u laboratoriji.

DETALJAN IZVEŠTAJ SA REZULTATIMA

Svi zadaci su predstavljeni u vidu zanimljivih i interaktivnih onlajn igrica, što čini procenu i trening zabavnim, naročito za decu.

ANALIZE I PREPORUKE

Set Kognitivnih Testova (CAB)® PRO omogućava brz i precizan pregled, kao i detaljnu analizu rezultata. Takva analiza omogućava prepoznavanje kliničkih simptoma, jakih i slabih kognitivnih sposobnosti, kao i indeks rizika.

Kada se preporučuje da uradite Set Kognitivnih Testova (CAB)® PRO?

Kada se preporučuje da uradite Set Kognitivnih Testova (CAB)® PRO?

Zbog njegove lake upotrebe i odličnih psihometrijskih rezultata, Set Kognitivnih Testova (CAB)® PRO CoginFit-a je izuzetno koristan u velikom broju slučajeva

. Set Kognitivnih Testova (CAB)® PRO nam omogućava da utvrdimo koje su to jake i slabije kognitivne sposobnosti; takođe nam omogućava da uočimo pokazatelje nekog mogućeg poremećaja.

Neuropsihološki testovi CogniFit-a mogu biti korisni za:

V2_ASSESS_CAB-PRO_CASES_SUBTIPOS
Najčešći simptomi
Opis
V2_ASSESS_CAB-PRO_CASES_SINT_1
Saznaćemo više o kognitivnom profilu svakog pojedinca
Otkrijte kognitivne slabosti i prednosti
Dopunite i produbite kliničku dijagnozu
Pomaže u otkrivanju načina lečenja i strategija za oporavak
Praćenje rezultata lečenja ili rehabilitacije

Saznaćemo više o kognitivnom profilu svakog pojedinca

Neuropsihološki profil korisnika se kreira nakon procene i prikazuje detaljne podatke vezane za osnovne kognitivne veštine kroz sledeće oblasti: pažnja i koncentracija, percepcija, pamćenje, rasuđivanje (izvršne funkcije) i koordinacija, kao i fizičko, psihičko i društveno blagostanje.

Otkrijte kognitivne slabosti i prednosti

Ova procena nam omogućava da razumemo kako funkcionišu različita moždana područja, kakvo je kognitivno stanje korisnika i koje su to kognitivne veštine dobro razvijene, a koje se mogu poboljšati. Ova procena nam pomaže da razumemo kakve su to poteškoće koje korisnik ima (da li su one npr. vezane za pažnju ili za pamćenje).

Dopunite i produbite kliničku dijagnozu

Ovo neuropsihološko ispitivanje mogu koristiti osobe koje imaju određeni poremećaj i oštećenje, a takođe i pacijenti sa različitim patologijama kod kojih postoji sumnja da imaju neku kognitivnu disfunkciju.

Pomaže u otkrivanju načina lečenja i strategija za oporavak

Ovaj neuropsihološki test nije isključivo fokusiran samo na otkrivanje mogućih kognitivnih disfunkcija, već takođe ima za cilj i da pomogne u otkrivanju načina lečenja, načina za oporavak ili poboljšanje funkcija kod ljudi sa različitim poremećajima.

Praćenje rezultata lečenja ili rehabilitacije

CogniFit-ov set za neuropsihološko ispitivanje je koristan, jer na brz i tačan način obavlja ispitivanje kognitivnog zdravlja pacijenta. Pored toga se koristi za praćenje napretka pacijenata tokom vremena, gde se može videti stepen poboljšanja koji se postiže kao rezultat lečenja i takođe se napredak može uporediti sa početnim stanjem.

V2_ASSESS_CAB-PRO_CASES_SINT_1_6

V2_ASSESS_CAB-PRO_CASES_SINT_1_6_A

Opis upitnika sa kriterijumima za dijagnozu

Opis upitnika sa kriterijumima za dijagnozu

Dobro zdravlje znači da nemamo nikakvih problema ni u jednoj od tri različite oblasti blagostanja. Zato je prvi korak Seta Kognitivnih Testova (CAB)® PRO upitnik koji nam omogućava da uočimo smetnje u bilo kojoj od tri oblasti zdravstvenog stanja i koji je prilagođen uzrastu korisnika.

Fizičko Zdravlje: Nedavna istraživanja dokazuju da su fizičko i mentalno stanje vrlo blisko povezani. Dobar san, ishrana i vežbanje su faktori koji utiču na fizičko blagostanje i samim tim i na kognitivnu funkciju.

Kognitivno ili Psihičko Zdravlje: Mentalno ili psihičko blagostanje igra vrlo važnu ulogu za zdravlje osobe i može uticati na fizičko i društveno blagostanje.

Društveno Blagostanje: Bogat društveni život dobro utiče na naše zdravlje. Kada smo u interakciji sa drugim osobama razmenjujemo emocije i osećanja.

Kriterijumi za postavljanje dijagnoze za decu i adolescente od 7 do 17 godina

Upitnik se sastoji od niza lakih pitanja koja može ispuniti nastavnik ili stručnjak koji obavlja procenu. Upitnik prikuplja informacije koje pokrivaju sledeća područja: fizičko blagostanje (da li je osoba u odgovarajućoj formi), psihičko blagostanje (da li je kognitivno, emocionalno stanje, kao i pamćenje zadovoljavajuće) i društveno blagostanje (održavanje zdravih međuljudskih odnosa). Pitanja za svako područje su prilagođena svakodnevnoj rutini i aktivnostima dece i adolescenata.

Kriterijumi za postavljanje dijagnoze za odrasle

Upitnik se sastoji od niza lakih pitanja koja stručnjak može popuniti dok obavlja opštu kognitivnu procenu ili osoba koja obavlja opštu kognitivnu procenu. Upitnik prikuplja informacije koje pokrivaju sledeća područja: fizičko blagostanje (da li je osoba u odgovarajućoj formi), psihičko blagostanje (da li je kognitivno i emocionalno stanje zadovoljavajuće) i društveno blagostanje (održavanje zdravih međuljudskih odnosa). Pitanja za svako područje su prilagođena svakodnevnoj rutini i aktivnostima odraslih i starijih osoba.

Neuropsihološki aspekti koji se testiraju: Set Zadataka

Neuropsihološki aspekti koji se testiraju: Set Zadataka

Smetnje kod nekih kognitivnih sposobnosti ili poremećaji mogu uzrokovati zdravstvene probleme i poteškoće u svakodnevnom životu. Kognitivni profil nam može pokazati koliko su ove smetnje ozbiljne.

Da bismo dobili kompletnu sliku o kognitivnom stanju pacijenta ili učesnika potrebno je da ispitamo različite kognitivne sposobnosti iz različitih oblasti:

Procenjena Kognitivna Područja
Kognitivne Veštine

Pažnja

Sposobnost da ignorišemo smetnje iz okruženja i da se fokusiramo na bitne informacije. Pažnja je uključena u svaki kognitivni proces i zadužena je za usmeravanje kognitivnih napora. Dobra pažnja je neophodna za druge kognitivne procese, kao što su to pamćenje i planiranje. Pažnja je vrlo važan proces koji aktivira različita područja mozga, od moždanog stabla, preko temenog režnja, do prefrontalnog korteksa. Međutim, očigledno desna hemisfera ima dominantnu ulogu u kontroli pažnje. Ova kognitivna oblast nam omogućava da ostanemo oprezni i da usmeravamo pažnju na draži tj. stimuluse kada su prisutne smtenje iz okruženja, da ostanemo koncentrisani tokom dužeg vremena, da usmeravamo pažnju na različite aktivnosti ili da preusmeravamo pažnju na dva događaja istovremeno. Ovo su kognitivne veštine koje čine pažnju i koje se ispituju u okviru Opšte Kognitivne Procene.

Odličan

7.8% iznad proseka

Podeljena Pažnja

Podeljena pažnja je sposobnost usmeravanja pažnje na više od jednog stimulusa ili aktivnosti istovremeno. Zadaci kojima se testira Podeljena Pažnja:

Ova neuropsihološka procena je stvorena na osnovu klasičnog Strup Testa (1935). Ovaj test zahteva od korisnika da obavlja dve radnje istovremeno, zbog čega on mora istovremeno da usmerava pažnju na obe aktivnosti kako bi uspešno obavio zadatak.

475Vaš Rezultat

400Prosek

Fokusirana Pažnja

Fokusiranje pažnje je sposobnost da fokusiramo pažnju na neki stimulus, koliko dugo to bude bilo potrebno. Zadaci kojima se ispituje Fokusiranje Pažnje:

Neuropsihološki zadaci se baziraju na klasičnim Konersovim Testovima Kontinuiranog Izvođenja (CPT), na Testovima Varijabli Pažnje (TOVA) i na Huperovom Zadatku Vizuelne Organizacije (VOT). Da bi na pravi način obavio zadatak, korisnik mora da uoči stimulus kako bi na njega reagovao.

477Vaš Rezultat

400Prosek

Inhibicija

Inhibicija je sposobnost da kontrolišemo impulsivnu ili automatsku reakciju i da pažljivo smislimo odgovor, tako što koristimo rasuđivanje i pažnju. Zadaci koji testiraju Inhibiciju:

Zadaci koji testiraju inhibiciju se baziraju na Strup Testu, Testu Varijabli Pažnje (TOVA) i na Testu Kontinuiranog Izvođenja (CPT). Tokom svake aktivnosti, korisnik će imati želju da automatski odgovori na određeni način, ali će morati da zaustavi ili kontroliše takvu reakciju da bi obavio zadatak na pravi način.

574Vaš Rezultat

400Prosek

Dopunjavanje

Dopunjavanje je sposobnost da kontrolišemo radnje koje obavljamo kako bismo bili sigurni da se sve odvija po planu. Testovi kojima se ispituje Dopunjavanje:

CogniFi-ovi testovi za testiranje dopunjavanja se baziraju na klasičnim neuropsihološkim testovima: Strup Test, NEPSY, Memorijski Test (TOMM), Test Varijabli Pažnje (TOVA) i Viskonsin test sortiranja karata (WCST). Korisnik mora konstantno da kontroliše i proverava svoje aktivnosti kako bi na pravi način obavio zadatak.

651Vaš Rezultat

400Prosek

Memorija

Sposobnost da upamtimo ili koristimo nove informacije, kao i da se prisetimo informacija iz prošlosti. Pamćenje nam omogućava da upamtimo informacije i da se setimo događaja iz prošlosti, kao i da koristimo sve te informacije u budućnosti. Učenje je osnovni proces u pamćenju, jer nam omogućava da primenimo nove informacije ili da izmenimo postojeće. Nakon ovog procesa kodiranja i skladištenja, ta informacija, sećanje, ili učenje se može iskoristiti u budućnosti. Hipokampus je osnovno moždano područje procesa pamćenja i aktivno je tokom spavanja kada se informacije stečene tokom dana jačaju i učvršćuju. Ovo su veštine koje čine memoriju i koje se ispituju tokom Kognitivne Procene CogniFit-a:

Odličan

7.7% iznad proseka

Fonološka Kratkoročna Memorija

Fonološka kratkoročna memorija je sposobnost da na kratko vreme upamtimo male količine fonoloških informacija. Testovi kojima se meri Fonološka kratkoročna memorija:

Test kojima se ispituje fonološko kratkoročno pamćenje su inspirisani testovima iz Veksler-ove skale, Wechsler Memory Scale (WMS), Testovima Kontinuiranog Izvođenja (CPT) i na Rejevom Testu Auditivno Verbalnog Učenja (RAVLT). U ovom testu korisnik mora da na kratko vreme upamti informacije koje je čuo.

509Vaš Rezultat

400Prosek

Pamćenje Konteksta

Pamćenje konteksta je sposobnost da upamtimo pojmove i da se setimo odakle potiče neko sećanje. Testovi koji ispituju Pamćenje konteksta:

Testovi koji ispituju pamćenje konteksta se baziraju na klasičnom Testu Pamćenja Konteksta Toglia (1993), na Memorijskom Testu (TOMM) i na testu Varijabli Pažnje (TOVA). U ovim testovima korisnik mora da upamti informacije kako bi ih kasnije iskoristio, čak iako je deo testa u kom prima informacije (putem čula vida ili čula sluha) odvojen od dela testa kada je potrebno da te upamćenje informacije iskoristi.

617Vaš Rezultat

400Prosek

Kratkoročna Memorija

Kratkoročna memorija je sposobnost da na kratko vreme upamtimo malu količinu informacija. Testovi kojima se ispituje Kratkoročno pamćenje:

Neuropsihološki testovi kojima se testira kratkoročno pamćenje se baziraju na testovima iz Veksler-ove skale, Wechsler Memory Scale (WMS), na Memorijskom Testu (TOMM), na Testu Londonska Kula (TOL) i na Testu Kontinuiranog Izvođenja (CPT). Korisnik mora da upamti informacije za kratko vreme.

568Vaš Rezultat

400Prosek

Neverbalna Memorija

Neverbalna memorija je sposobnost da tumačimo, upamtimo i setimo se informacija koje se odnose na lica, oblike, figure, slike, melodije, zvukove, mirise, ukuse i osećaje. Testovi kojima se meri Neverbalna memorija:

Ovaj neuropsihološki test se bazira na Testu Kontinuiranog Izvođenja (CPT), na Memorijskom Testu (TOMM), na Zadatku Vizuelne Organizacije (VOT), NEPSY testu, na Testu Londonska Kula (TOL) i na Corsi Kockama i testovima Veksler-ove Memorijske Skale (WMS). Korisnik mora da upamti vizuelne informacije i da ih se seti kasnije.

684Vaš Rezultat

400Prosek

Vizuelna Kratkoročna Memorija

Vizuelna kratkoročna memorija je sposobnost da upamtimo malu količinu informacija, kao što su to slova, reči, itd. Testovi kojima se meri Vizuelno kraktoročno pamćenje:

Ovaj kognitivni test se bazira na Corsi Kockama i testovima Veksler-ove Memorijske Skale (WMS), na Memorijskom Testu (TOMM) i na Testu Londonska Kula (TOL). Korisnik mora da upamti vizuelne informacije kako bi ih se kasnije prisetio.

699Vaš Rezultat

400Prosek

Radna Memorija

Radna memorija je sposobnost da upamtimo i koristimo neophodne informacije za obavljanje drugih složenijih kognitivnih radnji. Testovi kojima se meri Radna memorija:

Testovi koji mere radnu memoriju se baziraju na Testu Kontinuiranog Izvođenja (CPT), na testu iz Veksler-ove skale, Wechsler Memory Scale (WMS), na Memorijskom Testu (TOMM), na Zadatku Vizuelne Organizacije (VOT), na testu Varijabli Pažnje (TOVA), NEPSY testu i na Testu Londonska Kula (TOL). Tokom ovih testova od korisnika se traži da koristi neke od informacija koje su prikazane na ekranu.

492Vaš Rezultat

400Prosek

Imenovanje

Imenovanje je naša sposobnost da nazovemo predmet, osobu, mesto, sadržaj ili ideju pravim imenom. Test koji ispituje imenovanje:

Testovi se baziraju na klasičnom neurološkim testovima: NEPSY testu, Memorijskom Testu (TOMM) i Testu Varijabli Pažnje (TOVA). Korisnik mora da se seti naziva predmeta koji se pojave na ekranu, kao i njihovog zvuka.

532Vaš Rezultat

400Prosek

Koordinacija

Sposobnost da vršimo određene željene pokrete. Koordinacija nam omogućava da brzo i uspešno obavljamo pokrete. Mali mozak je moždana struktura odgovorna za koordinaciju pokreta: hodanje, držanje čaše u ruci ili plesanje. Omogućava sklad između naših pokreta i naših čula. Ovo su kognitivne veštine koje čine koordinaciju i koje se ispituju u okviru Opšte Kognitivne Procene.

Odličan

7.5% iznad proseka

Vizuelno Motorna Koordinacija

Vizuelno motorna koordinacija je sposobnost obavljanja aktivnosti koje zahtevaju istovremenu upotrebu vida i ruku. Testovi kojima se meri Vizuelno motorna koordinacija:

Neuropsihološki testovi koji ispituju ovu veštinu se baziraju na klasičnom Viskonsin Testu Sortiranja Karata (WCST), Strup Testu, na Testu Varijabli Pažnje (TOVA) i na Zadatku Vizuelne Organizacije (VOT). Mnogi od ovih testova traže od korisnika da pomera svoj kursor preko stimulusa na ekranu, što zahteva upotrebu vizuelno motorne koordinacije.

737Vaš Rezultat

400Prosek

Brzina Reakcije

Brzina reakcije je sposobnost da brzo i uspešno primimo, obradimo i odgovorimo na jednostavne stimuluse. Testovi kojima se ispituje Brzina reakcije:

Testovi koji mere ovu veštinu su NEPSY test, Test Varijabli Pažnje (TOVA), Test Kontinuiranog Izvođenja (CPT), Memorijski Test (TOMM), Zadatak Vizuelne Organizacije (VOT) i Strup Test.

488Vaš Rezultat

400Prosek

Percepcija

Sposobnost tumačenja informacija iz okruženja. Percepcija je zadužena za tumačenje i davanje smisla informacijama koje dobijamo putem naših čula i to na osnovu našeg znanja o svetu koji nas okružuje. Percepcija je proces koji pokreću različita čula (vid, sluh, dodir itd.), a naš mozak je zadužen za spajanje tih podataka dajući im smisao. Moždana područja, koja su vezana za percepciju, su odgovorna za objedinjavanje informacija dobijenih putem čula tako da možemo uspešno da ostvarimo interakciju sa okruženjem. Da bi se proces percepcije izvršio pravilno, potrebno je da usvojimo i razumemo informacije koje smo primili. Ovo su veštine koje čine percepciju i koje se ispituju tokom Kognitivne Procene CogniFit-a:

Odličan

8.4% iznad proseka

Auditivna percepcija

Auditivna percepcija je sposobnost tumačenja informacija koje stižu do našeg uha putem zvučnih talasa u vazduhu. Testovi kojima se ispituje Auditivna percepcija:

Neuropsihološki testovi koje CogniFit koristi za ispitivanje auditivne percepcije se baziraju na klasičnom Memorijskom Testu (TOMM), NEPSY testu i Testu Varijabli Pažnje (TOVA). Svaki od ovih testova zahteva od korisnika da sluša informacije bitne za ostvarivanje cilja.

489Vaš Rezultat

400Prosek

Procenjivanje

Procenjivanje je sposobnost da predvidimo ishod nekog događaja ili da smislimo rešenje onda kada nemamo drugu opciju. Testovi koji ispituju Procenjivanje:

Tokom ovih aktivnosti od korisnika se traži da da odgovor za koji veruje da je tačan. Korisnik će morati da proceni različite karakteristike stimulusa, a to može biti brzina, pravac, udaljenost ili trajanje.

699Vaš Rezultat

400Prosek

Raspoznavanje

Raspoznavanje je sposobnost da prepoznamo stimulus koji smo ranije već bili primili (situacije, ljude, predmete, itd.). Testovi kojima se meri Raspoznavanje:

Ovaj neuropsihološki test se bazira na Testu Kontinuiranog Izvođenja (CPT), Memorijskom Testu (TOMM), Zadatku Vizuelne Organizacije (VOT), Testu Varijabli Pažnje (TOVA) i NEPSY testu. Korisnik će morati da odgovori da li je određeni predmet, već bio prikazan ranije ili ne.

651Vaš Rezultat

400Prosek

Percepcija Okoline

Percepcija okoline je sposobnost osobe da bude svesna svog odnosa sa okruženjem. Testovi kojima se meri Percepcija okoline:

Testovi neuropsihološke procene koji ispituju percepciju okoline se baziraju na klasičnom testu Londonska Kula (TOL), Zadatku Vizuelne Organizacije (VOT), na testu iz Veksler-ove skale, Wechsler Memory Scale (WMS), Memorijskom Testu (TOMM), Testu Varijabli Pažnje (TOVA) i na Testu Kontinuiranog Izvođenja (CPT). Korisnik će morati da proceni udaljenost i položaj određenog predmeta.

724Vaš Rezultat

400Prosek

Vizuelna Percepcija

Vizuelna percepcija je sposobnost tumačenja informacija iz okruženja koje primamo putem čula vida. Testovi kojima se ispituje Vizuelna percepcija:

Ovi testovi neuropsihološke procene se baziraju na metodu procene iz Testa Vizuelne Percepcije (DTVP), koji ispituje vizuelnu i vizuelno-motornu percepciju i takođe na određenim osnovama klasičnog testa Korkmana, Kirka i Kempa iz 1998. godine. Prisutne su takođe i neke od osnova Strup Testa, Viskonsin testa sortiranja karata (WCST), Memorijskog testa (TOMM) i testa Varijabli Pažnje (TOVA). Korisnik mora da identifikuje slike na ekranu i da na njih odgovori.

575Vaš Rezultat

400Prosek

Vizuelno Skeniranje

Vizuelno skeniranje je sposobnost da aktivno i uspešno pregledamo svoje okruženje i da pronađemo određeni stimulus. Testovi kojima se ispituje Vizuelno Skeniranje:

Neuropsihološki testovi CoginFit-a se baziraju na Testu Varijabli Pažnje (TOVA), na Zadatku Vizuelne Organizacije (VOT), na Testu Kontinuiranog Izvođenja (CPT) i na Memorijskom Testu (TOMM). U ovim testovima korisnik mora da pronađe dati stimulus u gomili drugih stimulusa.

701Vaš Rezultat

400Prosek

Rasuđivanje

Sposobnost da uspešno koristimo (uredimo, povežemo, itd.) informacije koje dobijamo putem naših čula. Izvršne funkcije nam omogućavaju da koristimo usvojene informacije da bismo ostvarili neke ciljeve. Ovaj skup usavršenih procesa nam omogućava da povežemo, grupišemo, uredimo i planiramo naše ideje ili aktivnosti u skladu sa našim potrebama. Oni nam omogućavaju da budemo fleksibilni i da se prilagođavamo okruženju. Izvršne funkcije nam omogućavaju da uspešno obavljamo svakodnevne aktivnosti i da ostvarimo ciljeve čak i kada je potrebno da promenimo prvobitni plan. Ovo su kognitivne veštine koje čine izvršne funkcije i koje će biti ispitane u okviru Kognitivne Procene CogniFit-a:

Odličan

8.0% iznad proseka

Planiranje

Planiranje je sposobnost da osmislimo najbolji način za ostvarivanje nekog cilja. Testovi kojima se ispituje Planiranje:

Testovi iz procene se baziraju na klasičnim testovima kao što su test Londonska Kula (TOL), Zadatak Vizuelne Organizacije (VOT), Memorijski Test (TOMM) i Corsi Kocke i test Veksler-ove Memorijske Skale (WMS). Korisnik mora da isplanira sledeći potez i da organizuje odgovore u testu.

487Vaš Rezultat

400Prosek

Brzina Obrade Podataka

Brzina obrade podataka je sposobnost da brzo i automatski obradimo informacije. Testovi kojima se ispituje brzina obrade podataka:

Testovi kojima se meri ova veština se baziraju na klasičnim testovima, kao što su to Test Kontinuiranog Izvođenja (CPT), Veksler-ova Memorijska Skala u nekim testovima, Test Varijabli Pažnje (TOVA), Zadatak Vizuelne Organizacije (VOT), Memorijski Test (TOMM), test Londonski Toranj (TOL), NEPSY test, Strup Test i Wisconsin Card Sorting Test (WCST Viskonsin test sortiranja karata). Vreme koje je potrebno za obradu i analizu podataka na ekranu je od velikog značaja za uspešno obavljanje testa.

587Vaš Rezultat

400Prosek

Preusmeravanje Pažnje

Dopunjavanje je sposobnost da prilagodimo ponašanje i razmišljanje novim, izmenjenim i neočekivanim situacijama. Testovi kojima se meri Dopunjavanje.

Testovi kojima se ispituje ova veština se baziraju na različitim klasičnim testovima: Strup Test, Testovi Kontinuiranog Izvođenja i Viskonsin test sortiranja karata. Korisnik stalno mora da se prilagođava promenama iz okruženja.

529Vaš Rezultat

400Prosek

Zadaci, testovi za procenu

Naše digitalne kognitivne procene

CogniFit digitalni testovi su dizajnirani da mere specifične oblasti kognicije i grupisani su zajedno da formiraju prilagođene baterije zasnovane na jedinstvenim zahtevima dizajna studije i populacije. Saznajte više o našim različitim testovima i kako oni mogu da podrže jedinstvene potrebe vaše studije tako što ćete istražiti detalje i demonstracije u nastavku.

Tapping Test

REST-HECOOR test brzine inspirisan je klasičnim testom tapkanja prstima iz NEPSI baterije za procenu (Korkman et al., 1998). Tester treba da klikne što više puta u roku od 10 sekundi i što je brže moguće mišem ili prstom ako koristi uređaj sa ekranom osetljivim na dodir, na definisanom delu ekrana. Podaci se prikupljaju kao broj klikova tokom dodeljenog vremena, broj klikova unutar definisane oblasti i broj klikova van nje.

Test psihomotorne budnosti

REST-SPER test rezolucije inspirisan je klasičnim paradigmama zadatka „idi/ne idi“ (Gordon & Caramazza, 1982), testa kontinuiranog učinka (Conners, 1989; Epstein et al., 2001) i psihomotornog nadzora (Dinges & Povell, 1985). Osoba koja polaže test mora brzo kliknuti na krugove koji se pojavljuju na ekranu i zanemariti šestouglove, ako se pojave. U zadatku se nalazi 16 samo krugova i 8 krugova i šestougaonika. Za svaku stavku prikupljaju se podaci o vremenu odziva, tačnosti odgovora i udaljenosti od kursora do centra mete.

Test kongruencije broja i veličine

REST-INH test obrade je inspirisan klasičnim Stroop testom (Stroop, 1935). Učesnik mora da pritisne najveći od dva kruga, bez obzira na broj koji se nalazi unutar svakog od njih, zanemarujući tekst koji se može pojaviti u gornjem centralnom delu ekrana. Zatim se od vas traži da pritisnete najveći broj, bez obzira na veličinu kruga u koji je broj upisan.

Test raspona cifara

VOM-ASM test sekvenciranja je zasnovan na klasičnom VAIS-III testu direktnih i indirektnih cifara (Vechsler, 1997). Osoba koja polaže test mora da zapamti i reprodukuje sve duže numeričke sekvence, koje se pojavljuju cifru po cifru na ekranu. Zadatak će početi nizom od dva broja.

Test procene vremena

Test procene EST-II je zasnovan na testu uzorka trajanja (DPT) (Frota & Pereira, 2003). Od ispitanika se traži da prekine tekući slušni stimulans kako bi reprodukovao tačno trajanje gore predstavljenog modela. U prvom delu zadatka stimulans prati animacija. Tokom drugog dela zadatka, stimulus ostaje nepokretan.

Test koordinacije oko-ruka Fiksna putanja i predvidljivi pravac

UPDA-SHIF test sinhronizacije je zasnovan na Vienna Test Sistem (VST) (Vhiteside, 2002). U ovom zadatku od ispitanika se traži da pažljivo i tačno prati loptu koja se kreće duž putanje. Razdaljina u pikselima između centra lopte i kursora koji pomera korisnik će biti uzeta u obzir.

Maze Test

VIPER-PLAN test programiranja je kao referencu uzeo klasični Porteus test lavirinta (Porteus, 1950) i Test pronalaženja rute (NEPSI) (Korkman et al., 1998). Ispitaniku se postavljaju različiti lavirinti sa ćorsokacima i traži se da ih uspešno pređe, od početka do kraja, u što manje koraka i što je brže moguće.

Test vizuelne memorije

VOM-REST test prepoznavanja zasnovan je na klasičnim testovima pretraživanja simbola (VAIS) (Vechsler, 1997), testu sortiranja kartica Viskonsin (VCST) (Heaton, 1981) i Ravenovom testu progresivnih matrica (Raven, 1936). U ovom zadatku, niz od tri objekta je predstavljen u centru ekrana. Osoba koja se ocenjuje mora zapamtiti ove stimuluse na prvom ekranu i prepoznati ih između četiri sekvence trija na drugom ekranu. Broj tačnih odgovora se uzima u obzir da bi se izračunao procenat tačnosti.

Stroop test

Test ekvivalencije INH-REST zasnovan je na klasičnom Stroop testu (Stroop, 1935). Od učesnika se traži da pritisne razmaknicu (kreni) samo ako su nazivi boja na ekranu odštampani odgovarajućom bojom i da se uzdrži od pritiskanja (no go) ako boja slova ne odgovara nazivu boje. štampana boja.

Test koordinacije oko-ruka Višesmerni i nepredvidivi pravac

HECOOR test koordinacije inspirisan je klasičnim testom pravljenja staza (Reitan, 1955) i Bečkim test sistemom (Vhiteside, 2002). Osoba koja izvodi test mora da prati, mišem (ili digitalnim džojstikom na ekranu, ako se koristi mobilni uređaj), loptu koja se kreće neodređenom rutom.

Test opsega vizuelne radne memorije

VISMEM-PLAN test koncentracije je koristio Corsi block-tapping test (Corsi, 1972; Kessels et al., 2000; Vechsler, 1945) kao referencu. U prvom delu zadatka, neki krugovi su osvetljeni, unutar fiksnog skupa krugova. Osoba koja polaže test mora da zapamti koji su krugovi osvetljeni, a zatim da pokuša da reprodukuje redosled u ispravnom redosledu. U drugom delu zadatka dodaje se kašnjenje od 4 sekunde između prvog i drugog ekrana, kako bi se povećalo vreme koje korisnik mora da zadrži informaciju.

Test imenovanja

VIPER-NAM test dekodiranja inspirisan je Bostonskim testom imenovanja (Kaplan et al., 1983) i VAIS-III testom vokabulara (Vechsler, 1997). Osoba koja izvodi test mora kliknuti na prvo slovo naziva prikazanog predmeta, između četiri slova prikazana na ekranu. Na primer, u slučaju slike „jabuke“, ispitivač mora da klikne na slovo „M“, ali ne i na tri netačna odgovora (C, P, A) koja se takođe pojavljuju na ekranu.

Test multimodalnog leksičkog pamćenja

COM-NAM identifikacioni test je zasnovan na Bostonskom testu imenovanja (Kaplan et al., 1983) i VAIS-III testu rečnika (Vechsler, 1997). Za svaki prikazani objekat, ispitivač mora da izabere između tri mogućnosti: 1) objekat je prvi put predstavljen u zadatku, 2) poslednji put kada se objekat pojavio pročitan je naglas ili 3) poslednji put kada se objekat pojavio. objekat je predstavljen kao slika.

Test leksičke memorije

REST-COM test upita je uzeo kao referencu klasični Bostonski test imenovanja (Kaplan et al., 1983), VAIS-III test rečnika (Vechsler, 1997), test varijabli pažnje (Greenberg et al., 1996) i Rei's auditivni test verbalnog učenja (Schmidt, 1994). Prikazuje se niz objekata. U novom skupu objekata, tester mora prepoznati samo objekte koji su prethodno bili prikazani. Ova nova serija može biti predstavljena kao slike ili kao izgovorene reči.

Test procene brzine

Test procene EST-I inspirisan je Biberovim testom kognitivne procene (Goldstein et al., 1996). U prvom delu ispitanik mora da odredi koja se od dve lopte brže kreće. U drugom delu se dodaje još jedna lopta. U trećem delu dodaje se četvrta lopta i mora biti naznačeno koja se lopta kreće duplo brže od crvene lopte. U četvrtom delu, dok posmatra četiri lopte koje se kreću na četiri različite putanje, ispitivač mora što je brže moguće da odredi koja će lopta prva stići do centra.

Test procene udaljenosti

Test procene EST-III zasniva se na Biberovom testu kognitivne procene (Goldstein et al., 1996). Prvi deo se sastoji od označavanja koji je od objekata na ekranu najudaljeniji od korisnika. Drugi deo se sastoji od označavanja koji je od objekata najudaljeniji od ružičaste kuglice, takođe smeštene na ekranu. Treći deo se sastoji od označavanja koja su dva objekta na istoj udaljenosti od ružičaste kuglice. Četvrti deo se sastoji od označavanja koji predmet nije na istoj udaljenosti od ružičaste lopte. Konačno, peti deo se sastoji od naznačavanja na kojoj od slika su objekti raspoređeni prostorno drugačije od modela.

Test podeljene pažnje

Test simultanosti DIAT-SHIF potiče od klasičnog Stroop testa (Stroop, 1935), Vienna Test Sistem (Vhiteside, 2002) i Testa varijabli pažnje (Greenberg et al., 1996). Ispitanik mora tačno da prati loptu koja se kreće i rotira u svim pravcima na ekranu dok istovremeno izvodi varijantu Stroop testa.

Mozak i kognitivne sposobnosti

Mozak i kognitivne sposobnosti

Naše kognitivne sposobnosti su rezultat koordinisanih aktivnosti različitih delova mozga. Zato je od suštinskog značaja da različita područja mozga budu u dobrom stanju ako želimo da pacijent ili učesnik ispitivanja ima dobre kognitivne sposobnosti koje mu olakšavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

1 Pažnja

Povrede koje utiču na retikularnu formaciju moždanog stabla mogu dovesti do kome, a ova struktura je usko povezana sa pažnjom. Pažnja je povezana sa desnim temenim režnjem i, kada je on oštećen može se javiti sindrom jednostranog zanemarivanja ('hemi-neglect'). Konačno, prefrontalni korteks igra važnu ulogu u kontroli pažnje i koncentracije. To znači da ako postoji određeno oštećenje ove strukture, to će uticati i na sposobnost pažnje.

2 Percepcija

Većina istraživanja je usmerena na vizuelnu percepciju i auditivnu percepciju. Vizuelna percepcija aktivira potiljačni i temeni režanj, dok slepoočni režanj koristimo za auditivnu percepciju. Iako nije sproveden veliki broj istraživanja koja su usmerena na izučavanje drugih čula, kao što su dodir, miris ili ukus, na osnovu postojećih studija možemo da tvrdimo da je temeni režanj takođe odgovoran za informacije koje dobijamo putem čula dodira, dok se informacije koje dobijamo putem čula mirisa tumače u mirisnom bulbusu i piriformnom korteksu. Kada govorimo o informacijama koje primamo putem čula ukusa, područja koja se aktiviraju su temeni režanj, insula, orbitofrontalni korteks ili cingularni korteks.

3 Pamćenje

Moždano područje koje je blisko vezano za pamćenje je hipokampus i to je struktura koja se najviše ispituje kod pacijenata obolelih od epilepsije. Slučaj koji je najviše doprineo izučavanju pamćenja i hipokampusa je slučaj pacijenta H.M. Hipokampus nije jedini deo mozga koji je vezan za pamćenje, ali je povezan sa ostalim delovima mozga, kao na primer sa prefrontalnim korteksom.

4 Izvršne Funkcije

Izvršne funkcije su vrlo blisko vezane za prefrontalni korteks (naročito dorzolateralni deo). Zapravo, ovaj skup kognitivnih veština je poznat kao "Prefrontalne Funkcije". Da bi se pravilno vršile sve kognitivne funkcije nephodna su i ostala područja, kao što je anteriorni cingularni korteks.

5 Koordinacija

Koordinacija aktivira moždane oblasti vezane za motorne aktivnosti, kao što su to čeoni režanj i bazalne ganglije, kao i područja vezana za preciznost i koordinaciju pokreta, kao što je to mali mozak. Povrede ovih moždanih struktura mogu da izazovu nepokretnost nekih delova tela, ili da otežaju kretanje.

Korisnički Servis

Korisnički Servis

Ako imate bilo koje pitanje u vezi sa podacima i rezultatima, kao i tumačenjem rezultata procene, možete nas odmah kontaktirati. Naš tim stručnjaka će odgovoriti na sva vaša pitanja i pružiti vam pomoć.

Kontaktirajte Nas Sada

Reference

Reference

Shatil E (2013). Does combined cognitive training and physical activity training enhance cognitive abilities more than either alone? A four-condition randomized controlled trial among healthy older adults. Front. Aging Neurosci. 5:8. doi: 10.3389/fnagi.2013.00008.Korczyn AD, Peretz C, Aharonson V, et al. - Computer based cognitive training with CogniFit improved cognitive performance above the effect of classic computer games: prospective, randomized, double blind intervention study in the elderly. Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association 2007; 3(3):S171.Shatil E, Korczyn AD, Peretz C, et al. - Improving cognitive performance in elderly subjects using computerized cognitive training - Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association 2008; 4(4):T492, Lubrini, G., Periáñez, J.A., & Ríos-Lago, M. (2009). Introducción a la estimulación cognitiva y la rehabilitación neuropsicológica. En Estimulación cognitiva y rehabilitación neuropsicológica (p.13). Rambla del Poblenou 156, 08018 Barcelona: Editorial UOC.cuatro (4): T492. Verghese J, J Mahoney, Ambrosio AF, Wang C, Holtzer R. - Efecto de la rehabilitación cognitiva en la marcha en personas mayores sedentarias - J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2010 Dec;65(12):1338-43. Evelyn Shatil, Jaroslava Mikulecká, Francesco Bellotti, Vladimír Burěs - Novel Television-Based Cognitive Training Improves Working Memory and Executive Function - PLOS ONE July 03, 2014. 10.1371/journal.pone.0101472. Gard T, Hölzel BK, Lazar SW. The potential effects of meditation on age-related cognitive decline: a systematic review. Ann N Y Acad Sci. 2014 Jan; 1307:89-103. doi: 10.1111/nyas.12348. 2. Voss MW et al. Plasticity of brain networks in a randomized intervention trial of exercise training in older adults. Front Aging Neurosci. 2010 Aug 26;2. pii: 32. doi: 10.3389/fnagi.2010.00032.

Molimo Vas da ukucate svoju email adresu